Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 30 octombrie 2014

Dovleac copt







                   Dovleacul ,pe langa aroma inmiresmata si gustul minunat,poate  oferi numeroase beneficii nutritionale.
                    Pulpa de dovleac contine vitamina A,C,E ,saruri minerale,hidrati de carbon si protide substante care au rol esential in mentinerea sanatatii organismului.
                    Datorita lor dovleacul are efect antiinflamatoar,antioxidant,regleaza valoarea glicemiei in sange.Totodata consumul de dovleac scade riscul aparitiei cancerului pulmonar.
                     Dovleacul incetineste procesul de imbatranire si impiedica aparitia bolilor cardiovasculare.Pentru ca are foarte putine calorii,dar este o sursa bogata de fibre,este recomandat pentru controlul colesterolului si reducerea greutatii corporale.Dovleacul regleaza tulburarile hormonale,mentine sanatatea sistemului circulator si venos,intareste oasele,previne osteoporoza,intareste sistemul imunitar.
                   Dovleacul se poate consuma in stare cruda sau copt.Fiert se poate folosi la diferite mancaruri ,salate,supe.Este excelent in placinte.

                  Astazi am copt dovleacul si ne-am bucurat de proprietatile si savoarea lui.
                  Am taiat dovleacul  in jumatate si l-am curatat de seminte.L-am taiat in bucati potrivite,le-am pus intr-o tava si l-am dat la cuptor.L-am lasat vreo 2 ore pana s-a inmuiat bine,iar deasupra,in unele locuri, a prins o crusta maro.Nu e ars, e caramelizat.Dupa mine,partea aia e cea mai buna.
                 Se serveste cald sau rece.

miercuri, 29 octombrie 2014

Piept de curcan cu ghimbir






                     Este o reteta  pe cat de rapida,pe atat de gustoasa.Se face usor si repde,dar gustul si aroma ingredientelor  te fac sa mananci incet si sa savurezi in liniste aceasta mancare.



                    Ingrediente:
                  500 gr piept de curcan,1 ceapa rosie,3-4 morcovi,4 ling sos de soia,ghimbir ( cam 3-4 cm),sare,piper,1 lingurita zahar,ulei.


                 Mod de preparare:
              Pieptul de curcan se taie fasii inguste.Ceapa si morcovii se curata si se taie julien.Ghimbirul se curata si se da pe razatoare.
             Intr-o tigaie se pune ulei de masline la incins.Se adauga bucatile de carne si se calesc pana isi schimba culoarea.Se adauga ceapa si morcovii.Se calesc pana se inmoaie.Se adauga ghimbirul si sosul de soia si se lasa sa fiarba.Se potriveste de sare si piper,se adauga zaharul,iar cand carnea e fiarta,iar sosul scazut,se ia de pe foc.
            Se serveste ca atare sau cu garnitura de orez.

marți, 28 octombrie 2014

Piept de pui cu susan





                  Un delicios aperitv ce poate fi servit si ca fel principal alaturi  de o garnitura de legume sau orez.Ca aperitiv,se poate servi alaturi de diferite sosuri: de maioneza,hrean,chilli,usturoi.Deosebit de aromat si savuros,pieptul de pui e suculent,moale,iar crusta crocanta il face delicios.




                  Ingrediente:
               un piept de pui,2 oua,1 ling faina,1 ling smantana,1 ling mustar,4 ling susan,4ling pesmet,condiment pentru carne de pui,sare,piper,cimbru.


                  Mod de preparare:
                Pieptul de pui se spala si se taie fasii.Se face un amestec din sare,piper,cimbru,condimente pentru pui si se tavalesc prin el fasiile de pui.Intr-un bol se sparg ouale,se adauga smantana,mustarul si faina.Intr-un alt bol se amesteca pesmetul cu susanul.Fasiile de pui se dau prin amestecul de oua,apoi prin amestecul de pesmet si susan.Se prajesc pe ambele parti in ulei incins.Se scot pe un servet absorbant sa se scurga surplusul de ulei.
               Sun bune atat calde,cat si reci.

luni, 27 octombrie 2014

Muraturi asortate la butoi






                       Din toate muraturile,cele asortate sunt cele mai apreciate.De obicei,sunt ultimele care le pun si primele care se mananca asa ca intotdeauna pun o cantitate mai mare.
                       Ideal ar fi ca muraturile asortate sa se puna in butoaie de stejar.In lipsa acestora,sunt bune si cele de plastic.
                       Daca puneti muraturile in butoaie de stejar,acestea se spala si se oparesc bine.E bine sa avem un butoi special pentru muraturi.Cu cat e mai vechi butoiul,cu atat e mai bun.Daca are miros de mucegai se stinge in el o mana de var apoi se spala butoiul in mai multe ape.Se freaca cu o perie,apoi se lasa sa se zavante.Inainte de a pune muraturile,se freaca interiorul butoiului cu usturoi.
                      Se aleg legume sanatoase si proaspete: castraveti,pepeni verzi mici,ardei capia,gogosari,gogonele,mere,gutui,struguri,telina,morcovi,varza alba,varza rosie,dovlecei,conopida,ceapa.Tot zarzavatul se spala bine,se curata daca e cazul si se taie dupa preferinta.Se aseaza toate in butoi,in proportiile dorite.Se adauga frunze de telina,marar uscat,cativa catei de usturoi si hrean sau frunze de visin.
                        Se face o saramura din 10l apa si 500gr sare ,o mana boabe de piper si o mana de boabe de mustar care se toarna peste zarzavaturi.Se astupa bine butoiul si se lasa  in camara.E bine sa se agite din cand in cand butoiul,timp de o saptamana pentru ca zarzavaturile sa se amestece bine,iar saramura sa le cuprinda pe toate.
                       Se depoziteaza in camara,la loc uscat si racoros.

Gogosari albi marinati





                           Inca un borcan cu gogosari marinati e binevenit oricnad.De data asta,am lasat gogosarii intregi.Sunt soi mai mic,albi si un pic iuti. Sunt deliciosi alaturi de o friptura,tocanita sau mancare.


                 

                           Ingrediente:
                         1l otet,2l apa,500gr zahar,250 gr sare,piper boabe,mustar boabe,foi de dafin,hrean.

                   

                        Mod de preparare:
                      Se aleg gogosari proaspeti,tari,foarte sanatosi,E absolut necesar ca gogosarii sa nu aiba nici o pata,sa fie tari si frumosi pentru ca se pun intregi.Se spala bine si se taie coditele.
                      Intr-o oala se pune apa cu otetul si restul ingredientelor la foc.Cand incepe sa clocotesca se iau gogosarii,se inteapa cu o furculita si se pun in oala.Se lasa 1-2 min,apoi se scot cu o strecuratoare.Apa scursa se pune inapoi in oala la fiert.Gogosarii se cladesc in borcane apoi se toarna marinata clocotita peste ei.Se lasa sa tea cateva minute,iar daca apa scade,se mai completeaza.Se inchid ermetic borcanele si,dupa ce s-au racit,se depoziteaza in camara.