Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 7 noiembrie 2014

Tort de cafea






                         Este un tort delicios pe care l-am facut cadou unei persoane foarte dragi mie.Ieri a fost ziua ei si i-am facut o mica surpriza.Un tort  cremos,dulce si reconfortant in acelasi timp.Cu o generoasa crema de cafea a fost deliciul tuturor.



                        Ingrediente blat:
                      10oua,10 ling zahar,10 ling faina,2ling cacao,un zahar vanilat,un praf de copt,un praf sare.



                       Ingrediente sirop:
                     100ml apa,2 ling zahar,esenta de rom



                     Ingrediente crema:
                   1 kg frisca lichida,5 oua,5 ling zahar,200ml cafea neagra concentrata,100 gr ciocolata (optional),zahar vanilat.



                      Mod de preparare blat
                  Albusurile se separa de galbenusuri.Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea cu un praf de sare.Treptat se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza in continuare pana se topeste tot zaharul.Se adauga galbenusurile si se amesteca incet cu o spatula.La urma se adauga faina amestecata cu cacaoa si praful de copt.Se amesteca incet,de sus in jos.Compozitia se toarna intr-o forma de tort sau intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Se da la cuptor pana trece proba scobitorii.Se lasa sa se raceasca.


                      Mod preparare sirop:
                   Apa se fierbe cu zaharul.Cand clocoteste se aduga romul si se ia de pe foc.Se lasa sa se raceasca.



                    Mod de preparare crema:
                 Galbenusurile se amesteca cu zaharul,cafeaua si zaharul vanilat.Compozitia se pune la fiert la bain marie pana se ingrosa,mestecand continuu.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
                  Din toata frisca se opreste 200ml pentru ornat.Restul se bate bine si se adauga compozitia de cafea cu oua.Se mixeaza pana se omogenizeaza bine.



                 Asamblare:
              Blatul se taie in doua,pe orizontala.Blatul de la baza se insiropeaza cu jumatate din siropul rece.Din crema se opresc cateva linguri pentru a imbraca tortul,restul se pune pe primul blat.Se acopera cu al doile blat care se insiropeaza si el.Tortul se poate imbraca in crema de cafea.Eu am topit 100 gr cicolata si am adugat la crema pentru o culoare mai inchisa.Cu aceasta crema am imbracat tortul.Cele 200ml fisca se mixeaza si se decoreaza tortul.
               Se da totul la rece pana  a doua zi.Se portioneaza si se serveste.


              Iata si o sectiune:



                   

joi, 6 noiembrie 2014

Paste cu branza la cuptor






                         Cui nu-i plac taiteii cu branza facuti de bunica?  Fiind seara,nu am mai stat sa fac taitei de casa,am folosit paste gnocchi de la Divella.Am vrut sa dau un plus de savoare pastelor asa ca le-am gratinat.A iesit ceva delicios.


                   

                      Ingrediente:
                   1 pachet gnocchi,200gr branza telemea de oaie foarte uscata (se poate folosi cascaval,gorgonzola sau orice alt tip de branza),un pic de ulei


                 Mod de preparare:
             Pastele se fierb in apa cu sare conform instructiunilor de pe ambalaj.Pastele trebuie sa fie ferme si elastice,astfel incat,daca sunt apasate cu furculita,revin la forma initiala.Se toarna putin ulei de maline peste pastele scurse.Branza se da pe razatoare si se amesteca cu pastele.
              Se unge un vas cu ulei si se pun pastele cu branza.Se dau la cuptor pana se rumensc frumos deasupra.
                Se servesc calde,dar sunt bune si reci.

miercuri, 5 noiembrie 2014

Paine de casa






                      Aceasta retata este mai mult o regula generala cum se face painea.De la ea deriva celelalte retete de paine cu cartofi,de secara,paine neagra,cu seminte.
                       Nu pot sa nu ma gandesc la bunici si la mirosul de paine calda,coapta in cuptor cu lemne.E minunat sa ai un asemenea cuptor.Al meu,deocamdata,e in stadiul de proiect.Pana va fi realitate,coc painea in cuptorul de la aragaz.Creste la fel de frumos si  gustul e acelasi desi aroma de foc cu lemne e inconfundabila.



                        Ingrediente:
                      1kg faina,500ml apa calduta,14 gr drojdie uscata,4 ling ulei,1 lingurita zahar,sare.


