Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 21 septembrie 2015

Tocanita de pipote







                        Demult nu am mai gasit pipote fara inimi,asa ca nu am scapat ocazia sa cumpar.Astfel,am trecut la treaba si a iesit o minunata tocanita cum demult nu am mai facut.


                         Ingrediente:
                       1kg pipote,5 cepe,3 catei de usturoi,2 rosii,sare,piper,cimbru,2 ling ulei,o leg,patrunjel verde.

                         Mod de preparare:
                       Pipotele se spala bine si se curata de eventualele impuritati.Se pot lasa intregi sau se taie jumatati.
                       Ceapa se toaca marunt impreuna cu usturoiul.Intr-o cratita,se incinge uleiul si se adauga ceapa si usturoiul.Se caleste pana devine translucida.Se adauga pipotele si se lasa totul sa fiarba inbusit in sosul pe care-l lasa ceapa si pipotele.Se lasa astfel sa fiarba aproximativ o ora.Se potriveste de sare si se codimenteaza cu piper si cimbru.
                      Cele doua rosii se curata de pielite,apoi se zdrobesc cu blenderul.Zeama rezultata se toarna peste pipote si se lasa sa mai fiarba inca o ora.
                       Cand pipotele sunt moi,tocanita este gata.Se presara patrunjel verde tocat si se stinge focul.
                       Se serveste cu garnitura de orez,cartofi piure sau mamaliguta.Eu am adaugat in tocanita galuscute mici din faina.

               

sâmbătă, 19 septembrie 2015

Prajitura "Dinte de negru"







                  Mai simplu,i-as spune "negresa cu bezea" sau "negresa cu mot",cum ii spune Victoria Gabriela.Luna aceasta ea este gazda provocarii  Weekend cu spor a carui initiatoare este Stefania Aanastasiu.Viky a propus trei teme minunate: Aperitive,Mancarurile bunicii: Legume si zarzavaturi si Deserturi si prajituri.A fost greu sa ma hotarasc pentru ca blogul ei e plin de minunate retete care mai de care mai tentante.Am ales aceasta prajitura care este de fapt o negresa cu o bezea, deasupra asezonata cu un sirop ciocolatos.
                   Prajitura are acest nume mai ciudat,pentru ca,la sfarsit,se fac cu furculita niste forme ca niste moturi sau dinti.Mie nu prea mi-au iesit acei dinti,dar prajitura a fost la fel de apreciata si savurata cu placere.



                 Ingrediente:
               Blat: 4 galbenusuri,250 gr unt,200 gr zahar,200 gr faina,3 ling cacao,1/2 cana lapte,1praf de copt,1 zahar vanilat.
               Bezea: 4 albusuri,un praf sare,200 gr zahar.
               Sirop: 1 ling cacao,2 ling zahar,3 ling apa.


                 Mod de preparare:
              Pentru negresa,se mixeaza unul cu zaharul pana acesta se topeste.Se adauga cele patru galbenusuri, laptele ,vanilia,praful de copt si cacaoa amestecata cu faina.Se omogenizeaza totul bine.Optional,se poate dauga in compozitie cateva nuci prajite si tocate grosier sau cateva stafide.
             Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor.Dupa aprox.40 min se inteapa cu o scobitoare.Daca iese curata,negresa este gata.Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
            Intre timp,se prepara bezeaua.Albusurile se bat spuma tare,cu praful de sare.Se adauga zaharul si se bate in continuare,apoi se pune la bain marie si se mai bate aprox.20min.pana bezeaua se leaga bine.Se lasa deoparte sa se racoreasca.
            Pentru a prepara siropul,se pun ingredientele la foc si se fierb pana zaharul e complet topit.Se lasa sa mai dea 2-3 clocote,apoi se ia de pe foc si se lasa la racit.
           Peste blatul rece se intinde bezeaua racorita.Cu ajutorul unei furculite se stropeste bezeaua cu siropul rece.Tot cu furculita se fac acele forme in relief,moturi,sau dinti cum le zice Viky.Dupa cum se vede,mie nu prea mi-au iesit,dar prajitura a fost la fel de aspectuasa si gustoasa.
               
