Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 8 octombrie 2014

Dulceata de dovleac







                        Inca o dulceata, de data asta ,de dovleac.Atat de fina,cremoasa,dulce si aromata incat nu poti rezista tentatiei.Sa nu mai vorbesc de aromele raspandite in toata casa...Te duce cu gandul la sarbatorile de iarna.O delicioasa dulceata care se poate consuma atat ca desert,pe paine sau in prajituri,dar si langa o friptura.



                       Ingrediente:
                     3 kg dovleac,500-800 gr zahar,1l apa,ghimbir proaspat,1 baton vanilie,1 baton scotisoara.



                      Mod de preparare:
                  Dovleacul se taie bucati,se scoate partea cu seminte , se curata de coaja,apoi se da pe razatoare.Ghimbirul se curata de coaja si se da pe razatoare.
                    In cratita pentru dulceata de pune la foc dovleacul cu apa si ghimbirul.Se mesteca intruna cu lingura de lemn,sa nu se prinda.Se adauga vanilia si scortisoara si cand incepe sa fiarba se adauga zaharul.Cantitatea de zahar difera in functie de cat de dulce e dovleacul si cat de dulce vreti sa fie dulceata.Eu am pus doar 500 gr zahar pentru ca dovleacul a fost foarte dulce si am vrut sa se simta aroma sa.
                     Se fierbe,mestecand continuu pana dulceata e bine legata adica ,daca pui o lingurita de dulceata pe o farfurie,sa nu curga.
                     Se scoate vanilia si scortisoara si se pune fierbinte in borcane.Acestea se inchid ermetic si se pun in paturi sa se raceasca lent,apoi se depoziteaza in camara.

marți, 7 octombrie 2014

Dulceata de gutui





                     Dulceata de gutui este printre cele mai aromate dulceturi.E imbatator mirosul de gutui.Imi aminteste de copilarie, cand mama punea gutui pe dulap si le pastra pana tarziu,iar casa era invaluita intr-un miros placut,"de toamna",cum ii spuneam eu.




                     Ingrediente:
                  1kg gutui,1kg zahar,un pumn miez de nuca,3 pahare cu apa.


                   Mod de preparare:
                 Gutuile se spala si se curata de coaja,apoi li se scoate casuta cu seminte.Se taie felii sau cuburi de marime potrivita.In cratita pentru  dulceata se pune la fiert apa cu zaharul.Se ia spuma si cand e aproape legat se adauga gutuile.Se lasa sa fiarba pana se leaga cat trebuie dulceata.Cu 5 min inainte de a o lua de pe foc se adauga nucile.Fierbinte,se pune in borcane sterilizate si se inchid ermetic.Se pastreaza in camara.

luni, 6 octombrie 2014

Zacusca de ciuperci





                      Inca o zacusca,de data asta de ciuperci,a umplut borcanele din camara mea.Este foarte gustoasa,putin picanta,merge de minune pe paine,dar e delicioasa pe pizza,ca sos.Cu alte cuvinte,am multe motive ca sa nu lipseasca din camara.




                      Ingrediente:
                   5kg ardei capia,5 kg gogosari,1kg ceapa,400ml ulei,1l bulion,2-3 kg ciuperci,sare,piper,foi de dafin.


                    Mod de preparare:
                 Ardeii si gogosarii se coc si se curata de pielite si de cotoarele cu seminte.Ceapa se curata si se toaca cu masina de tocat carne sau cu robotul.Ciupercile se spala,se curata si se taie felii potrivit de mari.Ardeii si gogosarii se macina si ei.
                  Intr-o cratita mai mare,se pune ceapa si ciupercile sa se caleasca in ulei.Cand a scazut apa de pe ciuperci se adauga  ardeii si gogosarii macinati,bulionul,sarea,piperul si foile de dafin.Se lasa sa fiarba mestecand tot timpul cu o lingura de lemn sa nu se prinda de fund.
                  Se fierbe pana scade,iar uleiul se ridica deasupra.Fierbinte,se pune in borcane sterilizate.Se inchid ermetic si se pun in paturi sa se raceasca lent,apoi se depoziteaza in camara.
                  Pentru un gust mai picant,se poate adauga la fiert,1-2 ardei iuti.
                  Se pot folosi atat ciuperci proaspete,cat si la borcan.In acest caz,nu se mai calesc ciupercile.Se vor folosi 4 borcane de 400gr cu ciuperci.

