Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 8 ianuarie 2025

Prajitura cu ness, bezea si ciocolata

 





                         M-am inspirat din prajitura Vant spaniol, doar ca in crema de vanilie am adaugat putin ness, iar deasupra am facut o spuma de ciocolata. A iesit ceva foarte fin si delicat cu un gust si o aroma deosebite. Incercati-o si nu veti regreta.



                           Ingrediente:

                       Blat cu cacao : 6 oua, 6 ling. zahar, 4 ling. faina, 3 ling. apa, 3 ling. ulei, 2 ling. cacao, un vf. sare.
                       Foaie de bezea: 8 albusuri, 400 gr zahar, 1 ling. otet, 1 vf. sare
                       Crema de ness : 8 galbenusuri, 8 ling. zahar, 4 ling. amidon, 500 ml lapte, 250 gr unt, 2 lg. ness
                       Mousse de ciocolata : 300ml smantana pentru frisca, 200 gr ciocolata amaruie

                         
                             Mod de preparare:

                     Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se feaca cu un praf de sare, se adauga uleiul in fir subtire, apoi apa. Se lasa deoparte si se mixeaza albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma. Se adauga treptat zaharul si se mixeaza in continuare pana zaharul e bine topit si s-a format o spuma tare, lucioasa.
                     Se adauga compozitia de galbenusuri, amestecand incet, cu o spatula. Se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa, cu miscari usoare, de jos in sus.
                      Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor. E gata cand trece proba scobitorii. Blatul se scoate si se lasa la racit.
                      Pentru bezea, se bat albusurile cu sarea pana rezulta o bezea tare, care nu curge din vas. Se adauga treptat zaharul si otetul si se mixeaza in continuare pana zaharul se topeste.
                      Se pune in tava in care s-a copt primul blat si se coace la 150 grade, cu ventilatie. E gata cand bezeaua a crescut si are o culoare maronie deasupra. Se scoate si se lasa la racit.
                      Galbenusurile se freaca cu zaharul si amidonul. Se adauga laptele si se pune pe foc. Se fierbe pana devine o compozitie groasa, ca o budinca. Se opreste focul si se adauga cafeaua, amestecand bine. Se lasa sa se raceasca. Cand e rece, se amesteca cu untul frecat spuma.
                       Ciocolata se topeste la bain marie si se toarna peste frisca batuta, omogenizand compozitia.
                       Pe blatul cu cacao se intinde crema de ness. Deasupra se pune foaia de bezea, peste care se intinde mousse-ul de ciocolata. Deasupra se presara fulgi de ciocolata alba.
                      Se da la rece cateva ore. Se portioneaza cu un cutit bine ascutit, inmuiat in apa calduta. Se serveste cu multa pofta.



                       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!