Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 17 septembrie 2014

Gogosari marinati




                 


                            Niste gogosari marinati sunt bineveniti iarna langa fripturi,tocanite,mancaruri.Fiind sezonul conservelor pentru iarna,am pus cateva borcane cu gogosari marinati.


                            Ingrediente:
                         5kg gogosari,1l otet,2l apa,500gr zahar,250 gr sare,boabe de piper,boabe de mustar,foi de dafin,hrean.



                           Mod de preparare:
                         Se aleg gogosari mari,carnosi si sanatosi.Se spala bine si se lasa sa se scurga de apa.Se taie in jumatati sau sferturi.Intr-o oala se pune la fiert apa cu otetul,sarea si zaharul impreuna cu boabele de piper si mustar si foile de dafin.Cand apa clocoteste se pun gogosarii si se lasa 3-4 min pana se inmoaie putin.Se scot cu o sita,se scurg si ,calzi,se cladesc in borcane.In fiecare borcan se adauga cate un fir de hrean.Zeama ramasa se mai da in clocot si apoi se toarna fierbinte peste gogosari.
                         Borcanele se inchid ermetic si se pun in paturi pana se racesc complet ,apoi se depoziteaza in camara.
                             

marți, 16 septembrie 2014

Dulceata de struguri





                       Este o dulceata foarte versatila pentru ca se poate face din struguri albi,rosii sau negri.Indiferent ce struguri ati alege,dulceata va fi la fel se gustoasa si aromata.


                      Ingrediente:
                    1kg boabe de struguri,1kg zahar,1 lamaie,3 pahare cu apa.


                     Mod de preparare:
                   Se aleg struguri cu bobul mare si carnos.Se curata boabele de pe ciorchine si se spala,apoi se lasa sa se zvante.
                   Int-o cratita se fierbe apa cu zaharul si zeama de lamaie.Cand siropul incepe sa se lege se adauga boabele de struguri.Se ia cratita de pe foc si se lasa 10-15 min sa stea pana lasa stugurii zeama.Se pune din nou pe foc si se fierbe pana e bine legata.E legata atunci cand,daca se picura pe o farfurie sirop,picatura nu se imprastie.
                    Se ia de pe foc si,fierbinte,se pune in borcane sterilizate.Se inchid ermetic si se pun in paturi sa se raceasca lent,apoi se depoziteaza in camara.

                 

                      Trips:
                 - Cine doreste,poate cu un ac ,sa scoata samburii din boabele de struguri.Eu consider ca nu e necesar deoarece la fiert,ies din boabe si se ridica deasupra dulcetei de unde se pot aduna cu o lingurita.
                  -Pentru un plus de savoare,se poate adauga un pic de baton de vanilie in dulceata.

luni, 15 septembrie 2014

Compot de pere





                           Compotul de pere este preferatul meu,la fel cum sunt si perele.Datorita gustului si aromei sale,e pe primul loc in topul preferintelor mele.Normal,nu m-am putut abtine si am facut cateva borcane de compot de pere.Procedeul este simplu si usor.



                           Se aleg pere frumose si sanatoase.Se spala,se curata de coaja,se taie jumatati si se inlatura casuta cu seminte.Depinde de marimea perelor modul cum se taie.Se pot lasa jumatati,sau se pot taia in patru.Feliile de pere se cladesc frumos,in borcane sterilizate.In fiecare borcan se adauga,dupa preferinta,2-3 cuisoare sau 1/3 dintr-un baton de vanilie sau anason stelat.Eu am facut cate 2-3 borcane cu fiecare din cele trei condimente.Se pun deasupra 4 ling zahar,apoi se umplu borcanele cu apa.Se inchid ermetic si se pun intr-un vas mai mare pe fundul caruia s-a pus un prosop.Se toarna apa cat sa cuprinda borcanele si se pun la fiert o ora din momentrul cand clocoteste apa.Se scot si se pun in paturi sa se raceasca,apoi se depoziteaza in camara.

duminică, 14 septembrie 2014

Pulpe de curcan in stil asiatic





                         Am vrut sa schimb putin atmosfera,asa ca am gatit aceste pulpe de curcan in stil asiatic.Am reusit ce mi-am propus asa ca meniul a fost apreciat de toata lumea.


                        Ingrediente:
                    pulpe de curcan , 4ling sos soia,2ling otet balsamic,3ling ketchup,1ling mujdei de usturoi,1ling zahar,sare,piper,ghimbir.


                        Mod de preparare:
                      Din ingredientele mentionate se prepara un sos cu care se ung pulpele de curcan.Se pun intr-o cratita,se potrivesc de sare si piper ,se adauga ghimbirul si se toarna sosul deasupra.Se acopera cu un capac si se dau la cuptor.Dupa o ora se ia capacul de pe cratita si se da din nou la cuptor sa se rumeneasca frumos.Din cand in cand se ung pulpele cu sosul din cratita.
                      Se sevesc cu garnitura de legume
                      Timpul de coacere difera in functie de marimea pulpelor.
                      Reteta se poate face si cu alt fel de carne.
                   

Prajitura desteapta cu ciocolata





                        Da,si prajiturile sunt destepte:)) Este o prajitura desteapta pentru ca se face o singura compozitie care se da la cuptor,astfel ca ,in timpul coptului se separa,formanad doua blaturi cu o crema la mijloc.Blatul de jos este putin tare,cel de deasupra pufos,iar in mijloc are o crema ca o budinca.
                      Reteta originala nu este cu ciocolata,dar cum fiica mea adora ciocolata,m-am gandit sa adaptez reteta si sa adaug cacao si cocolata.A iesit ceva spectaculos,cu un gust si o aroma deosebite.


                     

                     Ingrediente:
                  1l lapte,9 oua,200gr faina,200 gr unt,250 gr zahar,100 gr ciocolata,2ling cacao,un praf de sare,esenta de rom.

                    Mod  de preparare:
                  Galbenusurile se separa de albusuri.Se freaca galbenusurile cu zaharul pana acesta se topeste si se formeaza o crema deschisa la culoare.Untul si ciocolata se topesc impreuna si se lasa la racit,apoi se adauga in crema de galbenusuri.Se mixeaza pana se omogenizeaza.Treptat,se adauga faina si cacaoa,apoi laptele si esenta de rom.Compozitia va fi lichida.Albusurile se bat spuma,tare,cu un praf de sare apoi se adauga ,cate putin in compozitia de galbenusuri.Se amesteca incet,de jos in sus,sa nu se lase albusurile.
                   Se unge o tava cu unt si se tapeteaza cu faina.Se toarna compozitia si se da la cuptorul dinainte incins  pentru exact o ora.Dupa ce a trecut timpul,se stinge focul si se lasa prajitura sa se raceasca in cuptor.Se da la frigider cateva ore,apoi se poate portiona.