Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 25 martie 2015

Supa de pui cu galuste de gris




                Secretul unei supe limpezi  de pui este un pui de calitate si multe zarzavaturi.Va iesi o supa gustoasa,iar galustile de gris vor adauga un plus de savoare.


              Ingrediente:
             1 pui,4-5 morcovi,2 radacini de pastarnac,2 radacini de patrunjel.1 telina,1 ceapa,sare,cateva boabe de piper,patrunjel verde.

               Mod de preparare:
             Pentru supa se poate folosi puiul intreg sau parti din pui,de preferat cu oase.Cu cat adaugati mai multe oase,cu atat supa va fi mai gustoasa.
             Carnea spalata se pune la fiert in apa cu sare.Zarzavatul se curata si se adauga in apa.Supa se lasa sa fiarba descoperita,la foc mic.In momentul cand se formeaza spuma,aceasta se inlatura pana nu mai ramane nimic.Se adauga boabele de piper si se lasa sa fiarba in continuare.Timpul de fierbere variaza in functie de cat de batrana este carnea.Fierberea supei poate dura de la o ora,pana la 4-5 ore.
             Cand carnea si zarzavaturile sunt fierte,se opreste focul si se scot din supa.Aceasta se strecoara si se pune din nou la fiert.Se potriveste de sare si se fac galustele de gris.Aici am descris pasii de urmat pentru a face niste galuste pufoase.
              Inainte de a opri focul se presara patrunjel verde tocat deasupra si se poate servi.

Galuste de gris




                  Am sa va povestesc cum sa faceti galuste de gris pufoase pentru supa de pui sau orice alta supa.Nu e un secret,e foarte simplu si ies niste galuste perfecte.E reteta mostenita de la mama mea,de la ea am invatat sa le fac si sunt minunate.
                  In afara de oua si gris,nu folosec nici un alt ingredient.Am auzit multe gospodine care bat albusurile separat sau adauga ulei in compozitie.Unele folosesc praf de copt sau alte adaosuri.Altele fierb separat galustele si apoi le adauga in supa.Total gresit.
                 Secretul unor galuste pufoase este grisul.Folositi un gris de calitate,cu o granulatie mai mare.Daca folositi un gris foarte fin,galustele se vor intari,ca cele de faina.

                 Ingrediente:
              1 ou de 60gr ,cantarit intreg,cu tot cu coaja,60gr gris,un praf sare

                Mod de preparare:
              Se cantareste un ou cu tot cu coaja,apoi se sparge si se bate cu fuculita.Se adauga o cantitate de gris egala cu greutatea oului.Grisul se adauga treptat,in ploaie si se omogenizeaza cu furculita.Se adauga si sarea si se omogenizeaza bine.
               Aluatul obtinut se lasa 10 min sa se odihneasca.E foarte important timpul de odihna al aluatului pentru ca grisul are nevoie de timp sa absoaba umezeala din ou si sa se umfle.Dupa cele 10 min aluatul va fi mai gros.
               Supa trebuie sa clocoteasca incet,la foc mic cand incepem sa facem galustile.Cu o lingura de supa inmuiata in supa care fierbe, se ia din aluat si se adauga in supa.Nu se fac mari,cam un sfert de lingura,umpluta pe lung.Galustele isi vor dubla volumul la fiert.
                Dupa ce s-au facut toate galustele,se lasa inca 10 min sa fiarba in supa.Galustele se vor umfla si se vor ridica la suprafata.Se inchide focul , se acopera vasul cu supa cu un capac si se mai lasa 10-15 min sa stea asa,in abur,apoi se poate servi supa cu galuste.
                 Respectand acest pasi veti fi siguri ca va vor iesi niste galuste pufoase.

luni, 23 martie 2015

Ficat de porc prajit




                           Printre atatea retete cu diferite feluri de carne,ficatul de porc e binevenit.Daca vremea nu ne-a permis sa pregatim ficatul la gratar,l-am facut la tigaie.La fel de gustos si hranitor e binevenit la orice masa,ca fel principal.

