Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 15 aprilie 2015

Prajitura Vant spaniol





                          Vant spaniol este o prajituta festiva foarte apreciata.De ce ii spune asa?Nici eu nu stiu.E un pic ciudat numele,chiar nu stiu de unde vine.Probabil de la aromele care se imbina placut,ca o boare catalana.Sunt arome de vanilie si ciocolata imbinate in mai multe straturi de foi si crema cu texturi diferite.La baza are un blat de pandispan de cacao peste care este o crema de unt vanilata.Deasupra, foaie de bezea pufoasa peste care este un mousse de ciocolata la fel de pufos.Se termina cu frisca presarata cu fulgi de ciocolata.Curcubeu pe cerul gurii ar spune unii,eu spun vant spaniol pe masa.


                         Ingrediente:
                       Blat de cacao: 6 oua,6ling zahar,4ling faina,3ling apa,3ling ulei,2ling cacao,un praf sare
                       Foaie de bezea: 8 albusuri,400gr zahar,1ling otet,un praf sare.
                       Crema de unt: 8galbenusuri,1praf budinca de vanilie,8 ling zahar,2ling faina,500ml lapte,250gr unt.
                       Mousse de ciocolata: 300gr smantana pentru frisca,200gr ciocolata
                       Deasupra: 150gr smantana pentru frisca,fulgi de ciocolata

                         Mod de preparare:
                       Blat de cacao.Se separa albusurile de galbenusuri.Galbenusurile se freaca cu sarea,se adauga uleiul in fir subtire apoi apa.Se lasa deoparte si se mixeaza albusurile pana devin o bezea tare.Treptat se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste tot .Peste bezeaua formata se adauga galbenusurile,amestecand usor cu o spatula.La urma se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa.Se amesteca incet,de jos in sus.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pana trece de proba scobitorii.Blatul se scoate si se lasa sa se raceasca.
                      Foaie de bezea.Albusurile se bat spuma cu praful de sare.Se bat pana rezulta o bezea tare,care nu curge din vas.Treptat se adauga zaharul si lingura de otet.Se bate pana se topeste tot zaharul si bezeaua e tare.Se tapeteaza aceeasi tava in care s-a copt blatul cu cacao cu hartie de copt si se intinde bezeaua.Se da la cuptor pana capata o culoare maronie deasupra.Se scoate din tava cu tot cu hartia de copt.Se lasa sa se raceasca.
                     Crema de unt: Galbenusurile se freca cu zaharul.Se adauga budinca de vanilie,faina si laptele.Se amesteca bine si se pune pe foc amestecand continuu.Se fierbe pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se lasa la racit.Untul se freaca spuma si treptat,se adauga crema de budinca,amestecand mereu pana se omogenizeaza.
                    Mousse de ciocolata. Smantana se bate pana incepe sa se intareasca.Daca e indulcita,nu se mai adauga zahar.Ciocolata se topeste la cuptorul cu microunde si se adauga la frisca.Se bate in continuare pana frisca e tare si s-a omogenizat cu ciocolata.
                    Aranjare: Pe o tava se pune blatul de cacao peste care se intinde crema de unt.Foaia de bezea se ia cu tot cu hartia de copt si se rastoarna peste crema de unt.Se dezlipeste hartia si se intinde mousse-ul de ciocolata. Se bate restul de frisca si se pune deasupra.Se presara fulgi de ciocolata sau se rade ciocolata.

marți, 14 aprilie 2015

Cosulete de Paste





                  Cum cosuletele cu ciocolata sunt preferatele Emiliei,nu puteau lipsi de pe masa de Paste.Decorul a fost in tema sarbatorii,rezultand niste cuiburi cu oua colorate.Au facut senzatie pe masa festiva de Paste.Pe langa asta,se fac rapid si sunt delicioase.
                  Atat cosuletele cat si crema le-am facut dupa reteta Cosuletelor cu ciocolata.Singura schimbare a fost ca nu am adaugat esenta de rom ci de vanilie.Am umplut cosuletele cu posul,  crema am pus-o circular,rezultand forma unui cuib.Deasupra am presarat nuca de cocos verde pentru a imita iarba,iar in cuib am pus oua colorate din bomboane.
                 A fost un desert de efect,apreciat de toata lumea.

