Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 8 decembrie 2014

Pui cu sparanghel





                     Am facut acest pui cu sparanghel,inspirata de reteta lui Adi Hadean.O combinatie minunata,cu un gust si o savoare deosebite.



                      Ingrediente:
                    500 gr piept de pui200 gr sparanghel,sare,piper,rozmarin,vin alb,ulei de cocos


                     Mod de preparare:
                   Pieptul de pui se taie felii mai mici sau cuburi.Intr-o tigaie,eu am ales o tigaie I COOK ,se pune pieptul de pui , codimentat, sa se friga in uleiul incins.Cand sunt aproape gata se toarna un pic de vin alb peste ele si se adauga sparanghelul.Se mai lasa 5 min apoi se stinge focul.
                 

duminică, 7 decembrie 2014

Pui Kiev







                        Este un preparat foarte discutat,datorita numelui sau.Unii spun ca dateaza de pe vremea tarilor Rusiei,altii,mai recent.Este un preparat care aduce mult cu celebrul Cordon Bleu.Este un preparat simplu,desi multi il numesc apogeul bucatariei ucrainiene.Desi este considerat un preparat ucrainian datorita numelui sau,istoricul alimentar rus William Pokhlebkin a sustinut ca Puiul Kiev a fost inventat intr-un club din  Sankt Petersburg la inceputul sec.XX  ca Novo-Mihailovski cotlet.Ulterior a fost redenumit Pui Kiev de un restaurant sovietic.



                       Ingrediente:
                     500 gr piept de pui,100gr unt,2-3 catai de usturoi,marar verde,patrunjel verde,sare,piper,2oua,faina,pesmet,ulei pentru prajit


                     Mod de preparare:
                  Usturoiul se curata si se zdrobeste,mararul si patrunjelul se toaca marunt.Se amesteca totul cu untul apoi se codimenteaza cu sare si piper.Untul se face sul,se pune intr-o folie alimentara si se da la frigider.
                  Pieptul de pui se taie in bucati mari.La fiecare bucata se cresteaza un buzunar.Taietura se face mai sus de jumatatea bucatii de carne si nu foarte mare,sa nu ajunga la capete ca sa nu curga untul.Buzunarul format se umple cu untul aromat.Cine doreste,poate sa prinda partea taiata cu o scobitoare sa nu iasa untul.
               Fiecare bucata de carne se da prin faina,ou batut,pesmet apoi se prajesc in ulei incins.Eu am pus in pesmet un pic de susan.Se tin cateva minute pe fiecare parte apoi se dau la cuptor pentru inca 15-20 min.
                Cine doreste,inainte de a baga carnea la cuptor,poate s-o presare cu cascaval ras.
                Se serveste cald,cu garnitura de legume.


 

Fursecuri cu nuci si merisoare







                  Minunate aceste fursecuri.Dulci,pufoase,aromate.De cand Gina Bradea a deschis cutia misterelor,mi-a fugit gandul la aceste fursecuri.L-am asteptat pe Mos Nicolae cu aceste minunate fursecuri care s-au topit cat ai zice peste.
                  A fost cea mai frumoasa provocare,Cutia misterelor de luna aceasta.De cand am vazut ingredientele am stiut ce voi face,Gina fiind foarte inspirata cand a propus ca ingrediente: nuci,vin rosu,portocale,mere,miere de albine sau zahar,faina,anason,unt,oua,iar ingredientul vedeta este scortisoara.Iata ce a iesit:



                    Ingrediente:
                   200gr unt,150gr zahar,2oua,400gr faina,1lingurita scortisoara pudra,1lingurita nucsoara pudra,1 lingurita anason pisat,1lingurita turmeric,50 gr amestec nuci,merisoare,seminte de pin (se pot folosi si migdale,fistic,stafide),un praf de copt,un praf de sare,coaja de portocala.



                    Mod de preparare:
                  Nucile si semintele de pin se prajesc usor intr-o tigaie.Dupa ce s-au racit,nucile se toaca grosier.
                   Untul la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pana rezulta o crema spumoasa.Se adauga ouale,pe rand si se mixeaza in continuare.Se adauga sarea,aromele,amestecul de nuci, merisoare si seminte de pin.Se mixeaza totul bine.Faina se amesteca cu praful de copt si se toarna in compozitie.Se amesteca cu o lingura apoi se framanta pana rezulta un aluat legat,potrivit de tare.Se infasoara in folie alimentara si se da la frigider 30 min.
                   Dupa cele 30 min.se scoate aluatul si se intinde in foaie de 0,5 cm.Cu o forma sau cu un pahar se taie rondele sau ce forma doriti.Se pun in tava si se dau la cuptor.Sunt gata cand sunt frumos crescute si usor rumenite.
                   Se scot din tava si se lasa sa se raceasca inainte de a le servi.
                   Se pot servi ca atare sau unse deasupra cu miere si presarate cu miez de nuca macinat ,amestecat cu scortisoara.

miercuri, 3 decembrie 2014

Curcan in sos marinat






                 Am tot gatit curcanul sub diferite forme:cu garnitura de cartofi,de legume,in bere,cu fructe.De data asta m-am gandit ca s-ar simti bine sa se balaceasca intr-un sos marinat,asa ca am trecut la treaba.Rezultatul a fost peste asteptari pentru ca si noi ne-am simtit bine,degustandu-l.Recomand cu caldura aceasta reteta.Se face usor,e gustoasa si foarte versatila.



