Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 10 ianuarie 2014

Prajitura din albusuri





Daca v-au ramas albusuri si nu stiti ce sa faceti cu ele, va recomand o prajitura delicioasa.Simpla si rapida,practic,pe langa albusurile care prisosesc,adaugam ce mai avem prin camara.

Ingrediente:
7 albusuri,o cana zahar,o cana faina,o cana amestec stafide,rahat taiat cubulete,nuci taiate marunt,fructe confiate sau din compot.Eu am pus visine si ananas.Am mai adaugat si coaja de portocala tocata marunt.

Mod de lucru:
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.Se bat pana se face o spuma tare,ca la bezea.Se adauga o lingurita zeama de lamaie si se bate in continuare.Se adauga zaharul si se bate pana se topeste.Se adauga faina si amestecul de nuci si stafide.Se mesteca cu paleta,incet.Se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor.
Deasupra se face o glazura de ciocolata.Am topit 100gr ciocolata cu un pic de lapte si unt.

Oua umplute





De la orice masa festiva,ouale umplute nu lipsesc.Le oferim cu diferite umpluturi si diferite aspecte.De obicei,se umplu cu maioneza si mustar sau cu pate de ficat.Se mai pot umple cu pasta de branza telemea,ciuperci,unt si masline,icre.Le putem lasa sub forma care sunt sau,in functie de creativitatea fiecaruia,putem face cosulete,puisori,pinguini,flori.

Asadar,ouale se fierb bine dupa care se curata de coaja si se taie in jumatati.Galbenusurile fierte se freaca cu pateul de ficat,maioneza,sare si piper pana rezulta o pasta omogena cu care se umplu jumatatile de ou.
Pasta se poate face fara pate de ficat.In acest caz se adauga o lingura de mustar in pasta.
Deasupra se orneaza dupa imaginatia fiecaruia cu felii de masline,castravete acru,gogosari acri,patrunjel verde.

joi, 9 ianuarie 2014

Cornulete cu osanza (Haios)




                             Pentru ca nu a trecut mult timp decand am tait porcii si fiecare mai are osanza prin frigider,m-am gandit la niste cornulete foietate,crocante si in acelasi timp pufoase.Celebrul Haios,cum i se spune pe la noi,care nu lipseste de pe masa nimanui in ziua de Craciun.

                               Ingrediente:
                          800gr faina,500gr osanza,6 galbenusuri,6 ling smantana,6 ling vin alb

                               Mod de lucru:
                         Osanza se curata de pielite si se da prin masina de tocat.
                         Se famanta 1/3 din faina cu osanza,iar restul se framanta cu galbenusurile,smanatana,si vinul.De preferat sa se foloseasca vin alb,deoarece vinul rosu va da o culoare inchisa aluatului.Se intinde o foaie care se unge cu aluatul de grasime si se impatura in patru.Se da la rece pentru 1 ora dupa care se intinde si se impatura iar.Din nou se da la rece.Aceasta operatie se face de trei ori.




                            A treia oara se scoate din frigider,se intinde o foaie de 1/2 cm ,se imparte in patrate care se umplu cu gem,se indoaie in doua pe diagonala rezultand un triunghi.Se coc in cuptorul dinainte incins.Cand sunt gata se pudreza cu zahar vanilat.






Buturugi (Alcazare)




      O delicioasa prajitura care imbina aroma bezelelor cu cea a nucilor,ciocolatei,cafelei.

Ingrediente bezele:
6 albusuri,360 gr zahar,150 gr nuci macinate,o lingurita zeama de lamaie.
Ingrediente crema:
250 gr unt,6 galbenusuri,6 ling zahar, 2 ling cacao,100ml cafea neagra,2 ling faina
Mod de lucru bezele:
Albusurile se bat spuma tare,se adauga treptat zaharul si zeama de lamaie.Se bate in continuare pana rezulta o bezea tare.Se adauga nuca macinata si se amesteca usor,prin rasturnare.Se pune cu ligurita sau cu posul gramajoare in tava tapetata cu hartie de copt.Se coc 30min cu usa cuptorului deschisa.
Mod lucru crema:
Galbenusurile,zaharul,cacaoa,faina,cafeaua se fierb pe foc.Cand s-a racit se amesteca cu untul frecat spuma.
Se lipesc bezelele cate doua,finisand partea laterala care se tavaleste prin nuca macinata.


       

Cosulete cu ciocolata





Iata si celebrele cosulete.Nu am facut clasica crema de albus si nuca,le-am umplut cu crema de ciocolata
Ingrediente:
6 galbenusuri,4 ling untura,4 ling smantana,4 ling zahar,o lingurita amoniac dizolvat in otet,faina cat cuprinde.( cam 800-900 gr)
Crema: 400ml lapte,3 ling faina,100gr ciocolata,150gr zahar,esenta de rom,250gr unt.
Mod de lucru:
Se pun toate ingredientele si se framanta un aluat care nu se lipeste si este usor de modelat.In fiecare forma de briose se pune cate o biluta de aluat si se modeleaza dupa forma.Se dau la cuptor si se coc.Sunt gata cand marginile devin aurii.
Laptele se pune pe foc impreuna cu ciocolata,zaharul si esenta de rom.Faina se subtiaza cu un pic din lapte si se toarna peste compozitia de lapte si ciocolata.Se fierbe pana se ingroasa.Se lasa la racit si se amesteca cu 250 gr unt frecat spuma.
Cu aceasta crema se umplu cosuletele si se orneaza dupa dorinta.