joi, 9 aprilie 2015

Obiceiuri culinare de Paste

               



                O noua provocare foarte interesanta a lansat Gina Bradea.Este vorba de Traditie si gatronomie roameasca.In fiecare luna vom posta mancaruri traditionale romanesti insotite de traditii , obiceiuri ,datini,superstitii legate de evenimentele din luna in curs.
                In fiecare luna un blogger va fi gazda si va propune tema:un preparat si traditii specifice lunii in curs.Luna aceasta gazda este Cerasela Badr El-Din.Tema acestei luni este drobul si traditiile romanilor de Paste.
                 Despre traditiile si obiceiurile ardelenilor de Paste am mai vorbit aici,asa ca acum voi vorbi despre traditii de Paste in gastronomia romaneasca.
               
                In credinta ortodoxa sarbatoarea Pastelui este una importanta.De aceea crestinii se pregatesc din timp pentru a intampina cum se cuvine aceasta sarbatoare.
                 Adevarata sarbatoare incepe din Joia Mare cand taranii inceteaza munca campului,axandu-se pe curatenia casei,a curtii si pregatirea preparatelor traditionale.Pe fiecare masa a crestinilor,in ziua de Paste,se va gasi ouale rosii,pasca si cozonacii,drobul de miel,friptura si ciorba de miel.
                  Gospodinele incep sa adune ouale inca de miercurea din Saptamana Patimilor.In Joia Mare se vopsesc ouale si se coc cozonacii si pasca.


                   Ouale rosii simbolizeaza sangele varsat de Fiul Domnului pentru mantuirea omenirii si miracolul invierii Sale.La inceput s-au vopsit numai in rosu,apoi s-a raspandit practica vopsirii si in galben,verde,albastru,negru si in alte culori.Culorile se obtineau din plante care se culegeau si se puneau la macerat in Duminica Floriilor.Acest obicei s-a pierdut in zilele noaste folosindu-se colorantii pentru vopsirea oualor.
                       Dar cele mai frumoase oua sunt ouale incondeiate.Tehnica consta in trasarea  pe oua a unor desene cu ajutorul cerii de albine topita.Dupa realizarea desenelor,ouale se scufunda in bai de culoare.Motivele cele mai des folosite sunt crucea Pastelui,floarea Pastelui,cararea ciobanilor,bradutul,creasta cocosului,vartelnita etc.
                       Pasca se coace joia sau sambata.Din acelasi aluat se fac si cozonacii.

                       Pasca se face din aluat dospit de cozonac umplut cu branaza dulce frecata cu oua.Se adauga arome si stafide.Deasupra se decoreaza cu o cununa de aluat impletita,iar in mijloc se face o cruce din aluat,impletit ca si cununa.
                       Pentru a duce pasca la sfintit,oamenii se imbraca cu cele mai bune haine.Pasca se inveleste intr-un servet curat si se pune intr-un cos.Alaturi de pasca,se mai duc la biserica oua rosii,cozonaci,sare,usturoi,unt.
                      Taierea mielului de Paste reprezinta jertfa Mantuitorului de pe Golgota.Sunt multe metode in care se poate pregati carnea de miel.Incepand cu friptura de miel care se face in diferite forme dar neaparat cu multa ceapa si usturoi verde si stropita cu vin si continuand cu ciorba de miel dreasa cu multa smantana ,acrita cu bors si cu multa verdeata,in special leustean.


                     Drobul de miel este preparatul cel mai apreciat de Paste.Se prepara din maruntaiele mielului si se imbogateste cu multa verdeata: patrunjel verde,marar verde,ceapa verde,usturoi.Maruntaiele tocate si amestecate cu celelalte ingrediente se invelesc in prapur si se dau la cuptor.Exista si adaptari ale retetei astfel,amestecul pentru drob se poate inveli in foi de aluat sau in foietaj.Un preparat asemanator drobului este haggis-ul scotian.


