Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 30 noiembrie 2014

Provocarea Weekend cu spor - luna decembrie






                                       Luna aceata sunt gazda provocarii Weekend cu spor.Este un proiect initiat de Stefy la care participa cativa bloggeri culinari minunati.
                                       Provocarea consta in propunerea de catre blogul gazda a trei categorii de retete ,de pe blogul personal, din care,participantii isi aleg cate o reteta pe care o gatesc,apoi posteaza rezultatul final si impresiile in urmatoarele weekenduri din luna.La finalul lunii,gazda va publica parada retetelor.
                                     Este o initiativa frumoas,a din care fiecare are de invatat.Pe langa asta,este un minunat schimb de pareri,idei,opinii, chiar schimb de experienta.
                                    Si pentru ca suntem in luna decembrie,luna cu atatea sarbatori importante la care se gateste festiv,nu puteau lipsi din aceasta provocare:


                          Aperitive




                        

                   Mancaruri



                  
                 Prajituri



                    Spor la gatit,Weekend cu spor si Sarbatori fericite!
             

Mistery box challange - parada lunii noiembrie






                      A trecut si luna noiembrie,fetele nu s-au dezis nici luna aceasta,au fost la fel de harnice,iar preparatele lor la inaltimea asteptarilor.
                     Cutia misterelor de luna aceasta continea:oua,smantana sau frisca,lapte,cacao,piept de pui,ceapa,usturoi,rosii,iar ingredientul vedeta a fost nuca.
                    Iata preparatele:



MARIA ZAMBETANIA

Prajitura cu foi,gem de rosii si crema de cacao




CERASELA BADR EL-DIN

Rulada din piept de pui cu nuci si rosii uscate




LUCKY CAKE

Baigli cu nuca si mac




MONICA HOROIU

Briose cu cacao si smantana



       Felicitari participantelor si mii de multumiri.

Pui grill







                       De trei zile ploua intr-una.E frig,iar umezeala te patrunde astfel incat nu-ti vine sa iesi din casa.Daca ningea cat a plouat,ar fi fost minunat afara.Ce sa faci pe o asemenea vreme? Gratar nu se poate,asa ca am incins cuptorul si am pregatit un pui grill.Reteta este foarte simpla,banal de simpla,m-am inspirat de pe blogul Kadiei.


                     


                          Ingrediente:
                        4-5 ling ulei de masline,4 catei de usturoi,sare,piper,rozmarin,coriandru,un pic de boia iute ,un pui intreg potrivit de mare.


                     

                        Mod de preparare:
                     Puiul se spala si se usuca bine.Din ingredientele de mai sus se pregateste un sos cu care se unge puiul peste tot.Restul,se toarna peste pui.Se pune puiul intr-un vas,se acopera cu un capac si se lasa pana a doua zi.
                      A doua zi se trage puiul in teapa si se pune la copt in grillul cuptorului.Se tine cam doua ore,doua ore si jumatate pana se patrunde bine,iar carnea e moale si frageda.
                    Se serveste cu garnitura de legume,cartofi,orez sau cu mujdei de usturoi.



                   

miercuri, 26 noiembrie 2014

Pogacele cu branza








                             Delicioase aceste pogacele cu branza telemea!Servite ca aperitiv sau numai bune de rontait langa un pahar cu bere aceste pogacele fac deliciul serilor petrecute cu prietenii.Si de ce nu,pentru cine le face acum,sunt un exercitiu pe cand vom taia porcii si vom avea jumari  pentru pogacele.



                           Ingrediente:
                         1kg faina,2 plicuri drojdie uscata,2 oua,600ml lapte caldut,4 ling.ulei,sare,o lingurita zahar,4 ling untura,6 ling faina,200 gr branza telemea,1 lingurita turmeric.



                          Mod de preparare:
                        Drojdia se amesteca cu un pic de faina,laptele caldut si zaharul.Se lasa la cald pana incepe sa creasca.
                        Intr-un vas se pune faina,ouale,sarea si se adauga plamadeala.Se amesteca cu o lingura,apoi se framanta cu mana.Se adauga uleiul si se framanta pana rezulta un aluat potrivit de moale,omogen,elastic.Se acopera vasul cu un servet si se lasa la dospit,intr-un loc cald,ferit de curenti de aer timp de o ora pana isi dubleaza volumul.
                        Din restul de faina,untura,branza telemea data pe razatoare si turmeric se face un aluat care se imparte in trei parti egale.
                        Cand aluatul e destul de crescut se rastoarna pe masa de lucru si se intinde in foaie dreptunghiulara.Se unge cu o parte din aluatul cu untura si se pliaza spre mijloc partile de pe lungimea foii,apoi cele de pe latimea sa.Se intinde din nou aluatul si se repeta operatiunea de ungere si impaturire de inca doua ori.
                         A treia oara se intinde aluatul in foaie groasa de un centimetru si cu o forma sau un pahar se taie rondele.Se pun in tava,se ung deasupra cu ou batut si se presara branza rasa si seminte de chimen.Se lasa la cald inca 15 min. apoi se dau la cuptor.
                          Sunt gata cand sunt frumos crescute si rumenite deasupra.
                       

sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Prajitura cu spuma (Katy)







                      Este o delicioasa prajitura care ma duce cu gandul la copilarie...Mama facea mereu prajitura asta,asa ca pot spune ca e desertul copilariei mele.Este o prajitura cu foi moi,dar crocante,iar crema este un pic mai deosebita deoarece,la baza ei,este o foaie sfaramata.De aceea,unii  au numit-o si Prajitura cu foaie safaramata.Oricum s-ar numi,este la fel de aromata,la fel cum era si in copilarie.




                     Ingrediente foi:
                   600 gr faina,200gr untura sau margarina,150 gr zahar,un praf de copt,4 galbenusuri,
       

                      Ingrediente crema:
                    1 foaie sfaramata,200 gr lapte,250 gr unt,150 gr zahar,2 ling gem,2 ling cacao,un pic de cafea,esenta de rom,un pumn de nuci tocate.


                   Mod de preparare:
                 Din ingredientele pentru foi se framanta un aluat  mai moale.Acesta se imparte in trei parti egale.Din fiecare se intinde o foaie care se coace pe dosul unei tavi.
                 O foaie se sfarama in lapte rece,se adauga untul,zaharul,gemul,cacaoa,cafeaua,nucile si esenta de rom.Se amesteca totul bine,rezultand o crema mai groasa cu care se umplu cele doua foi ramase.
                 Cele 4 albusuri se bat spuma tare,la bain marie cu 200 gr zahar si se pun  deasupra.Peste albusuri se rade ciocolata.
                  Se lasa sa stea pana a doua zi,cand foile se inmoaie si se poate portiona.