Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 24 septembrie 2014

Pui cu rosii





                            Este o mancare cu iz mediteranian datorita aromelor sale.O mancare usoara si rapida,racoroasa si reconfortanta.Daca vreti s-o transformati intr-o mancare traditionala,faceti-i ,ca garnitura,mamaliguta.Merge la fel de bine cu un risotto.



                           Ingrediente:
                        500 gr piept de pui,4-5 rosii,3-4 catei de usturoi,sare,piper,busuioc.


                        Mod de preparare:
                     Pieptul de pui se taie cuburi.Intr-o tigaie se pune putin ulei la incins si se adauga doi catei de usturoi zdrobiti.Se lasa un minut la foc,apoi se adauga carnea.Bucatile de pui se rumenesc fumos.Rosiile se taie felii si se pun peste carne.Se adauga usturoiul tocat si se potriveste de sare si piper.Se acopera si se lasa sa fiarba inabusit.Cand carnea e facuta,se adauga busuiocul tocat marunt si se stinge focul.
                       Se seveste calda,garnitura ramanand la alegerea fiecaruia.

Cartofi cu carne gratinati






                        Aceasta mancare este foarte gustoasa si consistenta,totodata.Este una din preferatele fiicei mele,asa ca fac destul de des acest fel.Se face usor si se mananca rapid.



                       Ingrediente:
                    5-6 cartofi,500 gr carne tocata,1 ceapa,200gr cascaval,sare,piper,cimbru,rozmarin


                    Mod de preparare:
                 Ceapa se curata si se taie marunt.Carnea tocata se pune la calit ,impreuna cu ceapa,in putin ulei.Nu puneti mult ulei pentru ca si carnea lasa grasime,la fel si cascavalul.Se codimenteaza cu sare,piper,cimbru.Cand e gata se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
                   Cartofii se curata , se taie rondele si se presara cu rozmarin.Intr-un vas de yena uns cu unt sau ulei se aranjeaza rondelele de cartofi peste care se pune carnea tocata,apoi iar cartofi si iar carne.Se alterneaza tot asa pana se termina carnea si cartofii.Ultimul strat trebuie sa fie de cartofi.Deasupra se rade cascavalul.Se da totul la cuptor pana cartofii se inmoaie,iar deasupra se rumeneste frumos.
                   Se serveste calda,dar e foarte gustoasa si rece.

marți, 23 septembrie 2014

Castraveti murati in otet






                         Am tinut neaparat sa pun castraveti la murat in otet pentru ca ,iarna,sunt deliciosi langa fripturi,tocane sau alte mancaruri,dar sunt nemaipomeniti in salata de boeuf.Aceasta reteta o am de la mama mea si o fac de multi ani.Castravetii sunt dulci-acrisori si crocanti,intr-un cuvant,deliciosi.



                       Ingrediente:
                    2 cani apa,1 cana otet,3 ling sare (se pune 1 ling de sare la 1l de lichid),6 ling zahar (se pun 2 ling zahar la 1 l lichid),boabe de piper,boabe de mustar,hrean,foi de dafin,o legatura marar integ uscat,4-5  catei de usturoi,o ceapa taiata felii,2-3 morcovi.
                  Cantitatile se pot mari in functie de cantitatea de castraveti,pastrandu-se proportiile.
                  Daca nu va plac castravetii mai dulci,puteti reduce din cantitatea de zahar.


                    Mod de preparare:
                Se aleg castraveti sanatosi,proaspeti, cat mai mici.Se spala,se curata de codite si se cladesc in borcane.Pe fundul fiecarui borcan se pun cateva ramuri de marar uscat si 1-2 catei de usturoi.Spatiile goale dintre castraveti se umplu cu hrean,fasii de morcov,rondele de ceapa.Vor fi delicioase,murate,alaturi de castraveti.
                 Intr-un vas se pune la fiert apa cu otetul,zaharul,sarea,piperul,mustarul,foile de dafin pana se topeste zaharul si sarea.Cand clocoteste,se toarna peste castraveti.Borcanele se inchid ermetic si se pun la fiert la bain- marie.Se fierb aproximativ 15 min din momentul cand incepe sa clocotesca apa.In borcane se vor forma bule de aer,iar castravetii isi vor schimba culoarea din verde in maroniu-verzui.Se scot borcanele din apa,se verifica capacele si se pun in paturi la racit.
                 Intr-o luna castravetii sunt buni de mancat.

luni, 22 septembrie 2014

Compot de prune





                             La noi,compotul de prune e foarte apreciat.Se consuma nu numai ca desert ci si ca garnitura,in loc de muraturi,alaturi de friptura.Iar cand ne apuca dorul,niste gomboti cu prune din compot sunt bineveniti.Asa ca nu am mai stat pe ganduri si am pus cateva borcane cu compot de prune.


                              Se aleg prune mari,coapte,sanatoase,mai tari.Se spala si se pocnesc in doua pentru a li se scoate samburii.Se pot lasa intregi sau jumatati.Fiind prunele mari,eu le-am taiat jumatai.Se cladesc in borcane astfel incat sa ramana cat mai putin loc liber.In fiecare borcan se adauga 2-3 linguri de zahar,apoi se toarna apa peste prune.
                            Se inchid ermetic borcanele si se pun la fiert intr-o cratita mai mare pe fundul careia s-a pus un servet.Se adauga apa pana la jumatatea borcanelor si se fierb o ora din momentul cand incepe sa clocotesca.Se stinge focul si se lasa sa se racoreasca,apoi se pun borcanele in paturi pana se racesc complet.

Gem de prune






                          Pe langa magiun,gemul de prune este delicios,gustos si aromat.Nu am ratat ocazia de a face cateva borcane de gem de prune.Este delicios pe paine cu unt alaturi de o cana cu lapte cald sau , ca umplutura, la cornulete ,clatite sau diferite prajituri.



                         Ingrediente:
                      1 kg prune,250gr zahar,esenta de rom


                       Mod de preparare:
                     Se aleg prune bine coapte.Se spala,cine doreste poate sa le curete de coaja,se scot samburii si se pun intr-o cratita cu zaharul.Se pune un rand de prune,unul de zahar si tot asa pana se termina.Se lasa cateva ore sa stea la loc racoros.Se pune cu totul la foc moale pana se topeste zaharul,apoi se mareste focul si se lasa sa fiarba ,amestecand mereu cu o lingura de lemn, ca sa nu se prinda de fund.Se fierbe pana e bine legat.Se incearca daca e legat punand o lingurita de gem pe o farfurioara.Daca nu lasa zeama imprejur,este bine legat.Daca lasa zeama,mai trebuie fiert.
Inainte de a opri focul se adauga 2-3 linguri de esnta de rom.Fierbinte,se pune in borcane sterilizate.Se inchid ermetic si se pun in paturi sa se raceasca lent,apoi se depoziteaza in camara.