                          Ingrediente:
                       1kg ficat de porc,sare,piper,ulei pentru prajit


                        Mod de preparare:
                     Ficatul se spala si se sterge bine cu servete absorbante.Se curata de vene si pielite si se taie felii potrivite.Intr-o tigaie se incinge uleiul si se pun bucatile de ficat.Se tin aproximativ 5-6 min pe fiecare parte pentru a fi patrunse bine.Cand sunt gata,se scot din tigaie si se presara cu sare si piper.
                    Se serveste cald,alaturi de o salata si o garnitura.Eu am facut cartofi natur,iar in loc de salata,am servit compot de prune.

duminică, 22 martie 2015

Negresa cu vin si dulceata de nuci verzi





                        Este o prajitura moale,pufoasa,cicolatosa,dulce si aromata.Aroma de vin combinata cu aroma cicolatei si a fructelor din dulceata fac din ea o prajitura minunata.
                        Cu aceasta reteta particip la provocarea Mistery box challenge.Pentru ca a fost o luna plina de evenimente si sarbatori,in cutie am pus urmatoarele ingrediente: fructe,cacao,smantana,lapte,vin,oua,frisca,iar ingredientul vedeta a fost cicolata.Din aceste ingrediente a rezultat acesta negresa.Se face usor si repede si  merge langa cafea.


                      Ingrediente:
                  3 cani faina,2 cani zahar,3 ling cacao,1 praf de copt,1 ling bicarbonat,1 praf sare,1/2 cana ulei,2 cani vin rosu,100gr fulgi de ciocolata,3 ling dulceata de nuci verzi.
                   Pentru glazura: 100gr nutella,50 gr unt,50gr ciocolata amaruie


                     Mod de preparare:
                  Intr-un bol se amesteca ingredientele uscate: faina,cacaoa,praful de copt,bicarbonatul,sarea,zaharul,fulgii de ciocolata.Peste acest amestec se adauga ingredientele ude:uleiul si vinul,apoi dulceata.Se amesteca totul bine apoi se toarna in tava tapetata cu hartie de copt.Se da la cuptor pana trece de proba scobitorii.
                  Pentru glazura,se pune la topit pe bain marie nutella cu untul si ciocolata.Se amesteca si se toarna peste prajitura.
                  Se lasa sa se raceasca si sa se intareasca glazura apoi se portioneaza.

marți, 17 martie 2015

Napolitane




                    Copiii sunt totul pentru parinti.Nu conteaza cat sunt de mici sau de mari,pentru noi parintii,tot copii sunt.Cautam sa le facem toate poftele si sa le indeplinim toate dorintele.Emilia m-a rugat sa-i fac ceva dulce de rontait,dar sa fie si cu crema.Am ales sa-i fac napolitane.Dulci,cremoase,bune de rontait.Pe langa asta,se fac repede.Mai mult dureaza pana se inmoaie foile pentru a portiona prajitura.Dar merita asteptarea.


                       Ingrediente:
                  1 pachet foi de napolitana,250gr unt,500gr rahat,250ml apa.4ling nutella,100gr stafide,esenta de rom


                   Mod de preparare:
                Intr-o craticioara se pune pe foc rahatul cu apa.Se amesteca intr-una in el pana se topeste complet.Se adauga untul si se amesteca pana se omogenizeaza.Se ia de pe foc si se adauga nutella,stafidele si romul.Se amesteca bine,sa se omogenizeze.
                Se imparte crema in doua.Se ia prima foaie de napolitana,se unge cu jumatate din crema apoi se acopera cu alta foaie peste care se intinde a doua jumatate de crema.Se acopera cu ultima foaie peste care se pune o greutate sa preseze bine foile.
                Se tine asa la rece pana a doua zi cand se portioneaza si se serveste.