Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 7 iulie 2024

Paste cu oua si cascaval afumat la cuptor

 



                        O ideie pentru o cina sau o gustare rapida. 
                        Este o mancare simpla, dar foarte gustoasa si aromata. Musai s-o faceti cu cascaval afumat pentru ca aroma de fum ii da o savoare aparte. Aceasta e secretul acestei gustari: cascavalul afumat. Aromat, simplu si bun e definitia acestor paste cu oua si cascaval afumat.



                       



                        Ingrediente :

                  500 gr paste, 250- 300 gr cascaval afumat, 4-5 oua, sare, piper  


                      Mod de preparare:

                 Mai intai se fierb pastele, conform indicatiilor de pe ambalaj, in apa cu sare. Se poate reduce timpul de fierbere cu 2-3 min. pentru ca se vor gati si la cuptor. Oricum, fierbeti-le al dente.
                 Cascavalul se da pe razatoarea mare, apoi se amesteca cu pastele scurse bine de apa.
                 Se unge o tava cu putin unt si se rastoarna pastele cu cascaval afumat.
                 Ouale se bat bine cu sare si piper si se rastoarna peste pastele din tava.
                 Se da totul la cuptor pana se rumeneste frumos deasupra.
                 Se servesc calde, dar sunt bune si reci.


                       

miercuri, 3 iulie 2024

Dulceata de coacaze negre cu drusaim

 




                         Demult am cautat drusaim, muscata cu un parfum imbietor si o aroma deosebita. Abia in primavara am reusit sa achizitionez una. Pana acum a crescut mare si frumoasa, asa ca am hotarat sa-i incerc aromele intr-o dulceata. Asa am facut aceasta dulceata de coacaze negre cu drusaim. 
                      Va pot spune despre aceasta muscata parfumata ca este bogata in antioxidanti, saruri, taninuri, vitamina C. Astfel, este un bun calmant, inlatura insomnia si migrenele, normalizeaza functionalitatea sistemului cardiovascular, al rinichilor si al tractului gastro-intestinal. Consumul frunzelor intareste gingiile si ofera un miros parfumat gurii. Ceaiul din frunze de drusaim e tonic, diuretic, benefic pentru diabetici, scade colesterolul.
                     La animalele de companie, se pot folosi frunzele la curatatrea urechilor si a blanitei.
                    Cu atatea beneficii din partea muscatei parfumate, o dulceta plina de arome nu putea sa lipseasaca din camara.



                      
                     Ingrediente:

              1,5 kg coacaze negre, 1 kg zahar tos, 1l apa, 1 lamaie, 3-4 frunze de drusaim


                  Mod de preparare:

              Coacazele se curata de codite, se spala bine si se lasa la scurs. Intr-o cratita se pune la fiert apa cu zaharul. Cand incepe sa se lege si formeaza un sirop gros, se opreste focul si se adauga coacazele. Se lasa sa stea astfel 15 min., timp in care fructele vor lasa sucul. Se adauga lamaia taiata felii si se pune din nou pe foc. Din cand in cand se aduna spuma formata. Se fierbe pana dulceata e bine legata. Se verifica picurand cativa stropi pe o farfurie. Acestia trebuie sa ramana intregi, nu sa se imprastie. 
               Se adauga frunzele de drusaim tocate. Se mai tine pe foc doua minute pentru a se infuza drusaimul si se opreste focul.
               Se pune in borcane sterilizate si se inchid ermetic. 
               Se pun in paturi pentru o racire lenta, apoi se depoziteaza in camara pana la consum.




sâmbătă, 29 iunie 2024

Crema de avocado cu branza de vaci

 





                      O minunata ideie preluata de la Dana Burlacu. Am citit-o si-am pus-o in aplicare. Ideala pentru zilele caniculare de servit pe felii de paine prajita, dar si ca umplutura la niste oua , ardei sau rosii. Oricum, rosiile sa nu lipseasca de langa acesta minunata crema de avocado cu branza pentru ca merg de minune.



                        Ingrediente:

                 4 avocado mai mici, 250 gr branza de vaci, zeama de la jumatate de lamaie, 4 catei de usturoi, sare, piper alb, 3 ling. ulei de masline


                        Mod de preparare:

               Se scot samburii din avocado, apoi, cu o lingura, miezul. Se pune intr-un bol si se stropeste cu zeama de lamaie. Se adauga branza de vaci, usturoiul si uleiul de masline. Se paseaza totul cu un blender de mana pana se obtine o compozitie cremoasa. Se potriveste de sare si piper si se da un pic la rece.
                Daca branza de vaci este mai tare, se poate adauga 1-2 ling de smantana pentru a ii da cremozitate.
              Este perfecta servita pe felii de paine prajita. Cu aceasta crema se pot face oua umplute. La fel, se pot umple rosii sau ardei.
              Este o gustare satioasa si racoroasa.




Gem de caise cu lavanda

 




                              Este un gem fin, aromat, rafinat.Adaosul de lavanda ii da o aroma deosebita ce te duce cu gandul la campurile de lavanda din Franta. Acum avem si noi  ceva campuri cu lavanda si observ ca se inmultesc de la an la an. Asta e un lucru bun.
                          Gemul acesta usor acrisor de la caise si cu o subtila aroma de lavanda este merge perfect la torturi si prajituri, dar e delicios intins pe o felie de paine de casa unsa intai cu unt.
                           Eu zic sa nu-l ratati pentru ca se face foarte usor si e pacat sa nu-l aveti in camara. Practic, e reteta clasica, de la mama, de Gem de caise caruia i se adauga, la final, cateva flori de lavanda. Simplu si bun.




                       Ingrediente:

              1kg caise, 600 gr zahar, zeama de la o jumatate de lamaie, o lingurita de flori de lavanda.


                      Mod de preparare:

              Se aleg caise sanatoase, bine coapte. Se spala si se scot samburii. Se pun in vasul pentru dulceata, se stropesc cu zema de lamaie si se adauga zaharul. Se fierb pana se ingroasa, amestecand cu o lingura de lemn, sa nu se prinda. Gemul este gata cand nu mai are zeama. Se incearca, punand un pic pe o farfurie. Daca nu lasa zeama imprejur, gemul e gata.
              In acest moment se adauga florile de lavanda. O lingurita este suficient. Lavanda are aroma puternica si nu trebuie multa. Vrem sa ramana gustul de caise si doar o aroma subtila de lavanda. Se opreste focul si gemul e gata.
               Se pune fierbinte in borcane curate si uscate. Se inchid ermetic si se pun in prosoape, pentru o racire lenta, pana a doua zi. Se pastreza in camari racoroase.





              

duminică, 31 martie 2024

Placinte la tigaie de post sau de dulce

 





                      O reteta ieftina, din cele mai banale ingrediente, dar rezultatul este fabulos. Bunicile si mamele noastre le faceau des, mai ales in perioada postului, umplute cu varza acra calita sau cu cartofi, dar se pot face si de dulce, umplute cu branza sarata cu marar sau cu branza dulce. Se pot face si simple si se servesc ca atare sau unse cu gem. Sunt foarte versatile aceste placinte, cat despre gust... sigur au gust de copilarie.



                          Ingrediente:

                 500 gr faina, 1 cub mic de drojdie proaspata, 1 lingurita zahar, 300ml apa calduta, 1 lingurita sare, 50 ml ulei.

                      Mod de preparare:

                Intr-un vas se freaca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza. Se adauga apa calduta, se amesteca bine si se lasa deoparte pana incepe sa faca basici.
                 In acest timp se pregateste faina intr-un vailing si  se adauga sarea. Cand compozitia cu drojdie incepe sa se umfle, se rastoarna peste faina si se amesteca, la inceput cu o lingura. Cand aluatul incepe sa se lege, sa trece la framantat cu mana. Se framanta pana se obtine un aluat omogen. In acest moment se adauga jumatate din cantitatea de ulei si se framanata pana aluatul e complet omogen. Se unge deasupra cu un pic de ulei, se acopera cu un servet si se lasa la cald sa dospeasca pana isi dubleaza volumul.
                  Cand aluatul a crescut, se rastoarana pe masa de lucru infainata si se face un sul mai gros care se imparte in 6-8 bucati egale. Se formeaza 6-8 bile care se lasa pe masa infainata si se acopera cu un servet. Se lasa stfel 15-20 min. 
                  Dupa trecerea timpului, se ia fiecare bila si se intinde o foaie rotunda, mai mica, groasa de 0,5 cm. Se pune umplutura preferata in mijloc, se aduna marginile astfel ca sa se acopere toata umplutura si se aplatizeaza cu sucitorul. Daca nu se umplu, se lasa simple foile.
                  Se coc in tigaie antiaderenta, unsa cu un stop de ulei si incinsa bine. Se coace  aprox. 2 min, apoi se intoarce pe cealalta parte. Cand se umfla ca o gogoasa, e gata si se scoate din tigaie. Se coc asa, pe rand, toate placintele.

                Umpluturi :

            Varza acra calita : Varza acra se spala in mai multe ape, apoi se scurge si se toaca marunt. Se pune o ceapa la calit si, cand devine translucida, se adauga varza. Se caleste pana nu mai lasa nici un pic de zeama si e moale. Se codimenteaza cu sare , daca e cazul si piper din belsug. Se lasa sa se raceasca si se umplu placintele.

            Cartofi : Se pun la fiert 3-4 cartofi, in coaja. Dupa ce au fiert, se curata de coaja si se zdrobesc partial. Nu se face un piure, trebuie sa ramana si bucati de cartofi. Intr-o tigaie se caleste o ceapa. Cand e translucida, se adauga peste cartofi cu tot cu uleiul in care s-a calit. Se potriveste de sare si piper si se omogenizeaza totul.

             Branza sarata: Branza telemea uscata se da pe razatoare. Se adauga o lingura de smantana si marar verde tocat marunt. Se amesteca totul bine.

             Branza dulce: Branza dulce de vaci se amesteca cu zahar, zahar vanilat si putina coaja de lamaie. Daca e mai uscata, se adauga un pic de smantana, pentru cremozitate.

            Placintele se servesc calde. Sunt bune si reci, dar nu apuca sa se raceasca pentru ca se mananca.