Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 19 august 2014

Rosii marinate







                           Aceasta reteta de rosii marinate  este  preluata de pe La Lena. Dupa cum spunea chiar ea,este o reteta veche,ucrainiana.


                            Ingrediente:
                       2,6l apa,4 ling zahar,10 ling otet,4 ling sare,5 kg rosii,3-4 cepe,2 morcovi,3 ardei grasi,1 legatura patrunjel verde,1 telina cu tot cu frunze,2 ling piper boabe,1 ling ienibahar boabe,foi de dafin,cuisoare.



                              Mod de preparare:
                            Se aleg rosii potrivit de mari,coapte si tari.Se spala  bine.Pe fundul fiecarui borcan se pun cateva fire de telina si de patrunjel verde.Deasupra, se cladesc rosiile.Spatiile goale se umplu cu felii de ceapa,de morcovi  ardei si telina.Pe langa ca sunt bune marinate,vor da un gust placut.
                              Apa se fierbe si cand clocoteste,se toarna in borcane,peste legume.Apa ramasa nu se arunca,se va folosi in continuare.Se lasa rosiile sa stea asa 30 min.dupa care se goleste apa,se fierbe din nou si iar se toarna clocotita peste rosii.Se lasa iar sa stea 30 min.
                              Dupa cele 30 min se scurge apa de pe rosii si se pune iar la foc cu sarea si zaharul.Cand incepe sa clocotesca se adauga otetul.Intre timp,in borcane se adauga foile de dafin,cuisoarele,boabele de piper si ienibahar.Se toarna marinada clocotita si se inchid ermetic borcanele.
                               Pentru o buna reusita a rosiilor marinate trebuie neaparat respectate doua reguli esentiale:
                     - Rosiile se oparesc de doua ori cu apa,a treia oara se toarna marinada.
                     - Proportiile marinadei trebuie respectate: 2,6 l apa,10 ling otet,4 ling.sare,4 ling.zahar.

luni, 18 august 2014

Ciorba de purcel






                       Ce poate fi mai bun si mai racoros decat o ciorbita acra cu multe legume? I-am adaugat si putina carne de porc si a iesit o minunatie.



                       Ingrediente:
                     500gr carne de porc macra sau cu os,1 ceapa,2-3 morcovi,1 radacina pastarnac,2 ardei grasi rosii,3-4 rosii,sare,piper.



                      Mod de lucru:
                  Carnea se taie cuburi mici.Zarzavatul se taie rondele,ceapa se toaca marunt,iar ardeiul fasii inguste.Intr-o cratita,se pun bucatile de carne in putin ulei,sa se caleasca pana isi schimba culoarea.Se adauga ceapa si se caleste pana devine translucida.Se adauga ardeii,morcovii si pastarnacul.Rosiile se oparesc pentru a le putea decoji usor.Se toaca marunt si se adauga peste zarzavat cand acesta s-a inmuiat.Se potriveste de sare si piper.Cand incepe sa clocoteasca, se adauga apa si se lasa sa fiarba. Cand carnea e fiarta bine,ciorba e gata.Se acreste,dupa gust,cu zeama de lamaie sau se lasa asa.Rosiile ii vor da un gust placut,acrisor.Se presara patrunjel verde deasupra si se stinge focul.
                    Se serveste cu smantana.

