Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 26 februarie 2015

Pulpa de porc cu sos de vin





           Pentru azi va propun o friptura de porc.Si nu una oarecare,ci una frageda,moale si suculenta.In general,fripturile se fac usor si repede.Asa a fost si cu aceasta friptura,iar rezultatul a fost pe masura pentru ca s-a mancat si mai repede.
         
               Am ales o bucata de pulpa de porc.De cu seara am pregatit o marinada din: un pahar de vin alb,un pahar otet,o cana de apa,3-4 foi de dafin,3-4 catei de usturoi,1 ceapa,sare,piper,cateva cuisoare.Am pus pulpa in marinada,am acoperit-o cu un capac si am lasat-o asa pana a doua zi.
               Am scos pulpa din marinada si am uscat-o cu un servet absorbant.Intr-o tigaie antiaderenta am incins un pic de ulei de cocos si am pus bucata de carne.Am tras-o la tigaie pe ambele parti doar cat sa se inchida porii.
                Am pus carnea intr-o tava,am codimentat-o cu sare,piper,cimbru si am dat-o la cuptor.Am tinut-o aprox.20min.astfel ca sa ramana mijlocul suculent.
           
                 Cat a stat in cuptor am facut sosul de vin.Am avut nevoie de:
               1 ling zahar,200ml vin rosu,un pic de otet balsamic,200ml apa,sare,piper.
               Zaharul l-am caramelizat,apoi l-am stins cu vinul.Am lasat sa fiarba pana s-a topit tot caramelul.Am stropit cu un pic de otet balsamic,am adaugat apa si am lasat sa fiarba la foc mic,pana a scazut.Daca doriti mai groasa consistenta sosului,diluati o lingura de faina cu un pic de apa si adaugati peste sosul de vin.Codimentati la sfarsit cu sare si piper din belsug.
                   A fost delicios alaturi de friptura si cartofi duchesse.

miercuri, 25 februarie 2015

Placinta intinsa cu branza





                       Placinta intinsa a ramas desertul (sau aperitivul) preferat de ani de zile.Printre atatea retete de prajituri,majoritatea cu creme,placinta intinsa a ramas la fel de adorata cum era si pe vremea bunicilor.Pentru a o face, e nevoie de aceeasi rabdare de oetel care o aveau si bunicile noastre.Azi au aparut foile de placinta congelate care reduc din timpul de preparare a placintei.Am incercat si eu,dar nu se compara cu aluatul facut in casa si intins cu multa rabdare pana ajunge ca foita de tigara.Merita sa ne punem rabdarea la incercare pentru rezultatul final.
                        Si pentru ca e placinta cu branza,iar la provocarea Mistery box challenge de luna aceasta vedeta a fost branza de vaci,particip si cu aceasta reteta la provocare.Gazda de luna aceasta a fost Cristina Pana si a pus in cutie urmatoarele ingrediente: tarate,iaurt,cacao,ciuperci,oua,paste,carne de pui,ardei,ceapa,lapte praf.
                     
                           Aici am explicat pe indelete modul de preparare si intinderea aluatului.Cu cat aluatul e intins mai subtire,cu atat placinta va fi mai fina.
                       Cat despre umpluturi,placinta asta e foarte versatila.

                     Cu branza de vaci
                      300gr branza de vaci,1galbenus de ou,150gr zahar,1 zahar vanilat,coaja de lamaie,cateva stafide
                      Branza se freaca bine cu galbenusul si cu zaharul.Se adauga stafidele si aromele.Aceasta pasta se intinde pe foaia intinsa,se ruleaza si se da la cuptor.Cand e gata se pudreaza cu zahar pudra.

                    Cu branza telemea
                     Branza trebuie sa fie un pic mai uscata.Se rade pe toata suprafata foii intinse.Deasupra se presara marar tocat.Se ruleaza si se da la cuptor.

                     La fel de delicioasa este placinta cu varza acra calita.Ca desert,se poate umple cu mere,dovleac,nuci,mac,visine,gem

Snitele de post din soia






                       Soia este inlocuitorul carnii in perioada postului.Totodata este consumata cu succes si de vegetarieni.Este recomandat consumul de soia datorita continutului de proteine ,fibre si substante nutritive.
                       Snitelele din soia sunt foarte gustoase si se fac foarte repede.Pntru asta avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

                    6-8 bucati de soia
                    pesmet amestecat cu un pic de susan
                    ulei pentru prajit


                  Mod de preparare:
                Bucatile de soia se fierb in apa cu sare.Se scot din apa si se lasa sa se scurga bine.Se dau prin pesmetul amestecat cu susan si se prajesc in ulei incins.Se scot pe servetele absorbante pentru a inlatura surplusul de grasime.
                 Se servesc calde, alaturi de garnitura de cartofi,ciuperci sau orez.Avantajul e ca se pot sevi si reci,ca sandvici de post.

     
             

luni, 23 februarie 2015

Cartofi Duchesse






                    "Cand n-ai ce face,iti cauti de lucru".Exact asta am facut si eu.M-am jucat un pic cu piureul si cu posul si au iesit acesti minunati cartofi Duchesse pe care demult voiam sa-i fac.Azi le-a venit randul si am fost incantata de ce a iesit.



                      Ingrediente:
                  500gr piure de cartofi,2 galbenusuri,sare,piper,nucsoara.Piureul l-am facut din aprox.350gr cartofi,50gr unt,100gr samntana.


                    Mod de preparare:
                 Cartofii fierti se paseaza,se adauga untul si smantana.Se mixeaza in continuare pana rezulta un piure fin.Se adauga galbenusurile,sarea,piperul si nucsoara.Se umple posul la care s-a pus un dui stelat.In tava tapetata cu hartie de copt se formeaza mici gramajoare.Se dau pentru 20 min la cuptor.
                  Se sevesc ca atare sau ca garnitura langa carne.Sunt buni atat calzi cat si reci.
                   Pentru un plus de savoare se poate adauga in compozitie branza telemea sau cascaval.
                   

duminică, 22 februarie 2015

Rulada cu crema de cocos






                           Este un desert rapid,dar foarte savuros.Se pote face din biscuiti sau un blat uscat (inca un mod de a refolosi blaturile sau chiar cozonacul ramas),se poate adauga si  nuca macinata in blat.Intr-un cuvant,este foarte versatila,avantaj de care am profitat la maxim.



                       Ingrediente blat maro:
                     Un blat uscat cu cacao sau 250gr biscuiti cu cacao,200gr zahar pudra,esenta de rom,cateva linguri de gem.Eu am folosit gem de prune.


                     Ingrediente crema:
                   250gr unt,200gr zahar pudra,200gr fulgi de cocos,esenta de vanilie


                    Mod de preparare:
                  Blatul se rupe bucati si se mixeaza pana se face faramituri.Se adauga zaharul,esenta de rom si se omogenizeaza.Se incorporeaza gemul  pana cand devine o pasta foarte groasa,ca un aluat.
                  Se pudreaza cu fulgi de cocos o folie alimentara si se intinde compozitia de mai sus.
                  Untul se spumeaza,se adauga zaharul,fulgii de cocos si esnta de vanilie.Dupa ce s-a omogenizat bine se intinde peste compozitia maro.
                  Cu ajutorul foliei se ruleaza apoi se da la rece.