Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 13 noiembrie 2023

Tarta cu pere

 




                     Anul acesta perii mei au fost foarte darnici, asa ca nu puteam lasa sa treaca toamna fara sa pregatesc un desert de sezon. Se gasesc pere si in comert, dar parca nu sunt la fel de dulci si aromate ca cele din gradina. Astfel, am pregatit aceasta tarta cu pere foarte aromata, crocanta la exterior, pufoasa la interior.
                     Este desertul perfect al unui weekend de toamna, alaturi de o ceasca cu cafea.



                          Ingrediente:

                    Aluat: 300gr faina, 200 gr unt, 8 ling apa rece, 1 vf sare, 1 ling zahar, 1 zahar vanilat
                     Umplutura : 1kg pere, 200 gr zahar brun, 1 zahar vanilat, 1 stea anason pisata fin, 2-3 cuisoare pisate, 1 praf scortisoara, 50 gr unt, 4 ling amidon, zeama de la o lamaie.


                        Mod de preparare:

                   Faina se amesteca cu zaharul, sarea, zaharul vanilat. Se adauga untul rece, taiat cubulete. Se amesteca totul pana rezulta o compozitie nisipoasa care se leaga adaugand treptat apa. Aluatul astfel obtinut se da la rece pentru o ora.
                   In acest timp se pregateste umplutura. Perele se curata de coaja si de cotor si se taie cuburi. Pe masura ce se taie, se stropesc cu zeama de lamaie sa nu se oxideze. Se pun intr-un bol impreuna cu zaharul, amidonul si restul aromelor. Se amesteca totul bine.
                   Se scoate aluatul din frigider si se imparte in doua parti: una mai mare si una mai mica.
                   Tarta se coace intr-o forma de tort cu pereti detasabili. Din bucata mare de aluat se intinde o foaie care sa acopere baza si peretii formei. 
                   Se toarna perele si deasupra se presara cele 50 gr unt taiat cubulete. 
                   Din bucata mica de aluat se intinde o foaie cu care se acopera tarta. Se strang cu degetele  marginile celor doua foi ca sa se lipeasca.
                    Se da la cuptor pana tarta e frumos rumenita deasupra.
                    Se scoate, se pudreaza cu zahar pudra vanilat si se lasa in forma sa se raceasca complet. Cand e rece, se scot marginile formei si se muta tarta pe un platou. Se lasa sa stea o ora la frigider, apoi se poate portiona.
                 

2 comentarii:

  1. Your post is a beacon of brilliance! Insightful, well-crafted, and thoroughly engaging. Thank you for sharing your perspective with us.

    RăspundețiȘtergere

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!