Conservarea alimentelor







                             Factorii principali care duc la alterarea alimentelor sunt aerul,caldura si umezeala.Principiul conservarii se bazeaza pe izolarea alimentelor de acesti factori.
                             Legumele si fructele din care se fac conservele trebuie sa fie cat mai proaspete ,sanatoase,nelovite.
                               Dupa ce se aseaza legumele sau fructele in borcane,se curata gura borcanului si se inchide ermetic.
                                Majoritatea conservelor se sterilizeaza,punanadu-se la fiert,la Bain- Marie.Se pregateste un vas mai mare,in care sa incapa toate borcanele.Pe fundul vasului se pune un prosop,astfel ca borcanele sa nu vina in contact direct cu fundul vasului.Borcanele se invelesc si ele in prosoape,astfel ca sa nu se atinga unele de altele.Dupa ce s-au asezat toate borcanele in vas,se toarna apa rece pana ajunge la gatul borcanelor.Apa trebuie sa depaseasca cu 1cm continutul borcanelor.Se aseaza vasul pe foc si se fierbe descoperit.Duarata fierberii se calculeaza din momentul cand apa a inceput sa clocoteasca.Dupa terminarea fierberii,se ia vasul de pe foc,se acopera cu paturi si se lasa sa se raceasca.Borcanele se scot din paturi cand sunt complet reci,se sterg si se depoziteaza in camara.
                                  Camara trebuie sa fie rece si uscata.Este bine ca toate conservele,odata asezate in camara,sa nu se mai miste din loc.In primele 8-10 zile,se controleaza zilnic,apoi o data pe saptamana.Nu se atinge borcanul,doar se exmineaza de aproape.
                                  Pentru a avea conserve reusite,trebuie sa se respecte unele reguli:
         -Alimentele pentru conservare se prepara imediat,nu se tin de pe o zi pe alta.Unele se incing usor si dauneaza reusitei conservarii.Cu cat legumele sau fructele stau mai putin in contact cu aerul,cu atat conservele se vor pastra mai bine.
         -Cand se aseaza legumele in borcane,se bat borcanele pentru ca sa se aseze cat mai bine legumele,sa nu ramana goluri de aer.
         -Cand se toarna lichid clocotit in borcane, se aseaza un cutit sub borcan sau se inveleste baza borcanului intr-o carpa uda  pentru a evita craparea acestuia.
        - Borcanele cu legume albe (conopida) nu se lasa sa se raceasca in vasul in care au fiert la Bain-Marie.Se scot si se invelesc in paturi pana se racesc.Este recomandat pastrarea lor in loc intunecos.Lumina decoloreaza legumele.
                                 

duminică, 17 august 2014

Ardei iuti in otet




                         

                           Nu pot sa spun ca la noi in familie se mananca picant,dar ardeii iuti sunt adorati.Pentru a avea gustul iute-picant si peste iarna,am conservat ardeii iuti.



                         Se aleg ardei iuti sanatosi,ajunsi la maturitate.Se spala si se cladesc in borcane astfel incat sa ramana cat mai putin loc liber.Se umplu borcanele cu apa ,apoi se golesc intr-o cana gradata pentru a vedea cantitatea de lichid necesara.Se face un amestec din apa si otet in proportie de 3:1.Deci,daca avem 1l de lichid,punem 750ml apa si 250 ml otet.La 1l lichid se adauga 1 ling rasa de sare si 1ling cu varf de zahar.Se fierbe compozitia sa se topeasca sarea si zaharul si se toarna,fierbinte peste ardeii iuti.Borcanele se inchid ermetic si se pastreaza in camara.

                            Unii recomanda conservarea ardeilor iuti numai in otet.Mi se pare prea dur gustul.Mult prea acru in combinatie cu iuteala ardeilor.

vineri, 15 august 2014

Pulpe de curcan in bere




                           Sincer, m-am inspirat din reteta lui Cristian Borod ,friptura in bere,dar am inlocuit carnea de porc cu cea de curcan.Daca porcul se impaca bine cu berea,de ce nu s-ar impaca la fel de bine si curcanul?Din ce a iesit,am inteles ca se impaca toti,foarte bine.


                         

                            Ingrediente:
                        4 pulpe de curcan,2-3 pahare cu bere,2-3cuisoare,2-3 foi de dafin,un pic de ghimbir praf,1 ceapa,4-5 catei de usturoi,2 morcovi,1 ardei,2 rosii mai mari,sare,piper,coriandru,cateva boabe de piper si de mustar.


                         Mod de lucru:
                   Intr-un vas mai mare se pun pulpele de curcan sa se prajeasca in putin ulei.Dupa ce s-au rumenit pe toate partile,se adauga berea si se lasa sa fiarba inabusit.Cand carnea incepe sa se inmoaie,se adauga ceapa taiata felii,usturoiul,foile de dafin,ghimbirul,cuisoarele,morcovul  taiat pe lung,ardeiul taiat si rosiile decojite.Se codimenteaza cu sare,piper,coriandru si se da la cuptor.E gata cand legumele sunt fierte,iar carnea e moale si frumos rumenita.