Prajitura Jerbo sau Greta Garbo este prajitura care nu a lipsit de pe platourile cu dulciuri de pe mesele de sarbatori pregatite de mama.
Povestea acestei prajituri incepe la Budapesta, prin 1858 ,unde celebrul cofetar Emil Gerbeaud a deschis o cofetarie impreuna cu un alt cofetar,Henrik Kugler.In meniul sau aparea si aceasta prajitura creata de dl Gerbeaud.Cofetaria functioneaza si azi,fiind una dintre cele mai vechi si de traditie din Europa.Aici puteti gasi si azi celebrul Dobos sau tortul Esterhazy.
Pe langa caietul mamei,am gasit multe variante ale acestei prajituri,dar aceasta mi s-a parut cea mai buna.Nu stiu daca e reteta originala,dar e minunata si o prefer altora.
Ingrediente:
Foi: 700 gr faina,250 gr unt sau 125 gr untura,250 gr smantana,150 gr zahar,3 oua,25 gr drojdie,esenta de vanilie
Umplutura: 1 borcan de 720 gr gem de caise,200 gr nuci,coaja de lamaie,200 gr zahar
Glazura: 150gr zahar,50 ml apa,50 gr cacao,50 gr unt
Mod de preparare:
Drojdia se amesteca cu zaharul pana se lichefiaza.Se adauga untul si se amesteca in continuare.Se adauga ouale,esenta de vanilie si smantana.Se amesteca pana se omogenizeaza,apoi se incorporeaza faina.Se framanta pana se obtine un aluat potrivit,omogen,nelipicios.Daca mai e nevoie,se adauga putin lapte.Se lasa 10 min sa stea.
Se cantareste aluatul,apoi se imparte in patru parti egale.Din fiecare parte de aluat se intinde cate o foaie de dimensiunile tavii in care se coace prajitura.
Se tapeteaza o tava mare cu hartie de copt si se aseaza prima foaie.Se unge cu gem si se presara deasupra nuca macinata amesteca cu zahar si coaja de lamaie.Se acopera cu a doua foaie care,la fel se unge cu gem si se presara nuca.Se repeta operatia si cu a treia foaie.Deasupra se intinde a patra foaie care nu se mai unge.Se inteapa din loc in loc cu un cutit,astfel ca sa patrunda si la foile de dedesupt. Se acopera tava cu un servet si se lasa sa stea o ora.
Se da totul la cuptorul preancalzit.Se coace aproximativ o ora.Cand e gata, se scoate si se lasa sa se racoresca putin inaine de a turna glazura.
Pentru aceasta,se fierbe apa cu zaharul,cacaoa si untul pana se omogenizeaza si se ingroasa putin.Fierbinte,se toarna peste prajitura.
Dupa ce s-a racit complet si s-a intarit glazura,se poate portiona si servi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!