Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 9 ianuarie 2014

Salate

       


Cateva idei de salate si paste care le putem servi ca aperitiv.Putem face tartine sau umplem rosii,ardei,cosulete,foi.

Pasta de branza
Branza de vaci se amesteca cu smantana,sare,piper si marar tocat fin.Se fac tartine sau se umplu ardei sau rosii, dupa preferinta.

Pasta de branza 2
Branza de vaci se amesteca cu smantana,branza telemea sarata,sare daca mai e nevoie,piper,chimen,boia,o ceapa mica data pe razatoare.

Salata de icre
Se pune apa la fiert si cand clocoteste se toarna in ploaie 100-150 gr gris.Se mesteca si se lasa cateva minute sa fiarba apoi se ia de pe foc si se lasa la racit.Se pune grisul intr-un bol si se mesteca cu icrele.Se adauga uleiul pe rand,ca la maioneza.Se adauga cateva linguri de apa minerala pentru a subtia compozitia.Se adauga in continuare ulei alternand cu apa minerala.Se observa cum,pe parcurs,se schimba culoarea si textura salatei-devine alba si pufoasa.Se adauga zeama de lamaie si  sare.Cand e gata adauga o ceapa mica taiata foarte marunt.

Salata de vinete
Prefer salatele fara maioneze si cum salata de vinete e preferata casei,am adaptat si aceasta salata la gustul nostru.Astfel,am copt vinetele pe jar,le-am curatat cu o lingura de lemn,le-am lasat sa se scurga si le-am tocat.Am tocat si o ceapa marunt si am pus totul in robotul de bucatarie.Am adaugat sare,ulei si un ou intreg si am mixat pana a rezultat o compozitie deschisa la culoare si pufoasa.

Salata boeuf
cartofi,morcovi,patrunjel radacina,pastarnac,telina,mazare verde congelata sau din conserva,cativa castaraveciori murati,carne de pui,porc sau vita,maioneza.Eu prefer carnea de pui.
Carnea si legumele se fierb apoi se toaca marunt.La fel se toaca si castraveciorii murati.Se adauga mazarea verde,se potriveste de sare si piper apoi se adauga maioneza.Eu prefer maioneza de casa celei cumparate.Se amesteca totul foarte bine.Se pune pe un platou si se orneaza cu masline,oua fierte,gogosari murati,frunze de patrunjel.Este mai gustoasa dupa 2-3 ore de la preparare,dupa ce se patrund aromele.

Romburi cu nuci si cafea




                      Astazi am pentru voi o alta reteta minunata:Romburi cu nuci si cafea.Am facut-o dupa o reteta a Laurei Sava.E un fel de negresa,mai altfel.O negresa cu nuci,cafea,ciocolata,scortisoara.Arome imbietoare care ne  duc cu gandul la Craciun.



                      Ingrediente:
300gr faina,300gr zahar,4oua,200ml cafea tare,200gr nuci macinate,100gr ciocolata amaruie,praf de copt,1lingurita scortisoara,zahar vanilat,250gr unt



                     Mod de preparare:
Untul moale,la temperatura camerei,se mixeaza cu zaharul,ouale,cafeaua rece,scortisoara,zaharul vanilat.Se adauga nucile si se mixeaza in continuare.Se adauga faina amestecata cu praful de copt.
Se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se coace 25 min.
Dupa ce s-a racit se pudreaza cu zahar vanilat sau se face o glazura din ciocolata alba.


                      Pofta buna!

miercuri, 8 ianuarie 2014

Tort cu nuci







Un delicios tort  cu nuci pe care vi-l recomand cu caldura  sa-l faceti .E o reteta din caietul mamei,pe care o fac cu multa placere de fiecare data.De aceasta data,l-am facut de ziua nepotului meu.
Ingrediente:
Blat:8oua,8ling zahar,2ling faina,2ling pesmet,2 ling cacao,2lung nuci macinate,praf de copt.
Albusurile se bat spuma tare,se adauga treptat zaharul si se bate in continuare pana rezulta o bezea tare.Se adauga galbenusurile.Intre timp se pregateste un amestec din faina,cacao,pesmet,nuci,praful de copt.Se adauga la compozitia de albusuri si galbenusuri.Din aceasta compozitie se coc 3 foi in tava tapetata cu hartie de copt.
Crema:300gr unt,180gr zahar pudra,250gr nuci macinate,1/2 cana lapte,vanilie.
Nuca se opareste cu laptele fierbinte in care s-a adugat vanilia.Se lasa sa se raceasca.Untul se freaca cu zaharul dupa care se adauga nuca racita.
Siropul:200ml apa,50gr zahar,esenta de rom.
Se caramelizeaza zaharul,se adauga apa si se fierbe pana se topeste tot zaharul.Se ia de pe foc si se adauga romul.
Foile se insiropeaza si se umplu cu crema.
Deasupra,dupa preferinta,se face o glazura de ciocolata sau se orneaza cu crema.
Eu am preferat sa fac glazura,iar trandafirii i-am facut din fondant din marshmallows dupa reteta lui teoskitchen.
Daca reduceti cantitatile pastrand proportiile,puteti face un singur blat dreptunghiular pe care il rulati.Dupa ce s-a racit,il umpleti cu crema si rezulta un delicios tort buturuga.

