Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 16 noiembrie 2025

Lipii evantai cu sunca si cascaval

 



                       Azi va aduc o reteta de lipii cu sunca si cascaval simpla si foarte rapida. Se prepara usor, cu ingrediente putine si la indemana. Este perfecta la micul dejun sau ca gustare.




                         Ingrediente:

                   4-6 lipii, 50 gr sunca, bacon sau salam, 100 gr cascaval, 4 oua, sare, piper




                         Mod de preparare:

                Se unge cu putin ulei un vas termorezistent. Lipiile se pliaza ca un evantai si se aranjeaza in vas. Intre pliuri se pun felii de sunca. 
                 Ouale se bat cu sare si piper, apoi se adauga cascavalul ras. Se amesteca bine si se toarna peste lipiile cu sunca. Se da totul la cuptor pana cand oul se intareste si lipiile sunt frumos rumenite.
                Se scot din cuptor si se lasa putin sa se racoresca, apoi se portioneaza in vederea servirii.



Salata cu edamame

 



                              Edamame sunt boabele de soia neajunse inca la maturitate,  recoltate cat sunt inca pastai. 
                          Sunt foarte sanatoase, fiind bogate in vitamine, precum vitamina K si calciu si minerale ca fier si magneziu. Contin multe fibre dietetice si proteine
                          Fiind un aliment foarte versatil si hranitor, se  foloseste ca gustare sau incorporat in alte feluri de mancare. Il gasim foarte des in bucatria asiatica, dar si in cea occidentala. Se foloseste fiert in apa cu sare sau gatit la aburi.
                         La noi, se gaseste in supermarketuri in pungi congelate sau la conserva.
                         Eu am folosit o conserva si a iesit o salata minunata. Usoara si foarte hranitoare, este un deliciu culinar.



                          Ingrediente:

                   1 conserva de edamame ( 375gr) , 1 conserva mica porumb dulce (150gr), 1 ceapa rosie, 1 ardei rosu, 3-4 oua fierte, sare, piper, ulei de masline, un pic de zeama de lamaie.


                        Mod de preparare:

                  Edamamele si porumbul se scot din conserve si se scurg bine de apa. Ceapa se taie rondele subtiri, iar ardeiul fasii. Ouale, fierte tari, se curata de coaja si se taie felii subtiri. Se pun toate ingredientele intr-un bol, se adauga sare si piper dupa gust si se stropeste cu putin ulei de masline si zeama de lamaie. Se amesteca totul bine si se da la rece 1-2 ore, apoi se serveste.



luni, 3 noiembrie 2025

Paine integrala cu seminte

 




                          Cum a venit frigul, am dat drumul la cuptor. Dulciurile le-am cam taiat de pe lista, ( mai fac, dar nu asa des) am zis sa fac o paine. Chiar nu mai aveam in casa decat vreo doua felii. Si cum aveam o punga cu faina integrala, am zis hai sa incerc. Nu stiam cum se  va comporta, dar incecarea moarte n-are. Am adaugat si niste seminte si a iesit o pituta minunata! Moale, pufoasa, cu coaja subtire dar crocanta.




                    Ingrediente:

               1 kg faina integrala, 50 gr drojdie, 600 ml apa calda, 1 lingurita zahar, 2 lingurite sare, 3-4 ling. ulei, 300 gr mix de seminte

                    Mod de preparare:

               Intr-un bol mai mare se pune  faina, sarea, uleiul si semintele. Se  pastreaza 1-2 ling. de seminte pentru deasupra.
               Drojdia  se freaca cu zaharul pana se lichefiaza. Se adauga apa calduta si 3-4 ling. de faina. Se amesteca bine si se lasa la cald, sa se activeze drojdia. Cand incep sa apara bule deasupra, se toarna peste faina si se amesteca cu o lingura.
               Pe masura ce aluatul incepe sa se lege, se renunta la lingura si se trece la framantatul cu mana. Se poate framanta si cu robotul de bucatarie. Se continua astfel pana se obtine un aluat omogen si  elastic.
                Se pune intr-un castron presarat cu faina si se acopera cu un servet curat. Se tine astfel la cald, ferit de curenti de aer, cam o ora, pana isi dubleaza volumul.
                 Se scoate aluatul pe masa infainata, se imparte in doua parti egale din care se fac doua suluri. Se pun in doua tavi de chec si se presara cu semintele ramase. Se acopera din nou cu un servet si se mai lasa sa stea 30 min. Se poate face si o singura paine, mai mare. Cu un cutit bine ascutit se fac 3-4 crestaturi oblice pe suprafata aluatului.
                 Cuptorul se incalzeste din timp. Eu am cuptor electric, cu functie " Plus abur" pentru coacerea painii. Am pus apa in cavitatea cuptorului, am setat functia si termperatura, 180 grade. Daca nu aveti aceasta functie la cuptor, setati-l la 200 grade, iar dedesuptul tavii cu paine bagati o tavita cu putina apa. Aburul format ajuta la formarea unei cruste subtiri si crocante.
                   Painea se coace aproximativ 50-60 min. dupa care se scoate si se pune pe un gratar la racit. Deasupra se pulverizeaza cu putina apa. Se acopera cu un servet si se lasa sa se raceasca complet, apoi se poate felia.

