Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 24 august 2014

Conservarea legumelor prin congelare.

                          Congelarea legumelor ,in ultimul timp,a capatat o mare amploare deoarece produsele astfel conservate isi pastreaza aproape in totalitate valoarea nutritiva,aroma si gustul.S-a constatat ca prin congelare,legumele nu isi pierd continutul de vitamine,iar starea de igiena este mult mai buna datorita frigului care distruge microorganismele.
                           Folosirea legumelor congelate are avantajul reducerii timpului de pregatire a acestora deoarece operatiile de prelucrare primara (spalarea,curatarea,taierea,oparirea) sunt efectuate inainte de  congelare.
                          Prepararea mancarurilor cu legume congelate nu difera cu nimic fata de gatirea cu legume crude.Zapada formata pe legume in timpul congelarii nu se arunca,ci se adauga la mancaruri,ea fiind rezultata din apa scursa din tesuturi.
                           Iata cateva legume congelate cu succes:
           

                        Mazarea verde


                           Mazarea se conserva primavara.Se alege mazare foarte tanara,cat mai proaspata si se pune la congelat imediat ce a fost cumparata.Nu se lasa sa stea deoarece mazarea se incinge repede.
                          Dupa ce s-a curatat,se pune in pungi de plastic atat cat se foloseste o data,se inchid si se dau la congelator.
                         La folosire,se introduce in mancare congelata,fara a se dezgheta in prealabil. Pentru ca mazarea formeaza la congelare o masa compacta,se tine la temperatura camerei pentru a se putea separa boabele unele de altele pentru o fierbere cat mai uniforma.

                   
                         Fasole verde                          Se aleg pastai de fasole tinere,fara ate,sanatoase si proaspete.Se curata de codite, se rup capetele,apoi se rup pastaile in doua sau trei,in functie de lungimea lor.Se pun in pungi cat se foloseste o data si se congeleaza.
                          La folosire,la fel ca mazarea,nu se decongeleaza.

                       Ardei grasi copti
                       Se aleg ardei grasi cat mai carnosi,proaspeti.Ardeii se coc,se curata de coaja ,apoi se scoate cotorul si semintele.Se lasa sa se scurga bine apoi se pun in pungi care se inchid bine la gura si apoi se pun in congelator.
                        Inainte de a fi folositi,se scot din congelator si se lasa sa se dezghete complet.Se prepara,dupa gust, cu sare,otet,ulei,zahar.


                         Vinete pentru salata

                       Vinetele se coc,se curata de coaja si se lasa sa se scurga bine.Cine doreste,poate sa le si toace.Se pun in pungi cat se foloseste o data,se inchid  si se congeleaza.
                        La folosire,vinetele se dezgheata complet,apoi se face salata dupa reteta preferata.


                        Verdeturi
                   
                    Verdeturile sunt ideale pentru mancaruri asa ca nu trebuie sa lipseasca nici iarna din bucatarie.
Frunzele de patrunjel,mararul,tarhonul,busuiocul se culeg proaspete,se sapala si se lasa la scurs.Se toaca marunt si se pun in pungi care se inchid si se pun in congelator.
                   Nu trebuie dezghetat in prealabil pentru folosire.Se formeaza o masa compacta din care se taie atat cat e nevoie.


                         Fructe
                    Cu acelasi succes se pot congela si fructele:capsuni,visine,cirese,zmeura,afine,prune.Fructele se spala,se scurg bine de apa ,se pun in pungi care se inchid si se dau la congelator.
                   La folosire,nu se dezgheata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!