Baclava


Prajiturile cu nuci sunt preferatele mele.De sarbatori,cu atat mai mult, sunt vedete in bucatarie.Parca nu miroase a Craciun fara aromele de nuca,miere,scortisoara.Asa ca m-am gandit sa-l astept pe Mos Nicolae cu baclava.Iata reteta
Foietaj:am preferat sa fac eu foile,decat sa le cumpar,deci:
500gr faina,3ling ulei,un praf de sare,1 ceasca de apa calda.Se amesteca toate ingredientele si cand incepe sa se lege se framanta cu mana pana se obtine un aluat potrivit de tare.De preferat sa fie un pic mai moale.Se lasa 10min sa se odihneasca la cald dupa care se intinde o foaie cu sucitoarea,se acopera cu un servet si se lasa sa mai stea 15 min.Pe masa se pune o fata de masa,se presara faina,se pune foaia de aluat si,cu multa rabdare,se intinde cu mana de jur imprejur,cu grija sa nu se rupa pana ce foaia se face ca foita de tigara.Cine face placinta intinsa,stie:)
Se lasa cateva minute sa se usuce apoi se taie foi de marimea tavii.Mie mi-au iesit 12 foi.Le-am impartit in 3,deci cate 4 foi.
300gr-350gr nuci se macina,se amesteca cu 2ling zahar,se adauga coaja de lamaie,de portocala,zahar vanilat si scortisoara.Cu acest amestec se umplu foile.
100gr unt se topeste si se unge tava.Se pune prima foaie in tava si se unge cu unt apoi urmatoarea si tot asa 4 foi.Se pune jumatate din nuca,apoi urmatoarele 4 foi unse fiecare cu unt,restul de nuca si iar foile unse cu unt.
Se da tava la rece cateva minute apoi se portioneaza si se baga la cuptor.
Intre timp,pregatim siropul:200ml apa se fierbe cu 100gr zahar,vanilie,100gr miere.Se toarna clocotit peste baclava si se mai da 5 min la cuptor.Se lasa in tava cu siropul sa se raceasca bine pentru a se insiropa.


Tort cu mousse din fructe de padure





 De ziua fiicei mele i-am facut un tort cu mousse din fructe de padure.A fost un real succes.Tortul a fost apreciat de toata lumea.A fost usor si foarte aspectuos.
Se pot folosi orice fructe doriti,eu am folosit afine si visine.Si cum e iarna si nu am avut fructe proaspete,nici congelate,am folosit fructe din compot.De fapt,nu e compot,pentru ca le-am pus doar cu zahar,fara apa,doar siropul lasat de ele.
Blatul:
10oua,10ling zahar,8ling faina,2ling cacao,praf de copt.Am separat albusurile de galbenusuri.Albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare,am adaugat zaharul,galbenusurile,faina si cacaoa cu praful de copt.Am copt intr-o tava tapetata cu hartie de copt pana la proba scobitoarei.L-am scos si l-am lasat sa se raceasca.
Intre timp am prgatit siropul: 2ling zahar le-am caramelizatsi le-am stins cu un pic de apa.Am lasat sa fiarba pana s-a topit tot zaharul,am adaugat esenta de rom si l-am lasat sa se raceasca.
Am trecut la crema.Mousse de afine:
Am folosit un borcan de 400gr cu afine in zahar. Am mixat fructele pana au devenit un sos mai subtire.Le-am pus la foc cu 2 ling zahar.Am fiert pana s-a topit zaharul si a inceput un pic sa se ingroase.Am luat de pe foc si,dupa ce s-a racorit,am adaugat un plic de gelatina preparata dupa indicatiile de pe plic.Am batut 500 gr.frisca si cand a fost aproape gata,am adaugat afinele.
Mousse de visine:
La fel ca la cel de afine,am folosit tot un borcan de 400gr visine in zahar.Aici am pus 4 ling zahar,pentru ca eu nu le fac foarte dulci.Dupa ce am mixat visinele,le-am pus la fiert apoi am adaugat gelatina si la urma 500gr frisca batuta.
Blatul l-am taiat in doua.Am insiropat prima foaie,am pus crema de afine,am dat  o ora la frigider,apoi am pus crema de visine.Deasupra am pus a doua foaie,am insiropat si am dat din nou la frigider.
Intre timp am mai batut 250gr de frisca si am pus deasupra tortului.Am ornat cu afine si visine.
.Lateral,am facut margini din ciocolata.Am topit 100gr ciocolata si am adaugat esenta de rom.Am masurat tortul si am trasat pe hartie de copt,doua benzi pentru lungime,doua pentru latime.Am turnat ciocolata si am lasat sa se raceasca.Cu aceste benzi am imbracat tortul lateral.

O felie pentru voi