Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 6 februarie 2014

Papricas de pui




                 Papricasul e una din mancarurile favorite la noi in familie asa ca de cate ori il fac,e motiv de bucurie.Nu e o mancare sofisticata,dar e foarte gustoasa si apreciata.

               Ingrediente:
          500gr carne de pui,2-3 cepe, 2 ardei (eu am pus ardei macinat din borcan) 1 lingura de boia dulce,sare,piper,patrunjel verde.
         Pentru galusti: 2 oua,un pic de sare,faina cat cuprinde pentru a obtine un aluat gros ca o smantana.

            Mod de lucru:
          Carnea se taie bucatele si se prajeste in ulei cat sa se rumeneasca un pic.Nu trebuie sa fie gatita complet.Se scot bucatile de carne si,in uleiul ramas,se caleste ceapa.Cand a devenit sticloasa se adauga carnea,ardeii taiati cubulete sau ardeii macinati,boiaua,sarea,piperul.Se amesteca rapid sa nu se caramelizeze boiua si se toarna apa calda.Se lasa sa fiarba pana se inmoaie carnea.Se mai lasa pe foc mic sa mai scada zeama.
          Intre timp,se pregatesc galustile. Se bat ouale cu un pic de sare si se adauga faina pana se obtine un aluat mai gros decat cel de clatite.Se inmoaie o lingurita in lichidul clocotit si se formeaza galuste carora se li se da drumul in mancare.Nu trebuie lasat mult pe foc,pentru ca acestea vor fierbe rapid.Cand sunt gata se ridica la suprafata.
        Se presara patrunjel verde si se ia de pe foc.
        Pofta buna!


               

Gogosi glazurate




                    Pentru ca ador ciocolata si pentru ca gogosile au fost primele pe lista de preferinte,am zis sa fac o combinatie intre cele doua.Asa au iesit aceste minunate gogosi cu glazura de ciocolata.

                    Ingrediente gogosi:
                1kg faina,3-4 ling.ulei,un varf sare,3 ling.zahar,zahar vanilat,7 gr drojdie uscata,2 oua,400ml lapte caldut.,coaja de lamaie.

                     Ingrediente glazura:
                  100 gr ciocolata,1 ling lapte

                    Mod de lucru:
                 Drojdia,200 gr faina,1 ling zahar am amestecat cu  o parte din lapte si am lasat sa dospeasca la cald.Restul de faina si celelalte ingrediente le-am pus intr-un vas.Cand maiaua si-a dublat volumul am turnat-o peste faina si am amestecat bine.Am mai adaugat restul de lapte si am framantat pana a rezulatat un aluat legat,elastic,nelipicios.Am lasat sa dospeasca la cald 2 ore.
                  Cand aluatul si-a dublat volumul,am rasturnat totul pe masa de lucru infainata si am intins o foaie groasa pe care am taiat-o cu un pahar.
                      Intr-o tigaie am incins uleiul si am pus gogosile la copt.Cand s-au rumenit pe o parte,le-am intors pe cealalta parte.Le-am scos pe un sevet absorbant.
                  Iata-le:




                 S-au consumat calde,cu gem,pudrate cu zahar sau pur si simplu goale.Pe restul,le-am glazurat.Am topit ciocolata cu laptele si am inmuiat fiecare gogosa cu o parte,in glazura obtinuta.Le-am lasat sa se raceasca si sa se intareasca glazura si am servit.
                   Au fost delicioase.

duminică, 2 februarie 2014

Chiftelute




                    Ingrediente:
               500 gr carne de porc,curcan sau pui,3-4 catei de usturoi,4-5 linguri pesmet sau 3-4 felii de paine inmuiate in apa si stoarse,sare,piper,patrunjel verde,1 ou.