Cornuri bicolore






                          A venit frigul asa ca am dat drumul la cuptor si am facut aceste minunate cornuri bicolore.Foarte aromate,dulci,pufoase si foarte de efect sunt minunate consumate langa un pahar de lapte cald sau simple,ca desert.


                          Ingrediente aluat:
                         1kg faina,200gr zahar,100ml ulei,2oua,600ml lapte,2 plicuri drojdie uscata,2ling cacao,coaja de portocala,esenta de vanilie.


                         Ingrediente sirop:
                      100 ml apa,2ling zahar,esenta de vanilie.


                        Mod de preparare:
                     Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.Intr-un bol se pune faina,se face loc la mijloc si se adauga ouale,drojdia,zaharul,uleiul,coaja de portocala si esenta de vanilie.Se adauga laptele caldut si se framanta un aluat legat,elastic,care nu se lipeste de maini.Aluatul rezultat se imparte in doua.O parte din el se framanta cu cacaoa.Dupa ce s-a omogenizat bine se lasa ambele bucati de aluat,una alba,una maro, la dospit aproximativ 2 ore. Trebuie sa creasca pana isi dubleaza volumul.
                      Pe masa infainata se intind cele doua aluaturi in doua foi subtiri.Cele doua foi se suprapun si se mai intind cu sucitorul pana rezulta o foaie groasa de 5mm.Se taie in triunghiuri potrivit de mari,se adauga umplutura si se ruleaza,rezultand cornurile.Se pun in tava si se mai lasa 20-30 min sa stea la cald,apoi se dau la cuptorul dinainte incins.
                      Apa se pune la fiert cu zaharul,iar cand clocoteste,se adauga esenta de vanilie.
                      Cand cornurile sunt gata,cu 5 min inainte de a le scoate din cuptor se toarna peste ele siropul cald si se mai lasa la cuptor pana scade siropul din tava.
                      Umplutura poate varia dupa preferintele fiecaruia: nuci,rahat,ciocolata,gem.Eu le-am umplut cu crema Finetti.

miercuri, 1 octombrie 2014

Zacusca de fasole uscata





     
                            Iata,am reusit sa postez si zacusca de fasole uscata!Printe atatea gemuri,dulceturi,compoturi,muraturi,zacusca nu putea sa lipseasca.Zacusca de fasole uscata e preferata familiei.Fiica mea,studenta in Timisoara,a botezat zacusca "mancarea saracului".Intotdeauna i-am trimis si zacusca,asa ca a devenit mancarea de rezerva in momentul cand ramanea fara mancare sau fara bani.Eu i-as spune "mancarea studentului sarac" pantru ca zacusca chiar nu poate sa aiba acest statut,chiar daca aproape toata lumea o face.
                              Nu e reteta originala ( oare care e reteta originala?),o am de la mama mea,dar pentru ca e foarte gustoasa o fac si eu si place tuturor.




                                Ingrediente:
                              5kg ardei kapia,5kg gogosari,1kg fasole uscata,1kg ceapa,500ml bulion,300-500ml ulei,sare,foi de dafin,piper boabe.



                                 Mod de preparare:
                             Ardeii kapia si gogosarii se coc si se curata de coaja si de cotoare.Fasolea se fierbe de jumatate,in apa cu sare.Ceapa se curata si se taie in patru.Ardeii , gogosarii si ceapa se macina cu masina de tocat sau cu mixerul.Peste tocatura se adauga fasolea uscata fiarta de jumatate si scursa de apa,bulionul,uleiul,sarea,piperul si foile de dafin.Cine doreste,poate sa macine si fasolea.Noua ne place mai mult cu boabele intregi.
                                Se pune totul la foc amestecand mereu sa nu se prinda.Zacusca trebuie sa scada si sa se ingroase putin.E gata cand uleiul se ridica la suprafata.
                                Se pune fierbinte in borcane sterilizate.Acestea se inchid ermetic.Borcanele se pun in paturi la racit,apoi se depoziteaza in camara.