Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 8 martie 2014

Fasole cu ciolan afumat




                          O mancare traditionala,care nu lipseste din meniul niciunei bucatarii.Este apreciata si savurata cu placere  intotdeauna cand este servita.

                          Ingrediente:
                      500 gr fasole uscata,1 ciolan afumat,1 ceapa,3-4 catei usturoi,3 morcovi,1 pastarnac,1 ardei gras rosu,sare,piper,foi de dafin,350ml bulion.

                        Mod de lucru:
                     Fasolea se spala bine si se pune la inmuiat in apa rece, de seara pana dimineata.Astfel,va fierbe mai repede.Ciolanul se pune in apa rece, la desarat.Fasolea se pune la fiert in apa.Se schimba apa de 2-3 ori pentru a elimina toxinele si a evita balonarea.
                       Daca se pregateste in oala cu presiune,se pune la fiert impreuna cu ciolanul si zarzavatul aproximativ 1 ora.
                       Separat,intr-o tigaie se caleste in ulei ceapa,morcovul,pastarnacul si ardeiul tocate marunt.Se stinge cu bulion.Se adauga carnea de pe ciolanul dezosat.Se strecoara fasolea si se adauga peste zarzavatul calit.Din zeama ramasa se face o supa de fasole.
                         Eu am facut mancarea un pic mai lunga.Am lasat fasolea  sa fiarba pana a scazut zeama si am adaugat zarzavatul calit.Am lasat sa mai dea cateva clocote ,am potrivit de sare si piper si am luat de pe foc.
                           
                                Se seveste cu muraturi din butoi.

joi, 6 martie 2014

Cosulete aperitiv




                           Pentru mese festive,un aperitiv pe cat de aspectuos,pe atat de gustos,aceste cosulete umplute cu diferite paste.

                             Ingrediente cosulete:
                          6 galbenusuri,4 ling untura,4 ling smantana,o lingurita amoniac,1 ling sare,piper.

                             Mod de lucru:
                        Faina,untura,smantana,galbenusurile,amoniacul,sarea si piperul  se pun intr-un castron si se framanta un aluat legat,elastic,potrivit de tare.Se fac bilute mici din acest aluat cu care se tapeteaza formele de tarte.Se coc in cuptorul dinainte incins.Sunt gata cand incep sa se rumeneasca.Se scot si se lasa la racit.
                           Intre timp,se pregatesc umpluturile.Aceste pot varia dupa gusturile si preferintele fiecaruia.
Eu le-am umplut cu pasta de branza,pasta de branza picanta,salata de boeuf.Retele le gasiti aici.Pe langa astea, am mai facut o pasta de ciuperci.
                            1kg ciuperci champignon,2cepe,sare,piper,o legatura de marar,3-4 felii de paine.
                            Ciupercile si ceapa se taie cubulete si se calesc in ulei pana scade toata apa.La safarsit se adauga sare,piper si marar.Painea se inmoaie in apa,apoi se scurge bine.Se adauga la ciupercile racite.Se mixeaza totul pana devine o pasta omogena.Se mai adauga un pic de ulei si,daca mai e nevoie,sare si piper.Cu aceasta pasta am umplut cosuletele.

miercuri, 5 martie 2014

Patratele picante




                  O gustare rapida,la idemana oricui.Se face cu efort minim si se consuma tot atat de rapid.

                    Ingrediente:
                   1 pachet aluat de foietaj,100gr mozzarella sau cascaval, 200 ml sos picant de rosii sau ketkup,1ou.

                    Mod de lucru:
                Aluatul se lasa sa se dezghete la temperatura camerei.Daca nu avem sosul gata pregatit,se pune la foc  1 conserva sos de rosii sau bulion,adaugam sare,piper,usturoi,oregano,busuioc,rozmarin,un pic de sos chilli si se lasa 15 min sa fiarba.
                  Aluatul se intinde pe masa infainata si se taie in doua.O parte se unge cu sosul de rosii sau ketkup si desupra se presara mozzarella sau cascaval ras.Se acopera cu cealalta jumatate de aluat,se unge cu ou batut deasupra si se taie in patratele mici.Se pun in tava si se coc in cuptorul dinainte incins.

marți, 4 martie 2014

Pui biryani




                    Ca mod de pregatire,as spune un pilaf indian.Gustul picant si aromele ii dau o savoare deosebita acestui preparat.

