Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 29 ianuarie 2015

Paine cu carnati







                    Am  facut paine si,ca sa mai diversific,m-am gandit sa prepar ceva ce se poate consuma ca atare,fara alt adaos de paine sau alte ingrediente.Asa ca din clasicul aluat de paine de casa am rupt o bucata,cat s-o pot coace intr-o tavita de chec,am intins-o putin cu mana,am pus in ea o bucata de carnat afumat si am rulat-o.Am pus-o in tava unsa cu ulei si am lsat-o sa creasca cateva minute dupa care am dat-o la copt.
                   A iesit aceasta minunata paine cu carnati afumat,gustoasa si foarte aromata.



                     Se poate consuma ca atare sau alaturi de o salata sau muraturi.Carnatul e bine copt,iar painea  a luat aroma carnatului.O minunatie!E delicioasa si chiar daca are multe calorii ,merita incercata.

miercuri, 28 ianuarie 2015

Tiramisu









                       Demult am dorit sa fac tiramisu,dar am vrut sa fac reteta originala,asa ca ,inainte,am cautat si m-am documentat  asupra retetei.Ideia e ca reteta originala e fara frisca, doar cu oua si mascarpone.Piscoturile,de preferat ar fi sa fie facute in casa,dar cum timpul este foarte limitat,am recurs si eu la cele cumparate.Am ales piscoturi care sa nu fie asa poroase,iar zaharul de deasupra lor sa fie cat mai putin.In unele retete italiene,piscoturile se pot inlocui cu felii de panettone.In reteta originala,crema este aromata cu vin de Marsala.Este un vin italian licoros si aromat.Daca nu gasiti, se poate  inlocui cu Lacrima lui Ovidiu.Eu nu am folosit vinul,pentru ca nu am vrut sa alcoolizez crema.
                        Reteta in sine e foarte usor de preparat,se face repede,iar gustul si aroma preparatului final nu se compara cu nici o reteta de tiramisu pe care am gustat-o pana acum.



                       Ingrediente:
                     500gr piscoturi,500gr mascarpone,4 oua,8 ling zahar,300ml cafea,2 ling zahar vanilat,2-3 ling cacao,un praf sare.

               

                       Mod de preparare:
                    In primul rand se prepara cafeaua,pentru a avea timp sa se raceasca.Se face o cafea tare,fara zahar si se lasa sa se raceasca complet.
                     Albusurile se separa de galbenusuri.Galbenusurile se mixeaza cu 4 ling zahar si zahar vanilat pana se topeste tot zaharul si rezulta o crema spumoasa,deschisa la culoare.Se adauga mascarpone si se mixeaza in continuare pana se omogenizeaza si rezulta o crema densa si spumoasa.
                    Albusurile se bat spuma ,cu praful de sare.Trebuie sa fie o spuma tare,ca pentru bezea.Treptat se adauga restul de zahar si se bate in continuare pana se topeste tot zaharul.Cu o lingura,se incorporeaza in  spuma de albusuri crema de mascarpone.Se pune cate o lingura de crema si se amesteca incet,de jos in sus,pana se incorporeaza toata crema.Compozitia se da la frigider.
                    Piscoturile se inmoaie in cafea si se aranjeaza pe un platou.Nu trebuie sa fie imbibate tare in cafea deoarece se inmoaie prea tare.Peste piscoturi se pune jumatate din crema,se mai pune un rand de piscoturi si iar crema.Deasupra se pudreaza din belsug cu cacao.Se da totul la frigider pentru cateva ore.De preferat sa se pregateasca de seara pentru a doua zi.

