Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 28 mai 2015

Fructe glazurate






                         Am facut aceste fructe trase in ciocolata de ziua nepotelului meu.Initial am vrut sa fac niste cake pops,dar m-am gandit ca fructele sunt mai fresh si mai de sezon ,iar copiilor le vor placea.Asa s-a si inmplat,asa ca va impartasesc si voua ideia mea.



                        Am ales fructe proaspete de sezon,si cateva exotice:capsuni,banane,struguri,kiwi,mere.Am incercat su cu cateva felii de piersici din compot,scurse bine de zeama.Si ananasul merge,la fel.Boabele de struguri le-am rupt de pe ciorchine,bananele le-am taiat in patru,kiwi l-am curatat si l-am feliat.Capsunii i-am lasat intregi,iar merele le-am taiat felii dupa ce le-am scos cotorul.
                       Am preparat o glazura din 200gr ciocolata menaj,50ml lapte,4ling ulei.Ciocolata am topit-o pe foc cu restul ingredientelor.In glazura fierbinte am intodus fructele.Le-am scos,le-am last putin sa se scurga de surplusul de ciocolata,apoi l-em pus pe o tava sa se raceasca si sa se intareasca glazura.Deasupra am presarat cateva bomboane pentru decor colorate.
                        Cred ca mai simplu de glazurat este sa se puna fructele pe un gratar,deasupra unei tavi si sa se toarne glazura peste ele.

                      Efectul a fost nemaipomenit,copii le-au topit dintr-o suflare.

miercuri, 27 mai 2015

Chiftele cu oua de prepelita







                      Unii spun ca originea chiftelei este in Turcia.Nu stiu cine le-a inventat,dar sunt traditionale (adica se fac din mosi-stramosi) atat la noi,cat si in multe alte tari:Turcia,Israel,Liban,Italia,Grecia.Se numesc diferit si se condimenteaza diferit,dar,la baza este compozitia de chiftea.
                     O istorie a chiftelei spune ca prin sec.XVI,ca si acum,pe strazile noastre erau multi caini hoinari.In aceste cazuri romanii apelau la "spiterul"de pe strada,adica farmacistul,care de obicei era neamt.Pentru a scapa de  cainii vagabonzi acesta facea un "gift"pe care-l dadea cainilor.Ce era acest "gift"(a se citi ghift)?Era carne tocata facuta bot,in care farmacistul punea un pic de otrava pe care cainii o mancau si mureau.Vestea a mers din gura in gura si cuvantul s-a transformat in "chift".Gospodinele romance au invatat sa faca si ele rotocoale de carne tocata,dar nu mai puneau otrava in ele,ci le condimentau si le prajeau in ulei pentru a le manca.Astfel le-a ramas numele de "chiftele".
                      In ziua de azi chiftelele se fac ori mari de tot si le zice parjoale,ori mici,si le zice chftelute.Se prajesc in untura multa sau ulei sau se marineaza in sos de rosii.
                      La chiftelele de astazi am adus un plus de savoare pentru ca am pus in mijlocul lor cate un ou de prepelita fiert.Si au o consistenta si o savoare aparte datorita faptului ca ouale de prepelita sunt foarte proaspete,sunt primite direct de la producator,deci nu au stat zile intregi in rafturile magazinelor.
                     Furnizoarele acestor oua,prepelitele de la Ferma de prepelite japoneze Fundeni sunt hranite si crescute natural,fara a fi stresate.Domnul Mihai Dumitru a trimis aceste oua ,mie si altor bloggerite,pentru a le testa in diferite preparate,in cadrul proiectului  Traditie si gastronomie romaneasca,initiat de Gina Bradea.
                   Amandurora le multumesc si pe aceasta cale pentru initiativa lor.



                  Ingrediente:
               700gr carne de porc,300gr carne de vita,5-6oua de prepelita,3-4ling pesmet,3catei de usturoi ,sare,piper,putin patrunjel verde tocat marunt,aprox.20 oua de prepelita fierte tari (nr de oua este egal cu nr.chiftelelor)

                Mod de preparare:
           Carnea de vita si de porc se toaca impreuna,obtinandu-se un amestec.Se poate folosi doar carne de porc,dar sunt mai gustoase cu un pic de carne de vita.Se adauga pesmetul,cele 5oua de prepelita,crude,usturoiul pisat marunt.Cine nu are pesmet,poate sa adauge o felie de paine inmuiata in apa.Se stoarce bine si se adauga in compozitie.Se condimenteaza totul cu sare si piper,se adauga patrunjelul tocat marunt si se amesteca bine.Compozitia se framanta foarte,foarte bine.
             Ouale de prepelita se fierb tari,apoi se curata de coaja.


             Cu mana unsa cu ulei se modeleaza chiftele in al caror mijloc se pune un ou de prepelita.Chiftelele astfel formate se prajesc in ulei incins pe ambele parti,pana se rumenesc.Se scot pe un servet absorbant pentru a reduce surplusul de grasime.
              Se servesc calde,cu garnitura de cartofi piure.La fel de gustoase sunt si reci,servite ca aperitiv.

