luni, 28 martie 2016
Piept de rata cu fistic in lapte de cocos
Pentru ca nu-mi place sa ma abat de la reguli,n-o voi face nici in cadrul provocarii Mistery box challenge.Cristina Iuliana Pana,gazda provocarii de luna aceasta,a propus ca ingrediente:alliaceae (ceapa verde,usturoi verde,leurda chives,ceapa galbena,rosie,alba),salate de sezon (verde,roma,valeriana,rucola,andive,spanac,untisor),ridichi,tuberculi (cartofi rosii,albi,violeti,dulci,napi),radacinoase,carne de iepure/rata,oua,faina,lactate,citrice (limete,lamaie,portocale,grapefruit,pomelo,sweetie),vedeta fiind fisticul.
Cu Muschiul umplut cu spanac,in crusta de fistic nu m-am incadrat in totalitate in provocare,deoarece am folosit carne de porc in locul celei de iepure/rata.Weekendul acesta am reusit sa achizitionez o rata,asa ca repede am trecut la treaba.
Ingrediente:
500-700 gr piept de rata,3ling fistic maruntit,3ling.fulgi de cocos,250ml lapte de cocos,3-4 foi de dafin,1 lingurita cardamom,aprox,5 cm ghimbir,2-3 catei de usturoi,1 lingurita coriandru,1 lingurita chilli,ulei de masline.
Mod de preparare:
Fisticul si fulgii de cocos se prajesc usor intr-o tigaie.Se ia de pe foc si se adauga laptele de cocos,chilli si coriandru.
Pieptul de rata se taie cuburi si se rumeneste in uleiul incins.Se adauga foile de dafin,cardamomul,usturoiul pisat si ghimbirul dat pe razatoare.Se lasa sa fiarba inabusit in sosul format,pana carnea se fragezeste.Se adauga sosul din lapte de cocos cu fistic si se mai lasa sa fiarba pana carnea e bine gatita.Daca sosul e prea gros,se poate subtia cu un pic se zeama de carne.
E foarte gustos servit cu orez,alaturi de o salata verde.
joi, 24 martie 2016
Muschi umplut cu spanac,in crusta de fistic
Este un delicios preparat care ar trona cu cinste pe orice platou cu aperitive.L-am pregatit ca raspuns la provocarea Cristinei Iuliana Pana,gazda de luna aceasta a provocarii Mistery box challenge.Ea a pus in cutia misterioasa urmatoarele ingrediente:alliaceae (ceapa verde,usturoi verde,leurda,chives),salate de sezon (verde,roma,rucola,valeriana,andive,spanac,untisor) ridichi,tuberculi (cartofi,rosii,albi,violet,dulci,napi),radacinoase,carne de iepure/rata,oua,faina,lactate,citrice (limete,lamai,portocale grapefruit,pomelo sweetie).Ingredientul vedeta a fost fisticul.
Da,Crisule,ne-ai deschis si apetitul si interesul.Este o lista generoasa si interesanta.Singurul meu regret este ca nu am gasit nici carne de rata,nici de iepure.Initial am vrut sa fac un piept de rata umplut,dar cum acesta a lipsit,am umplut un muschi de porc cu spanac si i-am facut o crusta de fistic.A iesit ceva minunat,delicios.
Ingrediente:
500gr muschi de porc sau piept de rata,500gr spanac,1ou,usturoi,sare,piper,fistic maruntit,2-3 felii de paine.
Mod de preparare:
Carnea se sterge bine cu un servet absorbant.Cu un cutit se face o crestatura chiar la mijloc,pe lungimea muschiului.Se rasuceste cutitul pentru ca gaura sa se largeasca,dar cu atentie sa nu strapungeti muschiul.
Spanacul se spala bine si se toaca marunt,apoi se trage la tigaie pana scade toata apa.Se condimenteaza cu usturoi,sare si piper.Feliile de paine se inmoaie in putin lapte,apoi se storc bine si se adauga peste spanacul racit.Se adauga un ou si se mai condimenteaza daca e cazul.Se amesteca totul bine pana se omogenizeaza.
Cu o lingurita se ia din amestecul format si se umple muschiul.La exterior carnea se condimenteaza cu sare si piper.Se unge cu ulei si se da prin fistic maruntit.Se infasoara strans in folie de aluminiu,se pune intr-o tigaie cu putina apa si se da la cuptor.Dupa o ora se desface din folie si se mai da la cuptor pana se rumeneste frumos.
Cand e gata,se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.Se taie felii si se serveste cu felii de ridichi rosii.
duminică, 20 martie 2016
Chec cu banane,nuci si ciocolata
Este un chec minunat,umed,ciocolatos,aromat.L-ai manca fara sa te mai opresti.Multumesc Lulu pentru inspiratie!E un deliciu.A trebuit sa mai fac o portie si tot nu a ajuns.
Prietena mea Lulu este gazda provocarii Weekend cu spor,provocare initiata de Stefania Anastasiu.Lulu ne-a pus la dispozitie urmatoarele teme de pe blogul sau:Dulciuri cu fructe,Preparate de post,Aperitive.Din multitudinea de retete care mai de care mai apetisante,am ales acest Chec cu banane nuci si ciocolata care a fost deliciul acestui weekend spornic.
Ingrediente:
2 cani faina,1/2 cana lapte,1 cana cu zahar,4 banane,100gr ciocolata,100gr nuci ,120+50gr unt,2 oua,1 lingurita scortisoara,zahar vanilat,1 praf de copt.
