In primavara am incercat gemul de caise cu lavanda. A iesit ceva senzational. Un gem cu niste arome deosebite!
Am zis sa incerc si un tort cu o crema de caise si una de lavanda. Nu am avut pasta de lavanda, dar am avut flori uscate, din care am facut o infuzie cu care am dat aroma cremei.
Ingrediente:
Blat : 12 oua, 12 ling. zahar, 12 ling. faina, 1 vf. sare, 2 plicuri zahar vanilat
Crema de caise: 300 ml smantana pentru frisca, 1 borcan de 400 gr gem de caise
Crema de lavanda: 300ml lapte, 4 ling. zahar, 3 ling. amidon, 2 lg. flori de lavanda uscate, 200 ml smantana pentru frisca
Mod de preparare:
Blatul se face intreg si se taie in trei, pe orizontala, rezultand patru foi sau se impart cantitatile necesare si se coc patru foi.
Albusurile se separa de galbenusuri si se bat tare, cu sarea. Cand se tin de bol si de paletele mixerului, se adauga treptat zaharul si zaharul vanilat, mixand pana se topeste si avem o bezea ferma, lucioasa.
Se adauga galbenusurile si se amesteca incet, cu o spatula. La urma se incorporeaza faina, tot cu miscari lente.
Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins. Se tine pana blatul trece proba scobitorii.
Se scoate, se lasa sa se raceasca, apoi se taie pe orizontala, obtinand patru foi.
Florile de lavanda se pun intr-un saculet de tifon si se pun la fiert impreuna cu laptele. Se opreste putin lapte pentru a subtia amidonul. Cand laptele cu lavanda fierbe, se adauga zaharul si amidonul subtiat. Se amesteca bine si se fierbe pana se ingrosa, ca o budinca. Se ia de pe foc si se acopera cu un capac.
Cand e rece, se scoate saculetul cu flori de lavanda si se adauga in frisca batuta. Eu am avut frisca indulcita, nu am mai adaugat zahar. Daca aveti frisca neandulcita, adaugati in timp ce bateti 3-4 ling. de zahar.
Daca gemul de caise e prea gros, se subtiaza pe foc, cu putina apa, apoi se raceste si se adauga in frisca batuta.
Una din foi se pune pe o tava si se unge cu jumatate din crema de lavanda. Se acopera cu alta foaie de blat si se pune crema de caise. Peste ea se pune a treia foaie, peste care se intinde crema de lavanda ramasa. Se acopera cu a patra foaie si se imbraca totul in frisca. Se da la rece pana in momentul servirii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!