Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 6 septembrie 2021

Prune murate

 



                  Si in aceasta toamna, ca in toate, nu contenim cu punerea de conserve si muraturi pentru iarna : gemuri,dulceturi,compoturi,sosuri,muraturi, toate cu scopul de a inmagazina in camari savorile verii si a toamnei.
                Intotdeauna, pun compot de prune in cantitate mai mare pentru ca ne place atat ca desert, cat si ca garnitura langa fripturi. De data aceasta,pe langa compot, am pus prunele la murat. Am incercat anul trecut doua borcane si ne-au placut foarte mult,asa ca anul acesta am pus mai multe borcane. Simplu,cu apa si otet, doar ca in locul clasicelor arome de piper si foi de dafin am pus scortisoara si cuisoare pentru ca merg bine cu prunele. A iesit ceva delicios si de aceea vreau sa va impartasesc reteta. Pentru proportii m-am inspirat din reteta Oanei de la Savori urbane.




                       Ingrediente:

                   1l apa,400 ml otet, 200 gr zahar, 2 ling sare, 2 batoane de scortisoara, 6-8 cuisoare, aprox. 2kg prune


                      Mod de preparare:

                Se aleg prune coapte,dar mai tari si sanatoase. Se spala bine,se scurg de apa si se pocnesc in doua, sa li se scoata samburii.  Jumataile se cladesc in borcane. Se toarna apa peste ele si apoi se goleste intr-un vas, pentru a masura cantitatea de lichid necesara. In functie de aceasta, se pot mari sau micsora cantitatile, pastrand proportiile.
                 Apa se pune la fiert cu zaharul, sarea ,batonul de scortisoara si cuisoarele. Cand clocoteste, se adauga otetul si se mai lasa 2 min pe foc. Se toarna fierbinte peste prune.
                 Borcanele se inchid ermetic si se pun la fiert la Bain Marie,invelite in carpe. Se fierb aproximativ o ora din momentul cand incepe sa clocoteasca apa.  Se opreste focul si se lasa sa se raceasca  in vasul in care au fiert. 
                Cand sunt reci,se depoziteaza in camara.



                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!