Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 8 august 2014

Testul scobitorii






                       
                         De fiecare data cand vrei sa faceti  un desert,trebuie sa pregatiti dinainte ingredientele.Dupa ce le-ati amestecat intr-un fel sau altul trebuie sa le bagati la cuptor. Fiecare reteta mentioneaza un anume timp de coacere a desertului respectiv.Dar acest timp variaza in functie de cuptorul fiecaruia,de tava folosita,variatiile de caldura.
                         Cel mai simplu si mai sigur test pe care-l putem face pentru a fi siguri ca desertul este gata,e testul scobitorii.Acesta presupune sa infigeti o scobitoare curata in mijlocul desertului.Daca scobitoarea iese curata,fara aluat pe ea,desertul este gata.Daca scobitoarea se murdareste,desertul mai trebuie sa stea in cuptor,asa ca vom incerca mai tarziu tot cu scobitoarea.
                         Acest test nu este singurul prin care putem verifica daca este gata desertul.Alte indicii sunt:marginile prajiturii s-au desprins de tava si sunt rumenite,suprafata este crescuta si rumenita.Dar cel mai sigur,este testul scobitorii.

joi, 7 august 2014

Masuri in bucatarie





                                          Pentru ca in unele retete cantitatile sunt date in linguri/cani,nu in grame si pentru cine nu are cantar electronic,cateva masuri :


  • 1lingura de supa cu varf,de faina = 25gr
  • 1 pahar de apa cu zahar tos        = 200gr
  • 1 lingura de supa plina cu zahar tos = 30gr
  • 1 lingura de supa plina cu lapte = 20gr
  • 1 pahar de apa cu lapte     = 250gr
  • 1 pahar de apa cu ulei       = 245 gr
  • 1 lingura de supa cu unt,untura  = 25 gr 
  • 1 lingura de supa cu nuci macinate = 20gr
  • 1 pahar de apa cu nuci macinate  = 125gr
  • 1 lingura de supa cu sare           = 30gr
  • 1 lingurita cu sare                      = 10gr
  • 1 ou                                         = 50-60gr
  • 1 pahar pesmet                         = 100 gr
  • 1 lingura plina cu stafide            = 25 gr
  • 1 pahar de apa cu gris              = 175 gr
  • 1 pahar de apa  cu orez            = 200gr               

Coaja de lamaie/portocala pentru prajituri






                                            Am invatat sa prepar coaja de portocala  dupa o reteta de la mama mea.De cand ma stiu,pregatea astfel coaja de portocala si o folosea cu succes.Am adoptat si eu aceasta reteta si o fac mereu.E foarte util sa ai mereu la indemana coaja de portocala.
                  Portocalele se decojesc si se inlatura,cat se poate,partea alba de pe coaja.Se taie cojile fasii subtiri de 2-3mm.Se pune intr-un borcan cu capac un rand de coji,unul de zahar si tot asa pana se umple borcanul.Se pastreaza in camara,inchis ermetic.In cateva zile,coaja de portocala se caramelizeaza si capata o culoare si un gust nemaipomenite.
                    La fel se procedeaza si cu coaja de lamaie.
                    O alta metoda,la fel de practica si eficienta,este sa se dea pe razatoarea mica coaja de portocala sau lamaie si se pune tot asa,in straturi,cu zahar.
                   Puteti chiar sa faceti o minunata combinatie de coaja de portocala,lamaie,zahar si scortisoara.Veti avea un amestec aromat pentru prajiturile cu nuci,mere,briose,checuri.

Zahar vanilat preparat in casa





                 
                                             O ideie care vine in ajutorul oricarei gospodine.E adevarat,avem nevoie de o pastaie de vanilie.In comert sunt cam scumpe,dar merita efortul.Vom avea in permanenta zahar vanilat fara aditivi si  e uri. Se face foarte simplu si usor,la indemana oricui.
                       Eu prefer sa macin zaharul.Pastaia de vanilie se cresteaza pe lungime,se scoate miezul si se amesteca cu un pic de zahar.Se pune intr-un borcan cu capac,care inchide ermetic.Se adauga restul de zahar , se amesteca si se adauga si pastaia de vanilie.Se  inchide bine borcanul.In cateva ore,zaharul ia aroma vaniliei si se poate folosi.
                      Batonul de vanilie isi pastreaza mult timp aroma,asa ca nu trebuie decat sa completam din cand in cand zaharul folosit si vom avea in permanenta zahar vanilat.

Fluturi de ciocolata







                       
               Un ornament la fel de apreciat pe torturi si pajituri.Va voi dezvalui cum sa faceti fluturi din ciocolata pentru ornarea torturilor.

             Ciocolata rupta bucati se pune intr-o punga si se topeste in cuptorul cu microunde.Desenam fluturi pe hartie de copt,apoi trasam cu ciocolata topita pe conturul desenat.Corpul fluturelui il vom umple cu ciocolata,iar aripile le umplem partial,trasand linii in zig zag.Pentru a da aspectul de fluture in zbor,vom indoi coala de hartie prin dreptul corpului fluturelui.Punem asa coala intre doua cartoane sau intre paginile unei carti intredeschise.Dam la rece si lasam sa se intaresca,dupa care indepartam hartia de copt.
       Putem orna torturi,prajituri,briose.La fel se face si  din ciocolata alba.