Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 30 octombrie 2025

Lipie cu mici

 





                      In aceste zile frumoase, insorite, ai sta numai afara, am zis sa si gatesc afara si am facut o combinatie inedita, intre lipiile libaneze si micii nostri. A iesit ceva gustos. cu mult sat si savoare. Iata despre ce e vorba




                     Ingredientele necesare sunt: pasta de mici, lipiile si cascaval ras. Dupa preferinta, se poate adauga o salata de rucola, felii de rosii,  dulceata de ardei iuti, mustar sau castraveti murati. 
                      Pe foaia de lipie se intinde carnea pentru mici in strat cat mai uniform. Daca sunt formati micii, pe o lipie merg trei mici, astfel ca sa acopere bine lipia. Se pregatesc lipii in functie de numarul de persoane pe care il aveti la masa. Sunt foarte consistente, o lipie de persoana e suficient. 
                     Cascavalul se da pe razatoare.
                     Pe gratarul incins se pun lipiile cu carnea in jos, direct pe grill, la foc mediu. Cand carnea e bine facuta, dupa 2-3 min., se intorc lipiile si se presara desupra carnii cu cascaval ras. Se poate adauga felii de rosii, fire de rucola sau salata. La fel, se poate adauga mustar, sau dulceata de ardei iuti.  Lipiile se pliaza in doua si se iau de pe gratar.
                      Se servesc calde.



                      

Piept de pui la gratar

 




                         Evident, cel mai bun gratar se face din ceafa de porc, dar cei preocupati de silueta si sanatate, vor alege pieptul de pui. Continutul sarac de grasimi si numarul mic al caloriilor fac din pieptul de pui preferatul gurmanzilor. 
                         Un piept de pui la gratar pare ceva simplu de facut, dar trebuie respectate niste reguli pentru a obtine o friptura frageda, suculenta si rumena. Eu am reusit sa obtin aceasta friptura, asa ca va impartasesc si voua aceste mici secrete.



                             Ingrediente: 

                         1 kg piept de pui
                         Marinada:  1 ling. ulei, 1 cescuta vin alb, sare, piper, cimbru, rozmarin, 3-4 catei de usturoi

                          Mod de preparare:

                    Pentru marinada, se zdrobeste usturoiul si se amesteca cu uleiul. Se adauga sarea, piperul si ierburile aromate. Cantitatile difera in functie de gustul fiecaruia. La urma se adauga si vinul si se amesteca totul bine.
                   Pieptul de pui se feliaza in felii la fel de groase. Se sterge bine cu servete absorbante si se pun intr-un castron. Peste el se toarna marinada. Se amesteca astfel ca toate feliile de piept de pui sa fie acoperite cu marinada. Se acopera totul cu o folie si se da la frigider pentru o ora.
                   Dupa ce a trecut timpul, se scoate pieptul de pui din marinada si se sterge bine cu servete absorbante. Daca raman urme de marinada, la gratar se vor arde si vor strica gustul carnii. Se lasa sa mai stea 15 min. sa se aclimatizeze, dupa care se pun pe gratarul bine incins sau in tigaia grill la foc mediu-iute.
                    Feliile de piept de pui se gatesc astfel 2-3 min. dupa care se intorc pe cealalta parte, unde se tin inca 2-3 min. In acest timp nu se roteste si nu se muta carnea de pe o parte pe alta. In timpul gatirii, carnea va face o crusta si se va patrunde perfect.
                    Se ia de pe gratar si se pune pe un platou. Se acopera cu folie si se lasa sa stea  inca 15 min.
                     Dupa ce s-a odihnit, vom avea un piept de pui fraged si suculent, cu o crusta frumoasa deasupra.
                     Se serveste cald, cu salate de sezon.

luni, 27 octombrie 2025

Miniomlete cu piept de pui si cascaval

 





                      Aceste miniomlete sunt delicioase ca gustare dimineata sau la cina, cu un piure de cartofi si o salata de sezon. Dar merg de minune intre doua felii de paine moale, ca sendvis servite la scoala sau la serviciu. Totodata, vor face fata cu brio pe un platou cu aperitive. Se fac usor si sunt foarte gustoase. Dezavantajul e ca se prajesc in ulei incins, dar cred ca merg si la Air fryer. Cu prima ocazie voi incerca si va spun.
Acum iata despre ce e vorba.