                        Mod de preparare:
                       Intr-un bol se toarna apa,drojdia,zaharul si un pic de faina.Se amesteca pana se omogenizeaza compozitia si se lasa la cald pana se activeaza drojdia.
                        Se adauga uleiul si sarea si se amesteca bine.Apoi se adauga faina putin cate putin,framantand pana se leaga bine aluatul.Trebuie sa rezulte un aluat bine legat,omogen,moale,care nu se lipeste.Se mai framanta cateva minute aluatul pe masa infainata.Bolul in care s-a preparat aluatul se unge cu ulei sau se tapeteaza cu faina.Se pune aluatul,se acopera cu un servet si se lasa sa dospeasca la loc clad,ferit de curenti de aer.
                         Dupa 1-2 ore,cand si-a dublat volumul,aluatul se scoate din bol,se framnata pe masa infainata si se mai lasa sa stea 10-15 min dupa care se portioneaza ,se pune in tavi unse cu ulei si se mai lasa sa creasca.Aluatul trebuie sa ocupe doar 1/3 din tava pentru a putea creste.
                       Se da la cuptor,la temperatura medie,pana creste si se rumeneste frumos.E gata cand,daca loviti cu unghia in coaja,suna a gol.
                       Se scoate din tava,se unge cu apa rece si se acopera cu un servet.
                       De recomandat sa se serveasca dupa ce s-a racit complet.
                     

marți, 4 noiembrie 2014

Piept de curcan umplut





                     

                    Friptura de azi este una de sarbatoare.Si cum sarbatorile de iarna se apropie vertiginos,cine nu are pe masa curcanul umplut,se poate rezuma la acest piept de curcan umplut.Este delicios,foarte versatil si gustos.Se poate servi rece,ca aperitiv sau cald,ca fel principal alaturi de o garnitura pe masura.



                     Ingrediente:
                  1 pipet de curcan (sau jumatate daca e prea mare),maruntaiele de la curcan(ficat,pipota,splina,inima) 4-5 felii de paine,cateva ciuperci,1 ceapa,sare,piper,cimbru,coriandru,marar verde,patrunjel verde,4 oua.



                       Mod de preparare:
                     Ficatul,inima,pipota se fierb in apa cu sare.Dupa ce sunt fierte bine,se toaca marunt cu masina de tocat sau cu cutitul.Ciupercile se curata,se toaca marunt si se calesc cu ceapa tocata marunt.Painea se pune la inmuiat in apa,apoi se scurge bine si se amesteca cu ciupercile si maruntaiele.Trei oua se fierb tare,apoi se toaca marunt si se adauga in compozitie.Un ou se pune crud pentru a lega compozitia.Se codimenteaza si se potriveste de sare si piper.Se adauga verdeturile tocate marunt apoi se amesteca bine totul pana se omogenizeaza.
                     Pipetul de curcan se cresteaza pe lung,facand un buzunar pe toata lungimea lui.Se umple cu umplutura de mai sus,se codimenteaza cu sare si piper si se da la cuptor cu un pic de ulei si apa.Se unge din cand in cand cu sosul din tava.Cand e frumos rumenit si furculita intra usor in piept,se scoate din cuptor.
                     Daca  se serveste ca aperitiv se lasa sa se raceasca apoi se feliaza.Daca se serveste ca fel principal,se feliaza cald.Se serveste cu garnitura de legume,orez sau sos de vin alb.

luni, 3 noiembrie 2014

Pulpe de curcan afumate





                            Prefer sa pregatesc in casa afumaturile si mezelurile decat sa iau din supermarketuri.Imi place sa stiu ce mananc,plus de asta,am avantajul ca le pregatesc pe gustul nostru.Tocmai de aceea am pregatit si aceste pulpe de curcan afumate.Modul de preparare e acelasi cu cel al  pieptului de curcan afumat asa ca sa trecem la treaba.


                          Ingrediente:
                         2 pulpe intregi de curcan,sare grunjoasa,piper,boia dulce,boia iute,cimbru,coriandru,usturoi,ulei.
                   


                          Mod de preparare:
                       Se da jos pielea de pe pulpe,se spala si se pun in sare sa stea 4-5 zile.Se pregateste  un bait din usturoiul zdrobit,ulei si condimente.Pulpele se spala de sare,se lasa sa se zvante apoi se ung bine de tot cu baitul,iar restul se toarna peste ele.Se mai lasa sa stea asa inca trei zile,timp in care se mai intoarce carnea de cateva ori.
                      Dupa ce s-a aromat in bait,se scot pulpele,se lasa o zi sa se zvante si se pun la fum.Se tin trei zile.In fiecare zi se face un fum.
                      Dupa ce se ia de la fum se lasa sa stea o zi,apoi se serveste.