Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 20 aprilie 2015

Supa de chimen





                   

                     Chimenul este folosit in bucatarie pentru a aroma produsele de patiserie,branzeturile,iaurturile sau la muraturi.Datorita beneficiilor sale este intrebuintat ca infuzie sau decoct in diferite afectiuni: insomnii,afectiuni digestive,astm,bronsita,raceli,probleme respiratorii.
                     Cunoscand aceste lucruri,o supa de chimen e binevenita mai ales acuma,dupa sarbatori,cand  au predominat mancarurile grele si dulciurile.


                    Ingrediente:
                   3-4 morcovi,1pastarnac,1 ceapa,1 lingurita seminte de chimen,sare,ulei.

                   Mod de preparare:
                  Zarzavatul se curata,se spala si se pune la fiert in apa cu sare.Dupa ce a fiert bine se scoate din apa,iar zeama se strecoara.Intr-o craticioara se pune un pic de ulei la incins.In acest ulei se calesc 2-3 min. semintele de chimen dupa care se rastoarna in supa.Se lasa sa mai dea cateva clocote,se potriveste de sare si se opreste focul.
                    Supa se serveste cu crutoane de paine.Pentru acestea,se taie painea cubulete mici.Se pun intr-o tava,se stropesc cu putin ulei si se dau la cuptor pana se rumenesc.Se adauga in supa,la servire.
               

sâmbătă, 18 aprilie 2015

Cozonac cu ciocolata alba si fructe confiate


.


                   Demult am tot vrut sa fac cozonac cu fructe confiate.Am tot amanat pana intr-o zi cand am citit reteta Oanei Igretiu de la Savori Urbane.Cozonacul ei,pe langa fructe confiate,avea si ciocolata alba Cozonac cu ciocolata alba si fructe confiate.Cand am citit reteta,am zis : wow.trebuie s-o fac.Si am trecut la treaba.Am modificat putin reteta,sper ca Oana sa nu se supere.
                  A iesit un minunat cozonac pufos,aerat,nesfaramicios.Umplutura a fost pe masura.Pe langa fructele confiate,am pus si un mixt de fructe deshidratate,nuci prajite si taiate,alune migdale,dar am presarat si cateva linguri de nuci macinate.Toate legate intr-o crema dulce de ciocolata alba.Aromele au fost sublime.Aluatul vanilat,iar peste fructe am pus coaja de portocala confiata si am ras coaja de la o lamaie.

                   Ingrediente:
                  Aluat:1kg faina,2oua,2 plicuri drojdie dr.Oetker,150gr zahar,150gr unt,2ling ulei,500ml lapte,1praf de sare,zahar vanilat,coaja de lamaie.
                  Umplutura:200gr ciocolata alba,100gr coaja de portocala confiata,coaja rasa de la o lamaie,200gr fructe confiate,200gr mixt de fructe deshidratate,100gr nuca macinata.

               
                   Mod de preparare:
                Laptele caldut se amesteca cu drojdia,o lingura din cantitatea de zahar,ouale,2 ling faina.Restul de faina,zahar,untul moale,aromele se pun intr-un vas mare peste care se rastoarna amestecul de lapte si drojdie.Se framanta bine pana rezulta un aluat omogen.In acest moment se adauga uleiul si se framanta pana se incorporeaza bine in aluat.Aluatul trebuie sa fie legat,omogen si nelipicios.
              Se acopera cu un servet curat si se lasa sa dospeasca in loc cald,ferit de curenti de aer.Se tine aprox.o ora,pana isi dubleaza volumul.
                Se incinge cuptorul.Aluatul se rastoarna pe masa infainata bine.Pentru a lucra mai usor,eu am impartit aluatul in doua parti egale.Din prima jumatate se intinde o foaie groasa de 0.5cm peste care se presara nucile macinate.Deasupra se presara fructele confiate amestecate cu cele deshidratate.Peste ele se presara coaja de porocala tocata marunt,apoi ciocolata alba taiata fasii subtiri.Deasupra se rada coaja de lamaie.
              Foaia de aluat se ruleaza pe latura  lunga.Sulul se taie in doua,la dimensiunea tavii de copt.Fiecare jumatate va fi un minunat cozonac.Se pune in tavi unse cu unt si se mai lasa 30 min.la dospit.Deasupra se unge cu ou batut si se da la cuptor.
                La fel se procedeaza si cu a doua jumatate de aluat.
                Si inca un pont de la Oana: Pentru a se pastra mai multe zile proaspat cozonacul,se face un sirop din 50ml lapte,3ling zahar,un zahar vanilat.Cand cozonacul este crescut si aproape rumen,se pensuleaza repede acest sirop si se mai da la cuptor cateva minute.
                Cand sunt gata,se scot din forme sa nu transpire si se lasa sa se raceasca pe un gratar.
                Dupa ce s-au racit,se pot poriona si servi.

                Delicios acest cozonac cu atatea bunatati! Marturisesc ca urmaresc cu interes blogul; Oanei si al Dianei unde mereu gasesc sfaturi,idei,retete explicite.Multumesc,fetelor!

joi, 16 aprilie 2015

Salata de icre





                       Salata de icre este preferata mea.Nu conteaza ce icre sunt,de crap sau stiuca,le ador la fel de mult.De la mine din frigider nu lipseste niciodata borcanul cu icre sarate.
                       Intotdeauna cand iau peste,caut sa vad daca nu are icre.Daca am acest noroc,le scot frumos avand grija sa nu se sparga saculetii in care sunt.Desfac eu saculetii si,cu lama netaioasa a cutitului le curat bine de vinisoare si le pun intr-un tifon ,la scurs 10-12 ore.Dupa ce s-au scurs bine bine le amestec cu sare grunjoasa.Cantitatea de sare difera in functie de cantitatea de icre.Pentru o pastrare indelungata se pune o cantitate de sare egala cu 10% din cantitatea de icre.Astfel preparate icrele se pun in borcan si stau pana la 6 luni.
                      Dupa o saptamana de la sarare,icrele se pot folosi
                     .Am auzit multe retete de salata cu adaos de gris,paine,cartofi.Am incercat si eu o data si am pus gris in salata de icre,dar am zis ca nu mai fac niciodata asa.E pacat sa stricati gustul icrelor cu asa ceva.
                   
                       Pentru o salata aveti nevoie de:
                    150gr icre,300ml ulei,zeama de la jumatate de lamaie,100ml apa minerala,1 ceapa.

                       Modul de preparare e simplu si rapid.
                   Intr-un vas cu peretii inalti se pun icrele.Se adauga o lingura de ulei si se mixeaza cu mixerul la viteza minima pana incepe sa se lege.Se mai adauga putin ulei si se mixeaza in continuare.Se continua tot asa,punand cate putin ulei si avand grija sa se incorporeze bine in masa de icre.Cand sunt legate bine,se poate mari putin viteza mixerului pana devin batoase.In acest moment se adauga,putin cate putin,apa minerala alternand cu uleiul.Se mixeaza pana ajunge la consistenta dorita.Se adauga zeama de lamaie in functie de cate de acre doriti sa fie.
                   La final se adauga ceapa tocata marunt.Nu o dati pe razatoare pentru ca va fi prea intens gustul de ceapa.
                   Sunt delicioase,cu un gust intens de peste si bobitele care pocnesc intre dinti.
                   Atentie la icrele de stiuca! Fiind mai mari,se sparg mai usor si riscati sa vi se taie.
               
                    Pentru a preveni taierea icrelor,trebuie sa tineti cont de cateva reguli:
                     -La inceput,pana se leaga,viteza mixerului sa fie cea mai mica sau renuntati la mixer pentru o lingura;
                     - Mixati (amestecati) intr-o singura directie;
                     - Uleiul se adauga treptat,cate putin.La fel si apa.

                  Daca totusi,icrele s-au taiat,nu va alarmati,le puteti drege.
               Intr-un bol curat puneti 50ml apa minerala.Adaugati o lingura din icrele taiate si mixati.Adaugati treptat,lingura cu lingura pana terminati cantitatea de icre.
                O alta metoda de a drege icrele este sa bateti separat o cantitate mica de icre si apoi sa incorporati icrele taiate.Se procedeaza tot asa,adaugand cate o lingura si incorporandu-o complet pana la adaugarea urmatoarei linguri, pana terminati toata cantitatea de icre.
   

miercuri, 15 aprilie 2015

Prajitura Vant spaniol





                          Vant spaniol este o prajituta festiva foarte apreciata.De ce ii spune asa?Nici eu nu stiu.E un pic ciudat numele,chiar nu stiu de unde vine.Probabil de la aromele care se imbina placut,ca o boare catalana.Sunt arome de vanilie si ciocolata imbinate in mai multe straturi de foi si crema cu texturi diferite.La baza are un blat de pandispan de cacao peste care este o crema de unt vanilata.Deasupra, foaie de bezea pufoasa peste care este un mousse de ciocolata la fel de pufos.Se termina cu frisca presarata cu fulgi de ciocolata.Curcubeu pe cerul gurii ar spune unii,eu spun vant spaniol pe masa.


                         Ingrediente:
                       Blat de cacao: 6 oua,6ling zahar,4ling faina,3ling apa,3ling ulei,2ling cacao,un praf sare
                       Foaie de bezea: 8 albusuri,400gr zahar,1ling otet,un praf sare.
                       Crema de unt: 8galbenusuri,1praf budinca de vanilie,8 ling zahar,2ling faina,500ml lapte,250gr unt.
                       Mousse de ciocolata: 300gr smantana pentru frisca,200gr ciocolata
                       Deasupra: 150gr smantana pentru frisca,fulgi de ciocolata

                         Mod de preparare:
                       Blat de cacao.Se separa albusurile de galbenusuri.Galbenusurile se freaca cu sarea,se adauga uleiul in fir subtire apoi apa.Se lasa deoparte si se mixeaza albusurile pana devin o bezea tare.Treptat se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste tot .Peste bezeaua formata se adauga galbenusurile,amestecand usor cu o spatula.La urma se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa.Se amesteca incet,de jos in sus.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pana trece de proba scobitorii.Blatul se scoate si se lasa sa se raceasca.
                      Foaie de bezea.Albusurile se bat spuma cu praful de sare.Se bat pana rezulta o bezea tare,care nu curge din vas.Treptat se adauga zaharul si lingura de otet.Se bate pana se topeste tot zaharul si bezeaua e tare.Se tapeteaza aceeasi tava in care s-a copt blatul cu cacao cu hartie de copt si se intinde bezeaua.Se da la cuptor pana capata o culoare maronie deasupra.Se scoate din tava cu tot cu hartia de copt.Se lasa sa se raceasca.
                     Crema de unt: Galbenusurile se freca cu zaharul.Se adauga budinca de vanilie,faina si laptele.Se amesteca bine si se pune pe foc amestecand continuu.Se fierbe pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se lasa la racit.Untul se freaca spuma si treptat,se adauga crema de budinca,amestecand mereu pana se omogenizeaza.
                    Mousse de ciocolata. Smantana se bate pana incepe sa se intareasca.Daca e indulcita,nu se mai adauga zahar.Ciocolata se topeste la cuptorul cu microunde si se adauga la frisca.Se bate in continuare pana frisca e tare si s-a omogenizat cu ciocolata.
                    Aranjare: Pe o tava se pune blatul de cacao peste care se intinde crema de unt.Foaia de bezea se ia cu tot cu hartia de copt si se rastoarna peste crema de unt.Se dezlipeste hartia si se intinde mousse-ul de ciocolata. Se bate restul de frisca si se pune deasupra.Se presara fulgi de ciocolata sau se rade ciocolata.

marți, 14 aprilie 2015

Cosulete de Paste





                  Cum cosuletele cu ciocolata sunt preferatele Emiliei,nu puteau lipsi de pe masa de Paste.Decorul a fost in tema sarbatorii,rezultand niste cuiburi cu oua colorate.Au facut senzatie pe masa festiva de Paste.Pe langa asta,se fac rapid si sunt delicioase.
                  Atat cosuletele cat si crema le-am facut dupa reteta Cosuletelor cu ciocolata.Singura schimbare a fost ca nu am adaugat esenta de rom ci de vanilie.Am umplut cosuletele cu posul,  crema am pus-o circular,rezultand forma unui cuib.Deasupra am presarat nuca de cocos verde pentru a imita iarba,iar in cuib am pus oua colorate din bomboane.
                 A fost un desert de efect,apreciat de toata lumea.