Shakshuka este un mic dejun traditional evreiesc facuta din oua si sos de rosii.Se prepara rapid si simplu si e foarte gustosa si satioasa.Dupa cum am mentionat,rosiile si ouale sunt ingredientele de baza ale acestei mancari.Pe langa acestea,se pot adauga branza,carnati,verdeturi,legume,avocado in functie de preferinte.La fel si condimentele pot varia dupa gusturile si preferintele fiecaruia.
Ingrediente:
1 ceapa,2 ardei grasi,3-4 catei de usturoi,450 gr sos de rosii,2 ling ulei de masline,4 oua,sare,piper,chimen,o mana de patrunjel verde tocat,1 lingurita boia iute sau cateva felii de ardei iute
Mod de preparare:
Ceapa se curata si se taie julien,Ardeii se taie fasii.
Intr-o tigaie neaderenta se incinge uleiul si se adauga ceapa si ardeii.Se lasa cateva minute la sotat pana se inmoaie. Se adauga usturoiul taiat felii, boiaua si chimenul.Se stinge cu sosul de rosii si se lasa sa fiarba cateva minute la foc mic pana sosul se ingroasa putin.Se potriveste de sare si piper.Vara,se pot folosi rosii proaspete in loc de sos.
Cu ajutorul unei linguri se formeaza patru spatii in care se sparg cele patru oua.Se pune capacul si se lasa la foc mic 3-4 minute,pana sunt gata ouale.
Se presara patrunjel verde deasupra si se serveste direct din tigaie.E minunata cu paine prospata sau cu lipie.
Da,din nou reteta cu smochine.Abundenta de smochine de anul acesta m-a determinat sa fac mai multe preparate cu smochine,in spacial deserturi.Si ce mergea mai bine decat o prajitura pufoasa cu minunatele fructe!
Si ce este mai pufos decat blatul clasic? Nu am facut pandispan,ci un blat genoise care este compact,elastic si putin umed ,astfel ca am considerat ca se potriveste mai bine in combinatie cu smochinele.Pandispanul clasic este mai aerat,uscat si spongios si nu mi-am dorit ceva inecacios.
Dar iata despre ce e vorba.
Ingrediente:
350 gr faina,150gr zahar,4 oua, 150 ml lapte,150 ml ulei,zahar vanilat,un varf sare,aprox.20 smochine,coaja de lamaie,1 praf de copt.
Mod de preparare:
Ouale intregi ,zaharul,sarea,zaharul vanilat se mixeaza impreuna pana cand ouale se albesc si isi tripleaza volumul.Se adauga uleiul in fir subtire si coaja de lamaie rasa.Faina se amesteca cu praful de copt si se toarna in ploaie,alternand cu laptele. Se mixeaza incet,la viteza redusa.
Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt.Smochinele se spala si se taie in sferturi.Se presara peste compozitia din tava si se da la cuptorul incins.Se coace pana ce blatul se rumeneste usor pe margini.Se face proba scobitorii,dar suprafata trebuie sa fie alba,nu rumenita pentru ca altfel blatul nu va mai fi umed.
Se scoate din cuptor si se pudreaza cu zahar pudra vanilat.Dupa ce s-a racit se portioneaza si se serveste cu multa pofta.
Nu puteam lasa sa treaca sezonul smochinelor fara sa fac aceasta dulceata de smochine intregi.Este minunata,foarte aromata,iar faptul ca smochinele sunt toate intregi,in siropul lor,ii da o savoare in plus.
Ingrediente:
1 kg smochine,1 kg zahar, 300 ml apa,1 lamaie,2cm baton de vanilie
Mod de preparare:
Smochinele se spala,se scurg bine de apa si li se taie coditele.
Intr-o cratita se pune zaharul cu apa la fiert.Se fierbe pana siropul devine gros,legat.In acest moment se opreste focul si se adauga smochinele intregi.Se lasa 15 min.sa stea,pana smochinele isi lasa siropul,apoi se pune din nou pe foc.Cand incepe sa fiarba se ia spuma formata.Se adauga lamaia taiata felii si batonul de vanilie.Se fierbe pana siropul devine din nou gros,legat.
Se ia de pe foc si se pune in borcane sterilizate.Acestea se inchid ermetic si se pun in paturi pana a doua zi cand se aranjeaza in camara.
Acest pui cu gutui este o mancare care imbina aromele si gusturile toamnei in mod placut.Gutuile merg grozav cu bucatile de carne de pui fragede si suculente.Gustul dulce-acrisor al gutuilor ai al vinului se imbina in mod placut cu carnea de pui.Arome si savori de toamna intr-o farfurie delicioasa.
Ingrediente:
Pulpele,pieptul si aripile de la un pui, 3-4 gutui,200 ml vin alb,sare,piper,zahar,scortioara,3-4 cuisoare.
Mod de preparare:
Carnea de pui se spala si se taie bucati potrivite.
Gutuile se curata de coaja, li se scoate casuta cu samburi si se taie cuburi.Deasupra lor se presara putin zahar si scortisoara.
Carnea se condimenteaza cu sare si piper si se infig in ea cuisoarele,apoi se pune intr-o cratita.Printre bucatile de carne se adauga bucatile de gutui.Deasupra se toarna vinul.
Se acopera cu un capac si se da totul la cuptorul incins.Se tine astfel o ora dupa care se ia capacul jos si se mai lasa pana ce carnea si gutuile se rumenesc frumos.
Se serveste ca atare sau cu o garnitura de orez.
Anul acesta recolta de smochine a fost foarte bogata,asa ca am profitat si,pe langa nelipsitul gem de smochine, m-am gandit sa pregatesc si o prajitura.Cautand retete,am ajuns la aceasta tarta cu crema frangipane care m-a incantat.Eu am modificat-o putin si a rezultat aceasta minunata tarta cu crema frangipane si smochine.Frangipane este o crema pe baza de unt,ou si migdale ce se foloseste la tarte.Crema mea a fost cu nuci si alune in loc de migdale,dar gustul a fost perfect.
Ingrediente:
1 pachet aluat foietaj (800 gr) 250gr unt,250 gr zahar,zahar vanilat,2 oua,250 gr nuci si alune macinate,un vf.sare,10-12 smochine
Mod de preparare:
Aluatul de foietaj se lasa la decongelat la temperatura camerei.
Cand aluat e maleabil, se intinde o foaie pe o tava tapetata cu hartie de copt.Marginile se ridica putin pentru a forma o bordura.
Pentru crema,unul la temperatura camerei se freaca cu sarea,zaharul si zaharul vanilat.Se adauga pe rand ouale si la urma nucile si alunele macinate.Se amesteca totul bine si se toarna peste foaia din tava.Se niveleaza frumos si deasupra se pun smochinele taiate sferturi.Se presara cu putin zahar brun si se da la cuptor.
Se tine aproximativ 30 min,pana se rumeneste frumos.Se scoate si se lasa la racit dupa care se portioneaza si se serveste.