                    Ingrediente:
                  500gr piept de pui,1 ceapa mare,4-5 catei de usturoi,sare,piper,ghimbir,coriandru,chimen,1 cana orez bob mare sau basmati,1 lingurita curry,2 foi de dafin,o mana buna de alune,o lingura seminte de in,o lingura seminte de susan,ulei de cocos.

                  Mod de pregatire:
               Ceapa si usturoiul se curata si se taie marunt.Intr-o tigaie se pune uleiul la incins si se adauga ceapa si usturoiul.Eu am folosit ulei de cocos datorita proprietatilor sale.Se calesc pana ceapa devine sticloasa.Se adauga pieptul de pui taiat cubulete.Se caleste pana isi schimba culoarea.Se adauga sarea,piperul,ghimbirul,coriandru,chimenul.Orezul se spala si se toarna peste carne.Se mai lasa sa se prajeasca cateva minute apoi se stinge cu apa sau zeama de carne.Se adauga curry si foile de dafin si se lasa sa fiarba.Se adauga alunele si semintele si se mai lasa sa dea cateva clocote.
                  In reteta originala se adauga si o mana de stafide.Eu nu am adaugat pentru ca nu sunt tocmai agreate.

Tort tuxedo




                O minunata combinatie alb-negru exact ca un tuxedo ( in romana inseamna smocking) .Un blat negru umed,cremos,moale,nu trebuie insiropat pe care sta ganache de ciocolata amaruie,alba,cu lapte.Un joc de culori si arome carora nu-i rezisti sub nici o forma.Acest  tort dulce,cremos,ciocolatos  l-am facut  de ziua sotului meu.A fost un real succes.

               Ingrediente blat:
           250gr faina,80 gr cacao,400gr zahar,2 oua,125ml ulei,250ml iaurt,125ml cafea,un varf sare,1lingurita praf de copt,2lingurite bicarbonat.

               Ingrediente ganache negru:
             300ml frisca,300 gr ciocolata neagra amaruie cu continut ridicat de cacao

                Ingrediente ganache alb:
              300ml frisca ,250gr ciocolata alba

               Ingrediente ganache maro:
              300ml frisca,300 gr ciocolata cu lapte

               Mod de lucru:
             Ingredientele uscate se amesteca intr-un bol.Se adauga ingredientele umede,inclusiv ouale,si se mixeaza totul.Rezulta o compozitie lichida din care se fac doua foi. Jumatate din compozitie se toarna intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins.Se face testul cu scobitoarea pentru a vedea daca e gata.Se scoate si se lasa la racit.Intre timp,se pune a doua foaie,din cealalta jumatate de compozite la copt.Se lasa la racit cele doua foi si,intre timp,se pregatesc cremele.E recomandat sa se coaca doua blaturi pentru ca,datorita texturii sale umede,se taie foarte greu daca se coace un singur blat.

              Cremele  ganche:
            Intr-o craticioara se incalzeste frisca pana ajunge aproape de punctul de fierbere,se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele.Se amesteca pana devine o crema omogena si lucioasa.Se da la rece cateva ore.E recomandat sa se pregateasca de seara,urmand sa stea la frigider peste noapte.A doua zi  se mixeaza crema racita pana devine pufoasa si se deschide la culoare.Se intinde peste unul din blaturi si se da iar la frigider.
             Exact acelasi procedeu se urmareste si pentru crema ganache alba.E recomandat ca ganachul alb sa se tina mai mult la frigider.
Peste ganachul negru se pune ganachul alb si deasupra,al doilea blat.Se imbraca tortul in ganache maro.
Deasupra se face o glazura din 100gr ciocolata amaruie,50ml lapte,50 gr unt si se toarna peste tort.Eu nu am mai facut glazura,am oprit un pic din ganachul alb si am decorat tortul.

Iata o sectiune: