Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 21 iunie 2014

Budinca de ficat



                             O budinca delicioasa,foarte fina si  cremoasa.O recomand cu placere ca aperitiv sau gustare.
                             Ingrediente:
                           1kg ficat,6 felii paine,1 ceapa,100 gr unt,4oua,condimente:sare,pier,cimbru,ienibahar,maghiran,nucsoara.

                             Mod de lucru:
                           Se fierbe ficatul si se macina marunt.Se adauga painea inmuiata in apa sau lapte si stoarsa bine.Ceapa se toaca marunt,se caleste in un pic de ulei si se adauga la compozitie.Untul se freaca spuma,se adauga galbenusurile,apoi apsta de ficat.Se codimanteaza,dupa preferinta.Albusurile se bat spuma cu un praf sare si se incorporeaza in pasta de ficat,mestecand incet,de jos in sus.
                           Se unge o forma cu unt si se tapeteaza cu pesmet sau se tapeteaza cu hartie de copt.Eu am folosit o forma de chec.Se torna compozitia si se da pentru o ora la cuptor.
                             Se serveste rece.
                             Am adaptat putin reteta pentru ca mi-a ramas niste caltabos proaspat in congelator.Asa ca in loc de ficat,am mixat bine compozitia de caltabaos scoasa din mat apoi am parcurs pas cu pas reteta.A iesit o budinca delicioasa.Inca o data e valabil faptul ca nimic nu se arunca.

marți, 17 iunie 2014

Gris cu lapte si caise caramelizate




                         Si acesta este desertul copilariei.Este foarte rapid si simplu,banal de simplu.Cu un pic de fantezie si imaginatie, un desert banal poate deveni unul rafinat.Se pot adauga diferite sosuri: de vanilie,ciocolata,caramel ,de  fructe sau jeleuri de fructe.


                         Ingrediente:
                       1l lapte,8 ling.zahar,1 cana gris,3-4 caise,unt cat o nuca,baton de vanilie


                        Mod de lucru:
                      Laptele dse pune la fiert cu 4 ling zahar si batonul de vanilie.Cand incepe sa clocoteasca se adauga grisul in ploaie.Se amesteca bine sa nu se prinda si sa faca cocoloase.Grisul fierbe foarte repede,asa ca in cateva minute e gata.Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca.
                       Intr-o tigaie se caramelizeaza restul de zahar.Cand e topit,se adauga caisele taiate felii si untul.Se lasa cateva minute pe foc,pana caisele lasa siropul lor si se inmoaie,putin.Se toarna fierbinte peste grisul cu lapte.
                       Se poate servi cald,dar e delicios si rece.

joi, 12 iunie 2014

Pasca




                           Este o prajitura grozava cu branza dulce de vaci,fara aluat sau alt blat.Aceasta reteta o folosesc pentru a face pasca,de Paste.


                           Ingrediente:
                         1kg branza de vaci,6oua,5 ling gris,10 ling zahar,200ml smantana,250ml lapte,stafide,vanilie,coaja de lamaie,coaja de portocala.


                             Mod de lucru:
                         Toate ingredientele se pun intr-un bol si se amesteca bine.Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se toarna compozitia.Se da la cuptorul dinainte incins.Se tine aproximativ 2 ore la foc mic.Va creste foarte mult.

                       

luni, 9 iunie 2014

Legume umplute




                             Este un fel care se poate face cu o mare diversitate de legume.De aceea,are o savoare deosebita.Este o reteta de care ne bucuram pe perioada verii cand abundenta de legume proaspete este mare.

                              Ingrediente:
                            4-5 ardei,2 dovlecei,2 vinete,2-3 rosii,2-3 gulioare,500 gr carne tocata,jumatate cana orez,sare,piper,cimbru,marar,0.5ml bulion.


                               Mod de preparare:
                            Legumele se spala.Se scot cotoarele din ardei.Vinetele si dovleceii se curata partial de coaja si se taie in doua sau trei in functie de cat de mari sunt.Fiecare bucata se scobeste cu o lingurita,astfel ca o parte sa ramana intreaga.Gulioarele si rosiile se scobesc si ele.
                            Miezul legumelor scobite se toaca marunt si se amesteca cu carnea tocata,orez,sare,piper,cimbru,marar.Cu aceasta pasta se umplu legumele.
                             Se asaza frumos intr-o cratita,se adauga bulionul si apa cat sa acopere partea superioara a legumelor.Vasul se acopera cu un capac si se da la foc mic,sa fiarba.
                             Sunt gata cand orezul este fiert si legumele moi.


                           

Sirop din muguri de brad




                              Acest sirop nu ar trebui sa lipseasca din nici o casa,datorita efectelor sale benfice.
                             Este recomandat in tratarea unor afectiuni precum: astmul bronsic,bronsita cronica,laringita,faringita,tuse,amigdalita,gripa,raceala,alergii.Este eficient pentru dezinfectarea cavitatii bucale.Poate fi folosit si de persoanele anemice sau care sufera de migrene.Este un tonic ideal pentru elevii/studentii care urmeaza sa dea examene.


                               Se  recolteaza mugurii de brad in faza cand au crescut de 3-5 cm.Se culeg aproximativ 2kg muguri.Se trec printr-un jet de apa,apoi se pun intr-un vas emailat mai mare.Se acopera cu apa,aprox.5-6l,apoi se lasa la macerat 3 zile.Vasul sa fie acoperit si pus la loc racoros,dar nu la frigider.
                               Dupa 3 zile se strecoara zeama printr-un tifon.Se pune zeama intr-un vas si se adauga zaharul.La un litru de lichid se adauga 1 kg zahar.Se tine la foc moale pana se topeste zaharul,apoi se mareste focul.Se adauga la fiert o lamaie taiata felii.Se fierbe aprox.30min pana lichidul se leaga bine.
                               Se ia de pe foc, se scot bucatile de lamaie,apoi se toarna in sticle care se inchid ermetic. Sticlele se pun in paturi pana a doua zi cand s-au racit complet.
                                Se pastreaza in loc uscat si racoros.

                                Pentru cine doreste sa folosesca siropul doar ca medicament, se recomanda ca din mugurii culesi sa  prepare un decoct astfel:
                                Mugurii spalati se toaca marunt si se pun la fiert in apa.La un kg muguri,se pun 3 litri apa.Se fierb acoperit,in clocot,timp de 10-15min.Dupa fierbere se strecoara prin tifon.
                                 La un kg de decoct se adauga 1kg miere de albine,de preferat miere de faneata sau de tei si 10gr de extract moale de propolis.Se amesteca bine pentru omogenizare.Siropul se incalzeste,fara sa fiarba,pana ajunge la temperatura de 40-50 grade.
                                 Cald,se toarna in sticle si se pastreaza in camera racoroasa.