Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 26 martie 2015

Traditii si obiceiuri de Pasti,in Ardeal





                 Gina Bradea,pe al sau blog Pofta buna! a lansat o frumoasa provocare despre traditiile si obiceiurile romanesti.Particip si eu la acesta provocare si,cum suntem in  verva pregatirilor pentru Paste,normal,am scris despre cateva obiceiuri de Paste de aici,din Ardeal.
                 Pentru ardeleni,ca de altfel pentru toti ramanii pregatirea pentru Paste inseamna in primul rand curatarea si primenirea caselor.
                 Preparatele traditionale de Paste sunt :ouale rosii,drobul de miel,pasca si cozonacul.Ouale se vopsesc in Joia Mare.In Vinerea Mare nu se lucreaza.
                 Se aleg ouale proaspete si se pregatesc uneltele pentru incondeiat.Uneltele traditionale sunt lumanarea si pana de gasca.In ceara topita se pune putin carbune pisat si,cu ajutorul penei de gasca,ouale se incondeiaza cu motivele dorite.Sunt motive populare,care variaza de la o zona la alta.
                Ciocnitul oualor in ziua de Paste se face dupa un ritual anume.Prima lovitura o are intotdeauna barbatul cel mai in varsta din casa.Ciocnesc mai intai sotii intre ei,apoi copiii cu parintii,apoi cu celelalte rude,cu prietenii,vecinii etc.In unele locuri ciocnitul oualor se transforma intr-o competitie.Este apreciat oul cel mai rezistent.
                 Cojile oualor se arunca in camp,in holde,livezi,vii pentru fertilizarea pamantului.
                 Pentru sanatatea si prosperitatea membrilor familiei,in prima zi de Paste  se spala intr-un lighean in care s-au pus oua rosii si cativa banuti.
                 Iepurasul de Paste este un simbol al fertilitatii asociat cu aparitiile lui Isus dupa Inviere.Exista credinta  ca iepurasul aduce ouale rosii in Joia Mare si pe cele colorate in noaptea dinaintea Pastelui.Aceasta credinta este influenta catolicismului in zona.
                 Un alt obicei specific catolicilor,dar care se regaseste in Ardeal este Stropitul.Popoarele germanice il practicau in amintirea zeitei fertilitatii si a primaverii.A doua zi de Paste,barbatii si baietii satului colinda prin sat pentru ca nici o fata sa nu ramana nestropita.Scopul acestora este ca fetele sa ramana frumoase tot timpul anului.La origini,se foloseau galeti cu apa de izvor,simbolul purificarii.Acestea au fost inlocuite cu sticlute cu parfum.
                  Pentru ca sarbatoarea Pastelui este una importanta pentru crestini,in prima duminica dupa Paste,se sarbatoreste Pastele Blajinilor sau Pastele Mortilor.Aceasta sarbatoare este dedicata in special spiritelor mosilor si stramosilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!