Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 9 aprilie 2015

Obiceiuri culinare de Paste

               



                O noua provocare foarte interesanta a lansat Gina Bradea.Este vorba de Traditie si gatronomie roameasca.In fiecare luna vom posta mancaruri traditionale romanesti insotite de traditii , obiceiuri ,datini,superstitii legate de evenimentele din luna in curs.
                In fiecare luna un blogger va fi gazda si va propune tema:un preparat si traditii specifice lunii in curs.Luna aceasta gazda este Cerasela Badr El-Din.Tema acestei luni este drobul si traditiile romanilor de Paste.
                 Despre traditiile si obiceiurile ardelenilor de Paste am mai vorbit aici,asa ca acum voi vorbi despre traditii de Paste in gastronomia romaneasca.
               
                In credinta ortodoxa sarbatoarea Pastelui este una importanta.De aceea crestinii se pregatesc din timp pentru a intampina cum se cuvine aceasta sarbatoare.
                 Adevarata sarbatoare incepe din Joia Mare cand taranii inceteaza munca campului,axandu-se pe curatenia casei,a curtii si pregatirea preparatelor traditionale.Pe fiecare masa a crestinilor,in ziua de Paste,se va gasi ouale rosii,pasca si cozonacii,drobul de miel,friptura si ciorba de miel.
                  Gospodinele incep sa adune ouale inca de miercurea din Saptamana Patimilor.In Joia Mare se vopsesc ouale si se coc cozonacii si pasca.


                   Ouale rosii simbolizeaza sangele varsat de Fiul Domnului pentru mantuirea omenirii si miracolul invierii Sale.La inceput s-au vopsit numai in rosu,apoi s-a raspandit practica vopsirii si in galben,verde,albastru,negru si in alte culori.Culorile se obtineau din plante care se culegeau si se puneau la macerat in Duminica Floriilor.Acest obicei s-a pierdut in zilele noaste folosindu-se colorantii pentru vopsirea oualor.
                       Dar cele mai frumoase oua sunt ouale incondeiate.Tehnica consta in trasarea  pe oua a unor desene cu ajutorul cerii de albine topita.Dupa realizarea desenelor,ouale se scufunda in bai de culoare.Motivele cele mai des folosite sunt crucea Pastelui,floarea Pastelui,cararea ciobanilor,bradutul,creasta cocosului,vartelnita etc.
                       Pasca se coace joia sau sambata.Din acelasi aluat se fac si cozonacii.

                       Pasca se face din aluat dospit de cozonac umplut cu branaza dulce frecata cu oua.Se adauga arome si stafide.Deasupra se decoreaza cu o cununa de aluat impletita,iar in mijloc se face o cruce din aluat,impletit ca si cununa.
                       Pentru a duce pasca la sfintit,oamenii se imbraca cu cele mai bune haine.Pasca se inveleste intr-un servet curat si se pune intr-un cos.Alaturi de pasca,se mai duc la biserica oua rosii,cozonaci,sare,usturoi,unt.
                      Taierea mielului de Paste reprezinta jertfa Mantuitorului de pe Golgota.Sunt multe metode in care se poate pregati carnea de miel.Incepand cu friptura de miel care se face in diferite forme dar neaparat cu multa ceapa si usturoi verde si stropita cu vin si continuand cu ciorba de miel dreasa cu multa smantana ,acrita cu bors si cu multa verdeata,in special leustean.


                     Drobul de miel este preparatul cel mai apreciat de Paste.Se prepara din maruntaiele mielului si se imbogateste cu multa verdeata: patrunjel verde,marar verde,ceapa verde,usturoi.Maruntaiele tocate si amestecate cu celelalte ingrediente se invelesc in prapur si se dau la cuptor.Exista si adaptari ale retetei astfel,amestecul pentru drob se poate inveli in foi de aluat sau in foietaj.Un preparat asemanator drobului este haggis-ul scotian.


                      In Ardeal,nu lipseste de pe nici o masa de Paste sunca de porc fiarta.Sunca se poate fierbe in apa,apa cu otet sau vin,in zeama de varza,bere neagra.Toate sunt delicioase si se servesc ca aperitv la masa de Paste.
                       Si,in zi de praznic,de pe masa romanilor,langa atatea bucate alese,nu va lipsi butelca cu vin si palinca.Vinul este bautura cea mai apreciata de romani.Tuica (palinca) este o bautura obtinuta prin distilare si este consumata cu placere.O alta bautura preferata de romani este berea.Dar cele mai apreciate sunt bauturile spirtoase din fructe facute dintr-o gama foarte variata de fructe,in functie de zona:visinata,afinata,caisata,zmeurata,cornata etc.
                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!