                  Mod de preparare:
              Carnea se toaca cu masina de tocat.Se da si usturoiul prin masina.Se adauga restul de ingrediente si se framanta bine cu mana pana se obtine un amestec omogen.Se formeaza bilute care se prajesc in ulei incins.Se scot pe servete absorbante.
              Se servesc calde,cu garnitura sau reci,ca aperitiv.
               Pofta buna!

sâmbătă, 1 februarie 2014

Pulpa de curcan glazurata cu sos de afine




                    Intotdeauna mi-a placut combinatia de gusturi dulce-iute.Si pentru ca la dulciuri,la ciocolata mai ales merge de minune,am zis ca si la fripturi trebuie sa fie la fel de spectaculos.Intr-adevar, e o combinatie perfecta intre dulce si iute.

                    Ingrediente:
            2 pulpe de curcan,4 ling miere,sare,piper,o ceasca vin alb.

                    Ingrediente sos de afine:
            1 borcan de 450 gr cu afine,100ml vin Cabernet,sucul si coaja de la o portocala,1 baton scortisoara,sare,piper Cayenne,piper negru.

                 Mod de pregatire:
             Carnea se fierbe aproximativ 30min. in apa cu sare si 2 morcovi.Se scoate din apa,se codimenteaza bine cu sare si piper.Se unge cu miere,se pune intr-o cratita,se toarna vinul alb si se da la cuptor inca 1-1 1/2 ore.
            Intre timp,pregatim sosul.Vinul rosu se pune la fiert cu zeama si coaja de portocala rasa,batonul de scortisoara,sarea si piperul.Cand incepe sa fiarba,se adauga afinele si se mai lasa pe foc 10 minute .Se stinge focul,se scoate batonul de scortisoara si se serveste alaturi de friptura.

             Pofta buna!


Pizza




                   Este o pizza simpla,dar gustoasa datorita ingredientelor folosite.Mi se pare ca pizza facuta acasa e mult mai buna decat cea de la restaurante sau pizzerii.Exista zeci de sortimente de pizza,inventate,in primul rand,in scop comercial.Nu cred ca sunt cu nimic mai presus ca pizza facuta acasa.In primul rand,stiu cum sunt ingredientele folosite si o fac dupa pofta si gustul celor dragi.
                    Imi place ca aluataul de la pizza sa fie subtire.Cine vrea,si ii place,poate sa-l faca mai gros.

                    Ingrediente:
               500gr faina,3 ling ulei,sare,apa calduta,7 gr drojdie uscata,1 lingurita zahar,sunca,salam,ardei,castraveciori,branza telemea,4 oua,piper,busuioc,oregano.

                    Mod de lucru:
              Am pus faina,drojdia,sarea,uleiul si zaharul intr-un vas,am adugat apa calduta,am amestecat si cand a inceput sa se lege,am trecut la framantat.Am framantat pana am obtinut un aluat legat,care nu se lipeste de mana.Am acoperit cu un servet si l-am lasat la cald,o ora sa creasca pana isi dubleaza volumul.Aluatul trebuie sa fie un pic mai moale.
             Am pudrat masa de lucru cu faina si am intins aluatul intr-o foaie subtire,de forma tavii de copt.Am uns tava cu ulei si am pus aluatul.Deasupra am adugat felii de sunca,de salam,castraveciori acri,ardei gras rosu,branza telemea data pe razatoare si amestecata cu piper,busuioc,oregano.Am spart patru oua,le-am batut si le-am turnat desupra.Am dat totul la cuptor.
           Bineanteles,umplutura poate diferi in functie de preferintele fiecaruia.Se pot pune carnati de casa,jambon,ciuperci,masline,porumb,felii de friptura,peste afumat.La fel si sortimentele de branza pot fi diferite.
          Dupa aprox.30 min.am scos pizza din cuptor.Nu a crescut foarte mult,dar a fost moale si pufoasa,branaza s-a topit,iar mezelurile si legumele au fost moi,nu crocante.Am taiat-o si am servit-o cu sos de rosii picant ( am facut in toamna) si mujdei de usturoi cu iaurt.
          O recomand cu caldura.