Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 14 noiembrie 2022

Tort cu mere intregi

 




                     
                  Este un tort fin, dulce - acrisor, cu un blat umed si mere intregi, coapte, umplute cu nuca si dulceata, totul, imbracat intr-un strat generos de frisca. 
                  Este o prajitura desezon de toamna, cand pomii sunt incarcati de roade. Merele se pot inlocui cu pere sau gutui. Iese o prajiturta la fel de gustoasa si savuroasa. Iata aici varianta cu pere. Dar sa revenim la mere.




                         Ingrediente: 

                   6 ling zahar, 8 oua, 8 ling zahar, 8 ling faina, 1 kg  ( 6-8) mere, 150gr  nuci macinate, 1 lingurita  scortisoara, 2 ling. zahar, cateva lingurite dulceata de visine, 50 gr unt, 300 gr frisca.


                       Mod de preparare:

               Intr-o cratita cu peretii inalti, in care se va coace tortul, se pun cele 6 ling de zahar si se caramelizeaza. Se tapeteaza peretii cratitei cu zaharul caramelizat.
              Merele se curata de coaja si li se scoate cotorul cu casuta cu seminte. Se aranjeaza in cratita, astfel incat sa intre cat mai multe mere intregi si sa ramana cat mai putine locuri goale. 
               Nuca macinata se amesteca cu scortisoara si zaharul si se pune in scobiturile merelor. Deasupra se adauga un pic de dulceata de visine si o bucatica mica de unt. Se da totul la cuptor. 
              In acest timp se pregateste blatul. Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma, tare, ca pentru bezea. Se adauga galbenusurile si se amesteca incet, cu o lingura. Se incorporeaza faina cu miscari lente,de jos in sus. 
              Se scoate cratita cu mere din cuptor. Acestea s-au inmuiat deja si se toarna compozitia de blat peste ele. Se da totul din nou la cuptor, pana blatul e bine copt. 
               Cand scobitoarea cu care se inteapa blatul iese curata, e gata prajitura. Se scoate din cuptor si, imediat, se rastoarna pe un platou. Se alege un platou mai mare pentru a avea loc si siropul format. Daca vi se pare ca vrea sa se lase blatul, lasati cratita peste el pana se raceste. 
               Cand e complet rece se bate frisca si se imbraca tortul. Deasupra se pudreaza cu scortisoara. Sau se poate decora dupa preferinta fiecaruia. 
                Se mai lasa 1-2 ore la rece, apoi se poate servi.



              

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!