sâmbătă, 24 ianuarie 2015

Pui in aluat de paine








                  Afara e frig si ploua si ce altceva puteam sa fac decat sa dau drumul la cuptor si sa-mi rasfat familia cu bucate alese.Si pentru ca sunt bucate alese, am facut un pui in aluat de paine.E un  mod minunat de a gati puiul deoarece carnea se inabusa in interiorul aluatului si devine deosebit de frageda. Pe langa asta, ierburile si aromele ii dau o savoare deosebita.
                Se pot folosi pui tineri, de casa sau un pui grill de la supermarket.
                Se face un aluat de paine  din faina, sare, drojdie, ulei, apa calduta. Cantitatile difera in functie de marimea puiului. La un pui de 1,5- 2 kg se face aluat din 1 kg faina. Se lasa aluatul la dospit, la loc cald, pana isi dubleaza volumul.
                Se face un sos din ulei de masline, sare, piper, cimbru, salvie, coaja de lamaie data pe razatoare, usturoi pisat. Se unge puiul pe interior si pe exterior cu acest sos.
               Aluatul dospit se intinde in foaie groasa de 0,5 mm. In cavitatea puiului se pune o  lamaie taiata jumatati si un  mar taiat in patru. Pe langa arome, vor fragezi carnea.
              Se inveleste puiul cu foaia de aluat si se lasa sa mai stea 15 min, dupa care se da la cuptor.
               Timpul de coacere difera in functie de marimea puiului. Se calculeaza o ora la un kg.
                Rezulta un aluat de paine care va mentine aburul in interior, fragezind puiul din mijlocul sau.
                Cand e gata se scoate din cuptor, se unge deasupra cu un pic de apa si se lasa sa se racoreasca. Se taie painea impreuna cu puiul, eliberand astfel o aroma minunata. Cat despre gust, ce sa mai vorbim!
                 Iata cum arata, taiat in jumatate:


luni, 19 ianuarie 2015

Smoothie de portocale cu ghimbir





              Portocalele sunt fructe cu un bogat continut de vitamina C,calciu,antioxidanti,fibre,au un aport caloric redus si intaresc sistemul imunitar.Ajuta la scaderea colesterolului,la slabit, sustin acuitatea vizuala.
               Se spune ca sunt cele mai iubite fructe.Se pot consuma ca atare sau sub forma de suc sau smoothie.Bautura densa si plina de vitamine poate fi un minunat desert sau aperitiv.Este usor de preparat,foarte satioasa si ofera multa energie celui ce o consuma.
               Dintre miile de posibilitati de combinare a fructelor cu alte fructe,cu legume,ierburi verzi sau alte ingrediente,eu am ales combinatia cu ghimbirul,o planta la fel de benefica precum portocalele.


                Ingrediente:
            3-4 portocale,3cm ghimbir ,1 ling miere(facultativ)

              Mod de preparare:
            Portocalele se curata de coaja si se desfac in felii.Ghimbirul se curata de coaja si se taie in doua.Se pun feliile de portocala si ghimbirul in blender si se mixeaza bine.Cine doreste,poate sa adauge o lingura de miere.
            Se da la rece pana in momentul servirii.

Mamaliga in straturi la cuptor






               Este un mod de a reinventa mamaliga traditionala,dupa cum spunea si Paula Gafitescu a carei reteta m-a inspirat in Provocarea secreta,blogul sau fiindu-mi repartizat luna aceasta.
              Totodata, este un mod practic de a refolosi bucatile de friptura ramase prin frigider.Si cum tema provocarii Mistery box challange a fost Resturi de mancare sau prajituri ramase,tema propusa de Cerasela Badr El-Din,care este si initiatoarea acestei provocari,m-am incadrat perfect si in tema acestei provocari.
              Astfel,a iesit acesta mamaliguta superba si delicioasa,un tort de mamaliga,cum l-a numit Paula.


              Ingrediente:
           1cana faina de malai,1l apa,1 lingurita sare.Pentru umplutura,am avut cateva bucati de friptura,branza telemea sarata,smantana,2 oua,4 ling smantana.


             Mod de preparare:
         Am pus apa si sarea la fiert.In momentul cand incepe sa fiarba am adaugat,treptat,faina de malai,amestecand continuu cu o lingura de lemn.Trebuie sa iasa o mamaliga potrivita,sa nu fie nici prea moale,nici prea tare.
         Bucatile de friptura le-am taiat cuburi,branza am dat-o pe razatoare,
         Am uns cu unt un vas rezistent la foc si am pus jumatate din mamaliga.Am presarat bucatile de friptura si branza rasa.Deasupra am turnat cele doua oua batute.Am turnat si restul de mamaliga si am mai presarat un pic de branza si cateva linguri de smantana deasupra.Am dat totul la cuptor pana s-a rumenit frumos.
        Se serveste calda,cu smantana,dar si rece e buna.