E minunata aceasta prajitura cu mac! La noi in familie e adorat macul si totusi,am ezitat sa fac aceasta prajitura cu mac.Tin minte ca mama facea prajitura cu mac mult,era foarte inalta,iar aluatul foarte fraged.Nu am gasit in caiet reteta,doar niste insemnari,ea facea aluatul dupa ochi,fara sa cantareasca ingredientele. Am cautat pe internet si cea mai apropiata reteta de insemnarile mamei,a fost Lizerul cu mac al fetelor de la Bucataresele vesele .Iata despre ce e vorba.
Ingrediente:
Foi : 200gr faina,50 gr untura,50 gr zahar,1 zahar vanilat,2 galbenusuri,1 vf sare,1 praf de copt,smantana cat cuprinde.
Umplutura : 250 gr mac,100 gr zahar,75 ml lapte,2 albusuri,coaja de la o lamaie
Mod de preparare:
Pentru aluat,se amesteca faina cu untura,sarea,zaharul,zaharul vanilat si praful de copt.Se adauga galbenusurile si smantana,cate o lingura,pana rezulta un aluat omogen si elastic.Se infasoara in folie alimentara si se da la rece pentru o ora.
In acest timp,se pregateste umplutura.Macul se macina.Laptele se pune la fiert cu zaharul si cand clocoteste, se adauga macul macinat.Se ia de pe foc si se adauga coaja de lamaie.Albusurile se bat spuma cu 2 ling de zahar si se amesteca cu macul oparit.
Se scoate aluatul din frigider si se impate in doua : o parte mai mare si una mai mica.Aluatul mare se intinde in foaie si se pune in tava.Deasupra se intinde compozitia de mac.Din aluatul ramas se intinde o foaie care se taie in fasii ce se pun deasupra macului sub forma de gratii.
Se da totul la cuptorul peancalzit pana se rumeneste frumos.Se scoate si se lasa sa se raceasca.Se pudreaza cu zahar pudra vanilat si se portioneaza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!