Sa nu lasam sa treaca toamna fara a inmagazina in camara aroma ultimelor fructe.Dulce si aromat,compotul de struguri este desertul ideal in serile reci de iarna,dar si o minunata garnitura,in loc de salata,la fripturi.
Compotul de struguri se poate face din struguri albi,rosii sau negri.Depinde de preferintele fiecaruia sau de ce are in gradina.Eu am ales strugurii negri.
Se aleg boabe mari,coapte,dar totusi tari.Se dau jos de pe ciorchine si se spala bine,apoi se scurg.Boabele de struguri se cladesc in borcane astfel incat sa ramana cat mai putin loc gol intre ele si sa intre cat mai multe.
Se toarna apa in fiecare borcan si se goleste,masurand cantitatea necesara.
Pentru un borcan de 800 gr.se calculeaza 2-3 ling de zahar,in functie de cat de dulci sunt strugurii.
Apa si zaharul se pun la fiert pana acesta se topeste complet.Se lasa siropul sa se racoreasca si se toarna in borcane.
Dupa preferinte,se poate adauga in fiecare borcan 2 cuisoare,un pic de baton de vanilie sau anason.
Borcanele se inchid ermetic si se pun in carpe la dunstuit,la bain- marie.Se tin pe foc 30 min.din momentul cand incepe sa clocoteasca apa.Se stinge focul si se lasa sa se raceasca in aceeasi oala.
Dupa aceasta,se depoziteaza in camara.
Dupa cum ati observat,acest compot de struguri este fara conservanti,la fel cum sunt toate Conservele si muraturile de pe acest blog.Sunt retete vechi,de ani de zile,probate de mama si bunica mea,iar eu continui sa le fac,fara a le modifica.
Tot din struguri,puteti incerca si Dulceata de struguri la fel,naturala,fara conservanti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!