                    PS. Faina integrala am folosit doar pentru aluat. Ce am presarat pe masa sau in castron a fost faina alba. La fel si lingurile adaugate in drojdie.
                     
                  

vineri, 31 octombrie 2025

Chec cu fructe si fulgi de ovaz

 




                            Este un chec umed, moale si pufos totodata. Este o combinatie de arome si gusturi: banane, mere, dovleac copt, scortisoara. Nu contine faina, nu contine zahar. Ce poate fii mai bun de atat? 
                            Pe langa asta, se face foarte usor si repede. Ca se manaca si mai repede, e alta poveste.



                              Ingrediente:

                      2 banane, 2 mere, 1/2 dovleac placintar copt, 150 gr curmale, 2 ling. scortisoara, 3 oua, 200 gr fulgi de ovaz, 1 praf de copt, 1 zahar vanilat, putin lapte.



                            Mod de preparare:

                    Bananele se curata de coaja, se taie bucati potrivite si se pun intr-un blender. Peste ele se adauga merele taiate cuburi, cu tot cu coaja,  pulpa de dovleac copt si curmalele carora li s-a indepartat samburele. Se adauga aromele, praful de copt si fulgii de ovaz. Eu am avut musli de oavaz, deci , pe langa fulgii de ovaz, au mai fost stafide, merisoare, alune. Se adauga ouale si putin lapte si se mixeaza totul. Daca e prea groasa compozitia, se mai adauga putin lapte. Trebuie sa aiba consistenta unei smantani groase.
                    Compozitia se toarna in tavi de chec tapetate cu harie de copt. Ies doua tavi de chec mici. Deasupra se presara fulgi de migdale si se da totul la cuptorul incins din timp. Se coace pana e frumos crescut si rumen deasupra. Se face testul scobitorii pentru a vedea daca e gata. Se inteapa mijlocul checului si daca iese curata, e gata.
                     Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca., apoi se feliaza. 
                     E delicios langa cafea sau ca desert, servit cu multa pofta.





joi, 30 octombrie 2025

Lipie cu mici

 





                      In aceste zile frumoase, insorite, ai sta numai afara, am zis sa si gatesc afara si am facut o combinatie inedita, intre lipiile libaneze si micii nostri. A iesit ceva gustos. cu mult sat si savoare. Iata despre ce e vorba




                     Ingredientele necesare sunt: pasta de mici, lipiile si cascaval ras. Dupa preferinta, se poate adauga o salata de rucola, felii de rosii,  dulceata de ardei iuti, mustar sau castraveti murati. 
                      Pe foaia de lipie se intinde carnea pentru mici in strat cat mai uniform. Daca sunt formati micii, pe o lipie merg trei mici, astfel ca sa acopere bine lipia. Se pregatesc lipii in functie de numarul de persoane pe care il aveti la masa. Sunt foarte consistente, o lipie de persoana e suficient. 
                     Cascavalul se da pe razatoare.
                     Pe gratarul incins se pun lipiile cu carnea in jos, direct pe grill, la foc mediu. Cand carnea e bine facuta, dupa 2-3 min., se intorc lipiile si se presara desupra carnii cu cascaval ras. Se poate adauga felii de rosii, fire de rucola sau salata. La fel, se poate adauga mustar, sau dulceata de ardei iuti.  Lipiile se pliaza in doua si se iau de pe gratar.
                      Se servesc calde.