Mod de preparare:
Untul se amesteca cu zaharul.Se adauga pe rand ouale,apoi se incorporeaza bananele facute piure cu o furculita.Se adauga laptele si vanilia.La urma se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt putin cate putin.
Ciocolata se taie cuburi,iar nucile se toaca grosier.Se topeste 50 gr unt si se lasa la racit.Ciocolata,nucile si scortisoara se amesteca cu untul racit.
Intr-o forma de chec se toarna jumatate din aluat.Deasupra se toarna 2/3 din compozitia de ciocolata si nuci,apoi restul de aluat.Se trece cu o furculita prin toata compozitia,iar deasupra se pune restul de ciocolata si nuci.
Se da la cuptor 50 min.Cand e gata se scoate din cuptor si se lasa in tava sa se raceasca.Rece,se scoate din tava,se pudreaza cu zahar vanilat si se portioneaza.
E delicios alaturi de o cana cu lapte.
joi, 17 martie 2016
Fried pickles
Cine ar fi crezut ca muraturile prajite pot avea un gust atat de bun?
Crocante la exterior,cu interior umed,si usor picante,au fost o revelatie.Merg de minune servite ca aperitiv,alaturi de un sos de iaurt.
Se pot face din bucati asortate de muraturi sau doar un singur fel.Eu am facut din castraveti murati.
Ingrediente:
Castraveti murati,2 oua,200 gr pesmet sau faina de malai,200 gr faina,1 cana lapte,sare,piper,ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Castravetii murati se taie felii mai groase,cam de 1 cm si se pun intr-o sita,la scurs.Se lasa astfel 10-15 min.Intr-un bol se bat ouale impreuna cu laptele,sarea si piperul.
Feliile de castravete se dau prin faina,ou,apoi prin pesmet sau faina de malai.Se pun pe un platou si se dau la frigider 10-15 min pentru a se lipi aluatul de castraveti.
Se scot si se prajesc in ulei incins pe ambele parti pana devin aurii.Se scot pe servete absorbante pentru a absorbi surplusul de grasime.
Se servesc calzi cu un sos de iaurt usor picant.La fel de buni sunt si reci,alaturi de acelasi sos.
miercuri, 16 martie 2016
Tort de nuci si ganaj de ciocolata
Este un tort foarte fin,ciocolatos si aromat.Foile de blat cu nuci sunt umplute cu ganaj de ciocolata,care sta pe un strat de gem de caise si unul de caramel cu nuci.Textura crocanta a caramelului cu nuca contrasteaza cu ganajul fin si cremos de ciocolata,iar gemul de caise,acrisor,da o savoare deosebita tortului.
Ingrediente:
Blat: 8 oua,8 ling zahar,2 ling faina,2 ling pesmet,2 ling cacao,2ling nuci macinate,un praf de copt
Ganaj de ciocolata: 500gr ciocolata amruie,500ml smantana pentru frisca,esenta de vanilie.
Caramel:200gr zahar,100gr nuci
In plus:1 borcan 800ml cu gem de caise,200ml lichior de caise.
Sirop:100ml apa,2ling zahar,50ml lichior de caise.
Mod de preparare:
Mai intai se face ganajul,pentru a avea timp sa stea la rece,Eu l-am facut seara si l-am bagat la frigider pana a doua zi.
Intr-un cazanel se infierbanta smantana pana ajunge la fierbere.In acest moment se opreste focul si se adauga cicolata taiata.Se amesteca energic pana se topeste si se omogenizeaza cu frisca.Se amesteca pana se racoreste,apoi se da la frigider 2-3 ore sau pana a doua zi.
Crema rece se mixeaza bine pana se deschide la culoare si devine spumosa.In timpul mixarii se adauga esenta de vanilie.
Pentru blat,se amesteca intr-un bol faina,pesmetul,cacaoa,nucile macinate si praful de copt.Albusurile se separa de galbenusuri si se bat bine pana rezulta o spuma tare.Treptat,se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste complet.Se adauga galbenusurile,amestecand incet,de jos in sus cu o spatula.La urma se incorporeaza amestecul de ingrediente uscate,cu aceleasi miscari de jos in sus.Compozitia se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins in prealabil.
E gata cand trece proba scobitorii.Blatul se scoate si se lasa la racit.
In acest timp se prepara siropul.Zaharul se caramelizeaza si se stinge cu apa.Se lasa sa fiarba pana se topeste caramelul.In siropul format se adauga lichior de caise.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Gemul se incalzeste pe foc,daugand in el lichior de caise.Se lasa sa fiarba 5min,apoi se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Pentru caramelul cu nuca se topeste zaharul si se adauga nucile in el.Se amesteca astfel incat nucile sa fie cuprinse de caramel,apoi se rastoarna pe un blat uns cu putin ulei.Se lasa sa se raceasca,apoi se zdrobesc cu sucitoarea.
Blatul se taie in trei,pe orizontala.Foile se insiropeaza cu siropul rece.Pe una din foi,care va fi la baza, se intinde o treime din gem,apoi o parte din nucile cu zahar caramelizat.Deasupra se intinde jumatate din ganajul de ciocolata.Se pune a doua foaie insiropata,care ,la fel se unge cu o treime din gemul ramas,apoi se presara nucile caramelizate si se intinde restul de crema.Se acopera cu cea de-a treia foaie ,insiropata si ea.Si aceasta foaie se unge cu gem,apoi se imbraca totul in ganaj de ciocolata.Se opresc cateva linguri din crema pentru decor.
Am decorat tortul cu fire de caramel si bilute de zahar.
Se da totul la frigider pana a doua zi.
Iata o sectiune a tortului:
Abonați-vă la:
Postări (Atom)