                      In Ardeal,nu lipseste de pe nici o masa de Paste sunca de porc fiarta.Sunca se poate fierbe in apa,apa cu otet sau vin,in zeama de varza,bere neagra.Toate sunt delicioase si se servesc ca aperitv la masa de Paste.
                       Si,in zi de praznic,de pe masa romanilor,langa atatea bucate alese,nu va lipsi butelca cu vin si palinca.Vinul este bautura cea mai apreciata de romani.Tuica (palinca) este o bautura obtinuta prin distilare si este consumata cu placere.O alta bautura preferata de romani este berea.Dar cele mai apreciate sunt bauturile spirtoase din fructe facute dintr-o gama foarte variata de fructe,in functie de zona:visinata,afinata,caisata,zmeurata,cornata etc.
                 

sâmbătă, 4 aprilie 2015

Mistery box challenge - parada lunii martie 2014





                Dupa cum anuntam la inceputul lunii martie,am fost gazda provocarii Mistery box challenge.Dupa cum stiti,blogul gazda propune 7-10 ingrediente din care unul,vedeta.Participantii trebuie sa combine aceste ingrediente si sa rezulte un preparat culinar apoi sa posteze retetele.
               Pentru luna aceasta,cutia misterioasa a continut: fructe,cacao,smantana,lapte,vin,oua,frisca,iar ingredientul vedeta a fost ciocolata.Am propus aceste ingrediente pentru ca luna martie a fost o luna cu evenimente dedicate femeilor,in special,asa ca nu puteau lipsi vinul,frisca si ciocolata.
               Iata ce au pregatit participantele:

             Lulu,harnica ca de obicei,si foarte inventiva a folosit toate ingredientele intr-un preparat minunat  Panna cotta cu vin si cacao.



                 Cerasela Badr El-Din a preparat un minunat tort cu muuulta ciocolata,asa cum ne place noua  Tort cu Oreo,caramel si mousse de ciocolata



                         Maria Zambetania  ne-a trimis un zambet plin de vin Malaga si ciocolata  Tort Malaga



                         Si nu in ultimul rand,furnicuta Monica Horoiu  a pregatit niste Clatite cu vin si dulceata de nuci de sa nu te mai opreti din mancat.



                        Iar eu,normal,nu puteam lipsi,parca m-as fi vorbit cu Monica si am combinat vinul cu dulceata de nuci verzi intr-o Negresa cu vin si dulceata de nuci verzi.


                       

                        Dupa lupte seculare,Gina Bradea a venit cu un   Tort cu pere si ciocolata grozav de bun.



                   Minunate toate preparatele,le recomand cu caldura sa le incercati.Multumesc fetelor pentru participare, chiar dacala inceput,cand am deschis cutia misterelor,toate s-au aratat entuziasmate,dar se pare,la unele entuziasmul a pierit pe parcurs.Pacat,pentru ca este o provocare frumoasa,din care toate avem de invatat.
                    Predau stafeta lui Gina Bradea care va fi gazada in luna aprilie,o luna la fel de frumoasa in evenimente.
                   Mult succes la gatit si Sarbatori Fericite va doresc!

miercuri, 1 aprilie 2015

Cosulete din foi de placinta





                     Pentru o masa festiva formata mai mult din aperitive sau pentru un bufet suedez puteti apela la niste cosulete din aluat din foi de placinta.Se fac foarte repede si se pot umple cu diferite umpluturi, de la salate traditionale pana la creme  sau mousseuri.

                      Foile de placinta se taie in patrate cu latura de 10 cm.Fiecare patrat se unge cu ulei.Se suprapun cate trei patrate si se pun in forme de briose.Se apasa usor foile pe fundul formei.Se continua tot asa pana se termina toate foile sau in functie de cate cosulete aveti nevoie.
                      Se incinge cuptorul si se dau la cuptor aprox.5 min.pana cand foile incep sa se rumeneasca.Se scot din cuptor si din forme si se lasa sa se raceasca.Se umplu dupa preferinte.
                      Umpluturile pot varia:salata de boeuf,salata de icre,pasta de branza,salata de vinete,mousse de ton etc.
                      Iata cosuletele umplute: