Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 21 iulie 2015

Limonada cu menta






                           In aceste zile caniculare, sa ne racorim cu o limonada energizanta si plina de vitamine.Rece si racoroasa,este bautura ideala in zilele de foc din vara aceasta.Sa ne revigoram deci cu o limonada cu menta.


                        Ingrediente;
             2-3 lamai,un pumn de frunze de menta,3-4ling miere,200ml apa


                     Mod de preparare:
               Lamaile se curata de coaja si de partea albicioasa,care e amara.Se taie si se pune in blender.Frunzele de menta se spala si se adauga peste lamai.Se porneste blenderul si se tine aproximativ 1 min.Compozitia rezultata se toarna intr-o cana.Se adauga mierea si apa si se amesteca pana se omogenizeaza.Se pastreaza la frigider 1-2 zile.
               Pentru servire,se umple 1/3 dintr-un pahar cu compozitia de lamaie si menta si se adauga apa.Se serveste cu cuburi de gheata.

duminică, 12 iulie 2015

Kodrit Kadir






                      Eu i-as spune "Prajitura  magica".Desi nu pare nimic deosebit sau sofisticat,aceasta prajitura e magica.Este o crema de zahar ars pe un blat de ciocolata insiropat din abundenta cu caramel.Magia se intampla in cuptor,la coacere.Compozitia de crema de zahar ars si cea de blat se pun in vas impreuna.Credeam ca se vor amesteca,ambele fiind lichide.Si totusi,nu s-a intamplat asa.In cuptor,cele doua compozitii s-au separat,rezultand acest minunat tort.Adevarata magie!
                       Aceasta reteta magica este de origine araba,desi nu are nimic arab in ea.Nici foi,nici blat,nici condimente.Cine a calatorit mai mult,ar putea sa ne spuna mai multe despre originile acestei retete.Oricum,eu o consider speciala,magica si deosebita.



                     Ingrediente:
                 Crema de zahar ars:800ml lapte,5oua,200gr zahar,1 lingurita extract de vanilie,4 ling zahar pentru caramel.
                  Blat:1 ou,100gr faina,100gr zahar,100ml lapte,100ml ulei,3 ling cacao,1 praf de copt.


                    Mod de preparare:
                 Mai intai se incinge cuptorul si se pregateste forma.Intr-un vas mai inalt se pun cele 4 ling de zahar si se caramelizeaza.Cand zaharul e topit se roteste forma pentru a se distribui pe toti peretii vasului in mod uniform.
                 Intr-un vas se mixeaza ouale cu zaharul pana acesta se topeste.Se adauga laptele si vanilia.Se amesteca totul bine si se toarna in vasul tapetat cu caramel.
                  Separat,se prepara blatul.Intr-un vas se bate oul cu zaharul pana devine o crema deschisa la culoare.Treptat,se adauga laptele si uleiul mixand in continuare.Faina se amesteca cu cacaoa si praful de copt apoi se incorporeaza in crema de ou,amestecand incet.
                  Compozitia de blat se rastoarna in mijlocul compozitiei de zahar ars.O sa vi se para ca s-a imprastiat in vas,dar nu e asa.Nu  se amesteca in ele.Forma se da la cuptor pentru 50-60min.In acest timp se va petrece magia.Cele doua compozitii se vor separa in doua straturi diferite.
                   Pentru a vedea daca e gata,se face testul scobitorii.Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet.Se da la frigider 2-3ore,apoi se rastoarna.Blatul de cacao,insiropat din abundenta de sosul caramel va fi la baza prajiturii,iar deasupra va trona crema de zahar ars.

                   Pofta buna!




               

joi, 9 iulie 2015

Dovlecei pane







                    Afara ploua marunt si linistit,mercurul in termometre a coborat cu aproape 20 grade,a revenit pofta de mancare si de gatit.In ciuda schimbarii vremii,am facut tot o reteta de vara,care la noi in familie e foarte apreciata.
                    Dovleceii pane se pot consuma ca aperitiv,ca gustare,se pot face sendvisuri cu ei.Sunt deliciosi cu rosii si branza proaspata sau cu sos de usturoi.



                     Ingrediente:
                  dovlecei tineri,oua,faina,sare,piper,ulei.
                  Nu am pus cantitati pentru ca difera in functie de marimea si numarul dovleceilor pregatiti.