                 Ingrediente:
             jumatate piept de curcan,2 ling ulei de masline,3 ling faina,500ml bulion,sare,piper,2-3 foi de dafin,2 catei de usturoi,1 ling zahar,cimbru.


                  Mod de preparare:
               In afara de piept de curcan se pot folosi si pulpele.Carnea se spala , se zvanta bine si se taie cuburi.Intr-o tigaie se pune uleiul la incins si se adauga pieptul de curcan sau pulpele.Se lasa sa se prajeasca.Cand incepe sa se rumeneasca,se adauga faina,se amesteca si se stinge cu bulionul.Se amesteca totul bine pana rezulta un sos mai subtire.Daca e prea gros se subtiaza cu un pic de supa sau apa.Se adauga restul ingredientelor si se potriveste de sare si piper.Se mai lasa sa fiarba pana sosul capata consistenta unei smantani mai groase.Se ia de pe foc si se serveste.

marți, 2 decembrie 2014

Tort cu crema de migdale si stracciatella







                   Maine,03.12,fiica mea,Emilia,implineste 22 de ani.Wow! Cand au trecut atatia ani?Sunt multi,dar pentru mine tot putini sunt,ea tot copil ramane.Si acum,mare,imi place s-o rasfat la fel cum faceam cand era micuta.
                   Sunt 22 de ani de impliniri,bucurii,reusite  presarate uneori cu probleme mai mici sau mai mari.Cu bune,cu rele,i-am fost alaturi mereu.Ne-am bucurat impreuna,am fost umarul pe care a plans.I-am fost si sunt si in continuare sprijin la bine si la greu.Ii doresc tot binele din lume cu multe impliniri si realizari.
                   Uh!M-au podidit emotiile si era sa uit de tortul aniversar pe care i l-am facut.Este un tort racoros,aerat,cu multa crema.Aroma de ciocolata si migdale,preferatele Emiliei, ii da o savoare deosebita.




       

                            Ingrediente blat:
                          10 oua,10 ling zahar,8ling faina,2 ling cacao,un praf de copt,un praf de sare.

                           Ingrediente crema stracciatella
                          300ml fisca,200 gr ciocolata alba,50 gr cicocolata amaruie sau 100 gr fulgi de cicocolata

                          Ingrediente crema de migdale:
                         3 oua,3 ling zahar,1 ling lapte,300ml frisca,100gr migdale


                       Mod de preparare:
                    Blat
                  Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea cu un praf de sare.Treptat se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste.Se adauga galbenusurile si se amesteca incet cu o spatula,apoi se adauga faina amestecata cu cacaoa si praful de copt.Se amesteca incet,de jos in sus.Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins pana trece testul scobitorii.Se scoate blatul si se lasa sa se raceasca.
             
                    Crema stracciatella
                  Ciocolata alba se topeste in cuptorul cu microunde.Frisca se bate,iar cand e aproape gata,se adauga cicolata topita.Se mixeaza bine.Ciocolata amaruie se da pe razatoarea mare ( eu am dat-o pe razatoarea marunta si au iesit prea fini fulgii) si se adauga in crema de frisca.Se omogenizeaza totul.

                    Crema de migdale:
                  Ouale cu zaharul si cu laptele se bat pe foc pana se ingroasa.Cand rezulta o crema spumoasa,groasa ca o smantana,se ia de pe foc si se lasa la racit.Frisca se bate si se adauga crema racita.Migdalele maruntite se adauga in crema.

                   Blatul se insiropeaza cu un sirop facut din 100ml apa.2 ling zahar,esenta de migadale.Apa cu zaharul se pun la foc pana se topeste zaharul.Se ia de pe foc si se adauga esenta de migdale.Se lasa sa se raceasca si se insiropeaza blatul care,in prealabil.a fost taiat in doua.

                  Aranjare:
               Pe prima foaie de blat insiropata se pune jumatate din crema stracciatella.Deasupra se pune crema de migdale,apoi cealalta jumatate de stracciatella.Se acopera cu a doua foaie de blat si se insiropeaza apoi se decoreaza dupa imaginatia fiecaruia.Eu am oprit din crema de migdale pentru decor.

               Iata si o sectiune a tortului.Dupa cum observati,fulgii de ciocolata au fost prea marunti si nu au iesit in evidenta asa cum mi-am dorit.




                La multi ani,iubita mea!