Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 22 octombrie 2018

Clatite banatene






                   
                 Clatite banatene sau ca la Ana Lugojana sunt clatitele fine cu branza,scaldate in sos de vanilie si acoperite cu bezea caramelizata.Demult am dorit sa le fac si iata ca de-abia acuma am reusit.Nu a trebuit sa caut mult  reteta,am gasit-o explicata pas cu pas pe blogul unei banatene get-beget.Este vorba de doamna Laura Laurentiu,care a redat,pe scurt, si istoria acestor clatite.
                 Clatitele banatene au fost reprezentative in zilele de glorie a hanului Ana Lugojana, pe drumul ce leaga Lugojul de Faget.S-au raspandit repede in tot Banatul chiar daca stralucirea hanului a apus.
                 Se pot pregati portii individuale sau pe platou comun.Pentru o servire spectaculoasa,se pot flamba cu coniac.



                        Ingrediente:

                 Clatite: 500gr faina,300 ml lapte,apa minerala sau bere,2 oua,un vf sare,3 ling ulei sau unt topit,zahar vanilat.
                 Umplutura: 300gr branza de vaci,1 plic zahar vanilat,100gr zahar,coaja de lamaie,1 ou,optional stafide
                 Sos de vanilie: 6 galbenusuri,150gr zahar,1 plic zahar vanilat,300ml smantana dulce
                 Bezea:6 albusuri,150gr zahar,un vf sare


                    Mod de preparare:

                Din ingredientele pentru clatite se face un aluat subtire din care se coc clatite cat mai subtiri.Am explicat aici pas cu pas modul de preparare a clatitelor.
                 Branza se freaca cu zaharul,oul intreg,zaharul vanilat si coaja de lamaie.Am facut acest lucru cu ajutorul mixerului Tefal Quickchef si a iesit o adevarata crema de branza.Cu aceasta crema se umple fiecare clatita.Se ruleaza si se pune intr-un vas termorezistent uns cu unt.D-na Laura recomanda impaturirea clatitelor ca sarmalele.Eu le-am rulat.Cred ca ramane la latitudinea fiecaruia cum le impacheteaza.
                Pentru sos,se freaca galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat,operatiune efectuata tot cu Tefal Quickchef rapid si comod.Cand si-au dublat volumul si s-au deschis la culoare se adauga smantana.Se amesteca pana se omogenizeaza totul.Se toarna sosul peste clatite si se dau la cuptorul preancalzit.Se tin astfel 10 min.,timp in care se pregateste bezeaua.


                Albusurile se bat spuma tare,impreuna cu sarea.La urma se adauga zaharul,mixand in continuare pana rezulta o bezea lucioasa si ferma.Mixerul Tefal Quickchef nu s-a dezmintit nici de data asta,cu puterea sa am batut bezeaua in timp record.
                 Se scot clatitele din cuptor si se intinde bezeaua peste ele.Se dau din nou la cuptor pana se caramelizeaza bezeaua.



                    Clatitele se servesc fierbinti.


               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!