marți, 26 mai 2015

Mic dejun cu oua de prepelita




                      E recomandat sa diversificam cat mai mult meniurile,chiar daca tinem o dieta stricta.Un meniu cu oua de prepelita,oricand e binevenit datorita beneficiilor pe care le aduc organismului.
                   Ouale de prepelita au un continut foarte ridicat de vitamine,dar si de calciu,sulf,zinc,potasiu.Procentul de minerale si vitamine este considerabil mai mare fata de ouale de gaina.
              Mai mult, ouale de prepelita au proprietatea de a revitaliza organismul, contribuie la buna functionare a inimii, actioneaza benefic asupra aciditatii gastrice, sunt un aliat puternic in cazul bolilor de rinichi sau ficat, contribuie la buna functionare a creierului si intaresc sistemul imunitar.Are efecte benefice impotriva alergiilor.Totodata,ouale de prepelita sunt recunoscute pentru capacitatea de a intarzia efectele imbatranirii.
                    In orice dieta sunt recomandate ouale de prepelita deoarece se asimileaza in organism fara a produce efecte negative, datorita lipsei colesterolului si continutului ridicat de proteine.
                   In cazul unor afectiuni de ficat,rinichi,inima,ORL,specialistii recomanda cura cu oua de prepelita.In plus,ouale de prepelita contribuie cu succes la tratarea unor boli cum ar fi:astmul bronsic,alergii,eczeme,TBC,hipercolesterolemie.
                    Micul dejun cu oua de prepelita e gustarea ideala in orice dimineata,mai ales ca domnul Mihai Dumitru de la Ferma de prepelite japoneze Fundeni ne-a oferit acesta ocazie ,mie si altor bloggerite,trmitandu-ne cate un colet cu 120 de oua de prepelita.Sunt oua proaspepe,livrate direct de la producator,care nu au stat pe rafturile magazinelor,iar prepelitele sunt hranite si crescute natural.Acesta este un beneficiu in plus al acestor oua.
                    Vom testa aceste oua in diferite preparate in cadrul proiectului Traditie si gastronomie romaneasca lansat de Gina Bradea.
                 Vreau sa multumesc pe aceasta cale Ginei si lui Mihai Dumitru pentru minunatul cadou si pentru onoarea de a participa la un minunat proiect in care se promoveaza traditiile culinare romanesti.
                Gina s-a gandit si la voi,cititorii,organizand un frumos concurs al carui premiu sunt tot ouale de prepelita.Tot ce trebuie sa faceti este sa va inscrieti aici :http://pofta-buna.com/concurs-traditie-si-gastronomie-romaneasca/ pentru a fi printre norocosii castigatori.




              Pentru a prepara micul dejun avem nevoie de paine si oua de prepelita.

             Painea se taie felii subtiri.Cu un pahar mic se decupeaza feliile de paine,formand doua gauri rotunde.Intr-o tigaie se pune la incins o lingura de unt.Se pune painea si se lasa 2min. sa se prajeasca.In fiecare gaura formata se sparge cate un ou de prepelita.Dupa ce s-a inchegat albusul,se intoarce felia de paine cu tot cu oua pe cealalta parte.Dupa ce s-a prajit se scoate pe o farfurie.Se serveste calda.

             Din feliile de paine racite,se pot face sendvisuri delicioase adaugand felii de sunca,branza etc.





luni, 25 mai 2015

Negrese cu ciocolata,capsuni si ghimbir




                 

                      O minunata prajitura cu multa ciocolata,aroma de ghimbir si capsuni.O prajitura care reuneste intr-o combinatie minunata cele trei ingrediente.Este foarte aromata,ciocolataosa,umeda si pufoasa.
                       Am facut aceasta combinatie raspunzand provocarii lui Lulu,gazda de luna aceasta a provocarii Mistery box challenge.Ea a propus pentru provocare urmatoarele ingrediente,pe langa cele acceptate in cadrul provocarii: oua,ciocolata,pudra de migdale sau alune,iar ca ingredient vedeta,ghimbirul.Iata ce a iesit


                     Ingrediente:
                  4oua,200gr zahar,550ml lapte,500gr faina,3ling cacao,250ml ulei,un praf de copt,250gr cicolata,4-5cm ghimbir,100gr capsuni.



                    Mod de preparare:
                 Ciocolata se pune la topit impreuna cu 150ml lapte.Cand s-a topit,se ia de pe foc si se lasa la racit.Trebuie sa rezulte o compozitie cremoasa,nu sa se intareasca ca o glazura.
                  Restul ingredinetelor sa cantaresc si se pun intr-un bol.Se adauga crema de ciocolata (trebuie sa rezulte 6 ling cu vraf de crema) si se omogenizeaza.Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Deasupra se presara capsunii spalati si curatati.Se da totul la cuptor pana trece proba scobitorii.
                Se lasa sa se raceasca,apoi se portioneaza si se serveste.

              In loc de crema de ciocolata se poate folosi Finetti sau Nutella.

duminică, 24 mai 2015

Inghetata de capsuni cu iaurt






                     E vara,capsunii sunt in plin sezon si chiar daca zilele astea s-a racit si ploua,o inghetata ne inveseleste ziua,asa ca am trecut la treaba.Reteta am luat-o de pe blogul lui Lulu care,luna aceasta,este gazda provocarii Weekend cu spor,provocare initiata de Stefy harnicuta.
                    Foarte greu m-am hotarat asupra retetei.Lulu are o colectie minunata de retete amanuntit explicate in cuvinte si imagini.Ea ne-a propus trei categorii:Aperitive,Torturi si Dulciuri cu fructe.Am ales aceasta  ingheteta,rapida dar minunata.Am modificat putin reteta,sper ca Lulu sa nu se supere.


                  Ingrediente:
                1kg smantana pentru frisca,400gr iaurt,250gr zahar,300-400ml pulpa de capsuni (din aprox.500gr capsuni)


                Mod de preparare:
             Capsuniii se zdrobesc cu blenderul vertical pentru a obtine piureul.Acesta se amesteca cu iaurtul.Smantana pentru frisca se bate,se adauga zaharul,iar la urma amestecul de capsuni si iaurt.Se omogenizeaza totul ,se pune intr-o caserola si se da la congelator pentru 3-4 ore.Deasupra am turnat un pic de piure de capsuni.
               Am servit inghetata decorata cu capsuni proaspeti.