Cand spui Babka te gandesti la acel cozonac impletit, cu multa ciocolata si nuca si bine insiropat. De data asta am facut doar aluatul de Babka si am urmat exact pasii. Umplutura am modificat-o. In loc de nuca si ciocolata am folosit Dulce de leche sau dulceata de lapte si stafide imbatate in rom. A iesit un cozonac cu un gust divin ce merita incercat.
Ingrediente:
Aluat : 550gr faina, 4 oua, 50 gr drojdie, 120ml lapte, 100 gr zahar, zahar vanilat, coaja de lamaie, 1 vf. sare, 150gr unt.
Umplutura : 2 conserve de 370 ml lapte condensat, 250 gr stafide, lapte, rom sau esenta de rom
Sirop: 100ml apa, 100gr zahar, 1 zahar vanilat
Mod de preparare:
Mai intai am pregatit dulceata de lapte. Se poate pregati si cu cateva zile mai repede. Se pun conservele de lapte condensat la fiert, la Bain- Marie. Se tin pe foc doua ore de cand incepe apa sa clocoteasca, apoi se stinge focul si se lasa la racit, dupa care se poate folosi. Mai multe detalii gasiti aici.
Stafidele se inmoaie in lapte amestecat cu rom sau cu esenta de rom.
Pentru aluat, drojdia de amesteca cu o lingura de zahar pana se lichefiaza. Se adauga laptele caldut si se amesteca bine.
Intr-un bol se pune faina, zaharul, zaharul vanilat, sarea, coaja de lamaie si ouale. Se adauga drojdia cu lapte si se framanta un aluat omogen. Treptat se adauga untul topit si racit. Se framanta in continuare pana rezulta un aluat elastic, nelipicios.
Se unge un vas cu ulei, se pune aluatul si se acopera cu folie alimentara. Se da totul la frigider pana a doua zi ( minim 12 ore).
A doua zi se scoate aluatul din frigider si se imparte in doua, pentru doi cozonaci. O parte se lasa pe masa, iar cealalta se da din nou la frigider.
Se intinde o foaie dreptunghiulara, de lungimea tavii in care se coace si groasa de 1 cm. Se desface o conserva cu dulceata de lapte si se intinde pe foaia de aluat. Deasupra se presara jumatate din stafidele scurse bine la lapte. Se ruleaza pe lungime. Se face si al doilea sul din aluatul ramas si se da din nou la frigider pentru o ora.
Dupa ce a trecut timpul se scoate un sul pe masa infainata si se taie in doua, pe lung, unul din capete ramanand netaiat. Se ridica usor o jumatate de sul peste cealalta jumatate, tinand mereu partea taiata in sus. Se repeta operatia pana la capat, obtinand astfel o impletitura cu doua fire.La fel se procedeaza si cu al doilea sul.
Se pun in tavi de chec tapetate cu hartie de copt si se lasa o ora la cald, acoperiti cu un servet. Se dau la cuptor, la foc potrivit 30-35 min.
In timp ce cozonacii se coc, se pregateste siropul. Se pune la fiert apa cu zaharul. Cand clocoteste, se adauga vanilia. Se ia de pe foc si se lasa la temperatura camerei.
Cand cozonacii sunt gata, se ung cu acest sirop, se scot din tavi si se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Cand sunt complet reci se feliaza si se servesc cu multa pofta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!