                         Ingrediente:

                   500 gr piept de pui, 2-3 oua, sare, piper, 100 gr cascaval ras, ulei pentru prajit

                      Mod de preparare:

                 Pieptul de pui de taie cuburi mici. Se pune intr-un bol si se presara cu sare si piper, dupa gust. Ouale se bat cu un varf de sare si putin lapte si se toarna peste pieptul de pui. Cascavalul se da pe razatoare si se amesteca cu pieptul de pui cu oua.
                  Intr-o tigaie se incinge uleiul. Cu o lingurita se ia din compozitie si se fac mici gramajoare, care se prajesc pe ambele parti. Se scot pe servetele absorbante pentru a inlatura surplusul de grasime.
                 Se servesc calde, cu o salata se sezon, sau  reci, se face sendvis, cu paine moale.
                 
                 

luni, 20 octombrie 2025

Cheesecake cu nuci si caramel sarat

 





                        Un desert fara coacere e binevenit oricand. Putina rabdare trebuie pentru a se raci complet. Merita asteptarea cand te va incanta gustul dulce-sarat al caramelului combinat cu crema de branza catifelata si nucile crocante. O combinatie de texturi si gusturi pe care le vei savura cu placere.





                          Ingrediente:

                    Baza: 400 gr biscuiti, 200 gr unt, 100 gr nuci tocate
                    Crema: 1kg crema de branza, 800 ml smantana pentru frisca, 2 plicuri gelatina, 100 ml lapte, 200 gr nuci macinate, 2 plicuri zahar vanilat, 200gr  zahar pudra, coaja de lamaie rasa.
                   Caramel sarat: 200 gr zahar tos, 200 ml smntana pentru frisca, 100 gr unt 82% grasime, 1/2 lingurita sare, 100 gr nuci tocate grosier


                        Mod de preparare:

                  Biscuitii se macina sau se toaca marunt. Nucile se toaca cu cutitul, mai fin. Se amesteca cu biscuitii si se adauga untul topit. Se amesteca totul bine. 
                  Pe o tava se pune inelul unei forme de tort cu diametru 26 cm. In interior se toarna compozitia de biscuiti si se intinde uniform. Se taseaza bine pe toata suprafata, dupa care se da la frigider.
                  Gelatina se pune la hidratat in lapte. Crema de branza se mixeaza cu zaharul, apoi se adauga gelatina hidratata si incalzita putin la microunde. Se adauga nucile macinate impreuna cu vanilia si coaja de lamaie. Smantana pentru frisca se bate si se amesteca cu crema de branza. 
                   Se scoate tava cu baza de biscuiti din frigider si se toarna compozitia de branza cu frisca. Se da totul la rece, pana a doua zi. 
                   Sosul de caramel sarat se face in aceeasi zi, pentru a avea timp sa se raceasca. Se caramelizeaza zaharul si se adauga untul. Se amesteca bine. Frisca se incalzeste si se adauga peste caramelul cu unt. Atentie, compozitia se va umfla! Se adauga sarea si se mai lasa 5 min. sa fiarba. Se ia de pe foc si se adauga nucile tocate grosier.  
                    Se da la rece pana a doua zi cand se scoate inelul de pe cheesecake si se intinde deasupra caramelul cu nuci.Se mai da putin la rece, apoi se poate servi.

                  

joi, 16 octombrie 2025

Varza de Bruxelles cu bacon la cuptor

 



                        Aceasta reteta de varza de Bruxelles la cuptor e foarte usoara, dar gustoasa. Este usor de pregatit si merge perfect pentru o cina sanatoasa de toamna. Varza de Bruxelles este condimentata cu sare si piper, iar baconul ii adauga un plus de savoare. Ambele se gatesc impreuna, intr-un delicios sos de smantana si branzeturi.



                         Ingrediente:

                  500 gr varza de Bruxelles, 200ml smantana pentru gatit, 100 gr cascaval, 100 gr branza telemea, mozzarella sau orice alta branza, 100 gr bacon, sare, piper.

                       Mod de preparare:

                 Varza de Bruxelles se curata se frunzele ofilite, se spala si, daca e necesar se taie in doua. Se pune un vas cu apa si sare la foc si cand clocoteste se adauga varza de Bruxelles. Se tine 10 min. din momentul cand clocoteste, apoi se scoate intr-un vas cu apa cu gheata. In acest mod varza isi va pastra culoarea verde.
                  Baconul se taie cuburi si se rumeneste pe toate partile. Se presara deasupra piper negru. Se adauga varza de Bruxelles bine scursa si se amesteca cu baconul si grasimea lasata. Se toarna totul intr-o tava de yena.
                 Smantana se amesteca cu branzeturile rase si , daca e nevoie, tinand cont ca baconul si branzeturile  sunt sarate, se mai adauga putina sare. Se toarna totul peste varza de Bruxelles. Deasupra se presara mozzarella rasa si se da la cuptor. Se tine pana e frumos rumenita.
                  Se serveste calda, ca atare, dar poate fii o delicioasa garnitura langa o friptura suculenta.