 

marți, 15 septembrie 2015

Peste prajit in malai





                      Este reteta clasica,pe care mama o facea mereu.Servea pestele cu mujdei de ustuoi sau cu lamaie.O minunatie! Eu am facut un sos de rosii si usturoi.
                      De obicei,prajesc peste de apa dulce: carp,fitofag,novac,caras.Este foarte gustos si savuros.


                      Ingrediente:
                    un peste proaspat de aprox.1kg,100gr faina de malai,1 ling,sare,ulei pentru prajit.

                  Mod de preparare:
                Pestele se curata bine,se spala si se portioneaza.Daca nu este mare,pestele se poate lasa intreg.Se sterge bine cu servete absorbante si se sareaza pe toate partile.Se da prin malai,astfel incat sa fie bine acoperit pe toate partile.
               Intr-o tigaie se pune putin ulei si se incinge.Cand uleiul este bine incins,se pun bucatile de peste.Se tin 10-15 min,la foc mediu,pana se rumenesc frumos apoi se intorc pe cealalta parte.Nu incercati sa intoarceti pestele mai repede pentru ca se va rupe.Cand e gata,se scoate pe o farfurie.
               Pana se racoreste,putin,se prepara sosul.Se zdrobesc 3-4 catei de usturoi si se freaca cu ulei,punand cate putin,ca la  maioneza pana rezulta o spuma alba.Se adauga 2 ling smantana.Se aleg 2 rosii mai zemoase si se zdrobesc cu blenderul.Se adauga in sos si se amesteca bine.Se potriveste de sare dupa care se poate servi.



duminică, 13 septembrie 2015

Tort de vanilie si ciocolata





               La inceputul saptamanii a fost ziua de nastere a Florentinei,prietena lui Emilia.Normal,am pregatit un tort festiv.Ii urez si pe aceasta cale tot binele din lume!
                Si cum fetele mereu au grija la kilogramele in plus,am pregatit acest tort cu Green Sugar indulcitorul care te scapa de grija caloriilor.Green Sugar nu este doar un simplu indulcitor,ci un produs 100% natural in care se regasesc diversi nutrienti din extractul de stevie,cum ar fi;calciu,magneziu,zinc,vitaminele A si C,fibre alimentare.


                  Ingrediente:
               Blat: 10 oua,10 ling faina,10 ling Green Sugar,1 praf de copt,2 ling cacao
               Crema de vanilie:500 ml lapte,1 baton vanilie,150 gr Green Sugar,3ling faina,250 gr  unt.
               Crema de ciocolata: 500ml lapte,100gr ciocolata,150gr Green Sugar,3 ling faina,1 ling cacao,250 gr unt.
                Sirop:100ml apa,jumatate baton de vanilie,4 ling Green Sugar


                 Mod de preparare:
               Blat:Albusurile se separa de galbenusuri.Albusurile se bat spuma tare.Cand au devenit tari si aerate se adauga,treptat,Green Sugar.Se mixeaza in continuare pana acesta se topeste complet.Se adauga galbenusurile amestecand incet,cu o spatula.La urma se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si cacaoa,cu aceleasi miscari lente,de jos in sus.
                        Compozitia se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins.E gata cand,daca se inteapa aluatul cu o scobitoare,aceasta va iesi curata.Blatul se scoate din tava si se lasa la racit.
                  Crema de vanilie:Laptele se pune la foc impreuna cu vanilia si Green Sugar.Se opresc cateva linguri de lapte  care se amesteca cu faina pana rezulta o compozitie mai subtire.Cand laptele fierbe,se toarna aceasta compozitie,amestecand sa nu se faca cocoloase.Cand compozitia incepe sa se ingroase,se ia de pe foc si se lasa la racit.Rece,se amesteca cu untul facut spuma.
                 Crema de ciocolata se face la fel,cu diferenta ca,in loc de vanilie,in lapte,se pune la foc ciocolata taiata bucati.Faina se amesetca cu cacaoa si apoi cu un pic de lapte,pana se subtiaza,apoi se toarna in lapte.
                    Pentru sirop,se fierbe apa cu vanilia si Green Sugar.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
                  Blatul se taie in trei foi,care se insiropeaza,apoi se  umplu cu cele doua creme.Din crema de ciocolata se opreste pentru a imbraca tortul.
             

