Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 14 mai 2015

Focaccia vs langos




                                Am vrut sa scriu despre aceste doua preparate pentru ca au la baza aceleasi ingrediente:faina,apa,drojdie,sare,se coc la fel,in cuptoare,doar aromele difera si traditia lor. La noi e  cu mult usturoi si sare deasupra si i se spune langos,pe cand focaccia e cu ulei de masline si diferite ierburi aromate deasupra.Fiind vorba de aluaturi dospite,se potriveste perfect provocarii Simonei care este gazda acestei luni la provocarea Traditie si gastronomie roaneasca lansata de Gina Bradea.


                              Focaccia,aceasta paine italiana asemanatoare cu pizza era coapta  in cuptoare in care se facea focul,pe cenusa vulcanica ,de aici si numele panis focacius = paine in cuptor.Reteta de baza provine de la vechii greci sau vechii etrusci.
                              Este ca o pizza,dar mult mai pufoasa si fara sosuri sau ketchup.La aluatul de focaccia se pot adauga o multime de arome  puternice,mediteraniene:busuioc,oregano,salvie,rozmarin,rosii uscate,masline.Secretul ca focaccia sa fie plata,dar mult mai pufoasa decat o pizza,este sa se intinda aluatul cu mana,tragand usor de el si sa se indese cu degetele pana acopera toata suprafata tavii,deasupra ramanand acele adancituri traditionale.
                              Pentru genovezi este simbolul orasului si este consumata cu placere la micul dejun sau ca aperitiv-starter la masa de pranz.
                               Cu placere se consuma si la noi,asa ca recomand o Focaccia de casa italiana.


                     Langosul sau placintele ardelenesti se faceau din aluat de paine copt la gura cuptorului,repede,inainte de coacerea painii.Se servea dimineata la micul dejun.Termenul langos vine de la maghiarul lang care inseamna flacara.Adica langosii se coceau la foc mare,direct langa flacara cuptorului.Cand cuptoarele de paine au inceput sa dispara,a intervenit elementul inovator,langosii fiind copti in ulei incins.
                       Reteta de baza este aceeasi:faina,apa,drojdie,sare la care se pot adauga alte ingrediente: lapte,oua,cartofi.
                      Langosii se servesc de obicei calzi,simpli sau cu diferite adaosuri:branaza sarata cu smanatana sau marar,branza dulce,mujdei,gem,dulceata,ciocolata,miere.In Ungaria aceste adaosuri se pun in aluatul crud,langosii prajindu-se gata umpluti.La noi in Ardeal aceste adaosuri se pun deasupra langosului prajit.O alta diferenta a langosilor din Ardeal fata de cei din Ungaria,este grosimea aluatului.Langosii unguresti sunt mai grosi si mai pufosi avand consistenta unei paini la interior.La noi langosii sunt mult mai subtiri si crocanti.
                      Aici la Ineu inca se mai fac langosi copti in cuptorul de paine.Aluatul se presara cu sare grunjoasa si se coace.Cand se scoate din cuptor se freaca bine cu 3-4 catei de usturoi.Au un gust si o aroma deosebite.
                      Spre exemplificare,aveti mai jos reteta de Placinte ardelenesti sau Langosi pe care o recomand cu caldura.
                      Indiferent ca e focaccia sau langosi copti in cuptor sau in ulei,sunt la fel de savurosi si gustosi.Putem spune :un singur preparat,doua traditii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!