Coliva este un desert ritualic ce se face,de obicei,la inmormantari si parastase.Se face din grau sau arpacas, simbolizand corpul omului care se descompune pentru ca din el sa rasara viata vesnica la fel cum se descompune bobul de grau pentru a rasari un nou fir verde.Totodata,coliva reprezinta ofranda adusa zeilor.
Luat ca desert,este foarte dulce si aromat.De aceea eu pregatesc coliva doar ca simplu desert,nu in scopuri ritualice.Azi,de Ziua mortilor.o cana cu coliva data copiilor sau sarmanilor este bine primita,asa ca am adus aici reteta si modul de preparare.
Ingrediente:
1 kg arpacas,3l apa,o lingurita sare,600gr zahar ,500gr nuca,200 gr stafide,50 gr cacao,coaja de lamaie,esenta de rom,zahar vanilat
Mod de preparare:
Arpacasul se spala in mai multe ape,apoi se pune la fiert in apa cu sare.Se fierbe,mestecand din cand in cand sa nu se prinda.Cand boabele de arpacas pocnesc,adica infloresc,inseamna ca sunt fierte si se opreste focul.Se acopera cu un capac si se lasa asfel pana se raceste.Ideal pana a doua zi.Va rezulta o compozitie cleioasa si foarte vartoasa care se rastoarna intr-un vas mare.
Daca se face coliva cu grau,dupa ce a fiert,o parte din acesta se macina.
Se adauga zaharul,aromele,nuca macinata mai mare,stafidele si cacaoa.Se framanta totul foarte bine,cu mana.Compozitia trebuie sa fie omogena.
Se monteaza pe platouri mari,decorata cu bomboane colorate si nuca de cocos sau cacao si in portii individuale,in pahare.Se da la rece pana in momentul servirii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!