vineri, 11 septembrie 2015

Tort de ciocolata cu visine






                    Pentru ca Sf.Maria este o sarbatoare mare pe care o respectam in fiecare an,m-am gandit sa fac la desert ceva festiv.Astfel,am pregatit un tort,cum altfel decat de ciocolata!Am imbinat un blat ciocolatos,moale si pufos cu un ganaj de ciocolata in care am imprastiat visine.A fost ceva foarte reusit si gustos.
                    Daca pana acuma am folosit la prajituri Green Sugar,de data asta,am zis sa incerc si la tort celebrul indulcitor.De ce Green Sugar?Pentru ca nu are in componenta materii modificate genetic si ,prin administrare indelungata,nu produce dependenta.Totodata,extractul de Stevia Rebaudiana creeaza o senzatie de satietate,avand dubla actiune asupra centrului foamei din creier si asupra terminatiilor nervoase din stomac.Cu alte cuvinte,nu actioneaza negativ asupra procesului de digestie.
                    Astfel,tortul meu a fost savurat cu placere,fara frica de dulce.


                   Ingrediente:
                  Blat:10 oua,10 ling faina,10 ling Green Sugar,5 ling apa,50 gr ciocolata amaruie,3 ling ulei,un praf sare,un praf de copt.
                 Ganaj de ciocolata:500ml smantana pentru frisca,500 gr ciocolata menaj,un borcan de 400 gr visine pentru prajituri,esenta de rom


                    Mod de preparare:
                 Mai intai se prepara blatul.Pentru aceasta,mai intai se topeste ciocolata impreuna cu uleiul.Se omogenizeaza bine si se ia de pe foc sa se racoreasca.
                 Albusurile se separa de galbenusuri.Galbenusurile se freaca cu sarea.Se adauga 5 ling din ciocolata topita.Se amesteca bine,apoi se adauga apa.
                  Albusurile se bat spuma ,pana rezulta o bezea tare si aerata.Treptat,se adauga Green Sugar si se mixeaza in continuare pana se topeste complet.Va rezulta o spuma tare si densa.In aceasta spuma se incorporeaza amestecul de galbenusuri,amestecand incet,cu o spatula,de jos in sus.La urma se adauga faina amestecata cu praful de copt.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt  si se da la cuptorul dinainte incins.Eu am folosit o forma cu diametrul de 26cm.
                   E gata cand e frumos crescuta si trece testul scobitorii.Se scoate din forma si se lasa sa se raceasca.
                  In acest timp se pregateste ganajul de ciocolata.Intr-un vas se pune samantana pentru frisca si se tine pe foc pana ajunge la punctul de fierbere.In acest moment se stinge focul si se adauga ciocolata taiata bucati.Se amesteca totul bine pana ciocolata este complet racita si s-a omogenizat cu smantana.Se amesteca in continuare pana se racoreste,apoi se da la frigider pana e complet rece.Recomand sa se pregateasca cu o zi mai devreme pentru a putea sa stea peste noapte la frigider.
                   A doua zi se scoate din frigider,se adauga esenta de rom si se mixeaza pana se deschide la culoare si devine aerata si spumoasa.La urma se adauga visinele scurse bine de zeama.
                   Blatul se taie in trei foi.Fiecare foaie se insiropeaza cu siropul de visine.Crema se imparte in mod egal intre cele trei foi.


                   Se pot opri cateva linguri de crema pentru a imbraca tortul.Eu am mai batut 200gr smantana pentru frisca in care am adaugat 2 ling cacao.Cu aceasta crema am imbracat tortul.Decorul depinde de imaginatia fiecaruia.