                      Mod de preparare:
                    Dovleceii se curata de coaja si se taie rondele.Se sareaza bine si se lasa 20-30min.sa lase apa.Se sterg bine cu un servet,se dau prin faina,apoi prin ou batut.Pentru o crusta mai crocanta,se mai dau o data prin faina si ou.Pentru un plus de savoare,in oul batut,pe langa sare si piper,se poate adauga putin parmezan ras.
                    Feliile de dovlecel astefel pregatite se prajesc in ulei incins.Se pot praji in baie de ulei sau doar in 3-4 linguri de ulei,dupa preferinte.Se scot pe servete absorbante pentru a elimina surplusul de ulei.
                    Pentru o preparare mai sanatoasa,feliile de dovlecel sa pun intr-o tava,pe hartie de copt,si se dau la cuptor.Se tin 20 min dupa care se intorc si se mai tin 20 min.
                    Se servesc calzi sau reci;sunt la fel de buni.





miercuri, 8 iulie 2015

Ciorba de gulii






                     In fiecare vara fac aceasta ciorbita de cateva ori.Este o ciorba gustoasa,usoara,racoritoare,plina de vitamine.Spun ca este plina de vitamine pentru ca intotdeauna o fac cu zarzavat nou.Este foarte apreciata in zilele calde de vara.




                    Ingrediente:
                  4-5 gulii,2-3 morcovi,1pastarnac,1 ceapa,1 legatura patrunjel verde,sare,3-4 ling ulei,100gr smantana,zeama de lamaie.



                    Mod de preparare:
                 Ceapa se toaca marunt,guliile se curata si se taie cuburi,iar morcovii si pastarnacul se curata si se taie rondele.
                  Intr-o cratita se incinge uleiul si se pune ceapa la calit.Cand a devenit sticloasa,se adauga morcovii si pastarnacul.Se calesc pana zarzavatul se inmoaie.Se adauga guliile,se mai lasa un pic sa se caleasca,apoi se stinge cu apa.Se lasa pe foc sa fiarba.Pentru un plus de savoare,frunzele de la gulii nu se arunca.Se toaca marunt si se adauga in ciorba.Se potriveste de sare si se lasa pe foc pana tot zarzavatul este fiert.Se acreste,dupa gust,cu zeama de lamaie.
                 Intr-un castron se pune smantana si se amesteca cu 2linguri de ciorba.Se adauga totul in ciorbita,se presara cu patrunjel verde tocat si se stinge focul.
                  Se serveste cu ardei iuti.
               

marți, 7 iulie 2015

Limonada cu ghimbir







                    In aceste zile caniculare ce poate fi mai bun decat o limonada? Pentru hidratate,energizare,racorire limonada este solutia ideala.Si nu o simpla limonada,ci una cu ghimbir.Pe langa gustul deosebit,ghimbirul este eficient in numeroase afectiuni.
                   Astfel,ghimbirul combate cu succes problemele intestinale,are un puternic efect antioxidant si antiinflamator.Este bogat in potasiu,magneziu,mangan,cupru si vitamina B6.minerale importante pentru buna functionare a organismului.Totodata,ghimbirul este pe locul trei in topul alimentelor afrodisiace,dupa ciocolata si capsuni.
                 Cu alte cuvinte e recomandat consumul de ghimbir in majoritatea preparatelor:salate,orez,mancaruri,dulciuri.Astazi l-am adaugat in limonada.




                    Ingrediente:
                 2-3 lamai,4-5 cm ghimbir,4lingurite miere,200ml apa


                  Mod de preparare:
                Lamaile se curata de coaja,se taie si se pun in blender,Se adauga ghimbirul taiat cuburi.Se porneste blenderul si se tine aprox.1min.Amestecul obtinut se toarna intr-un vas si se adauga mierea si apa.Se pastreaza la frigider 1-2 zile.
                 1/3 dintr-un pahar se umple cu amestecul de lamaie si ghimbir,se adauga 2 felii de lamaie si apa.Se serveste cu cuburi de gheata.
                   

                  Se poate servi si neandulcit.
                  Cine doreste mai dulce limonada,poate sa mai adauge miere.
                  Se poate indulci si cu zahar,dar mierea e mai sanatoasa.