Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 10 noiembrie 2015

Prajitura desteapta






                      Cui ii place Crema de zahar ars sigur va adora si aceasta prajitura.Si da,este desteapta,pentru ca,se face o singura compozitie care la copt se separa in trei straturi.
                      Sincer,nu am prea crezut in desteptaciunea acestei prajituri si am cam evitat s-o fac,pana cand mi-am luat inima in dinti.Dar nu am respectat reteta intocmai,ci i-am adaugat cicolata si a iesit o Prajitura desteapta cu ciocolata.Acum a venit randul celei cu vanilie.
                      Amandoua sunt usoare,gustoase si aromate, se fac usor si repede.Secretul consta in a avea destula rabdare pana se raceste complet prajitura.


                      Ingrediente:
                    9 oua,1l lapte,250gr zahar,200 gr unt,200 gr faina,zahar vanilat.


                   Mod de preparare:
                Mai intai se topeste untul si se lasa la racit.Albusurile se separa de galbenusuri.Galbenusurile se freaca cu zaharul si zaharul vanilat pana rezulta o crema spumoasa,deschisa la culoare.Se adauga untul topit si racit si se omogenizeaza.Se incorporeaza faina,apoi laptele.Va rezulta o compozitie lichida.
                 Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Acestea se incorporeaza in compozitia de mai sus cu miscari lente,de jos in sus.
                 Se toarna totul intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se da la cuptorul incins.Se tine aproximativ 40min.Se stinge cuptorul si se lasa prajitura in cuptor sa se raceasca.Cand e rece,se da 2-3 ore la frigider dupa care se poate portiona.Deasupra se pudreaza cu zahar pudra vanilat.

joi, 5 noiembrie 2015

Salata de varza pentru iarna






                 La capitolul "Muraturi" va aduc o delicioasa reteta de salata de varza.Nu,nu e clasica varza murata,e un fel de pickles.Eu ii spun simplu,salata de varza.
                 Cu siguranta,dupa ce ati pus ardeii umpluti cu varza,v-a mai ramas niste varza tocata.E modul cel mai delicios de a folosi aceasta varza.
                  Pe langa morcovii,telina si patrunjelul taiati fideluta din varza,se mai adauga 2-3 ardei rosii taiati fasii subtiri si 2-3 cepe taiate julien.Se mai toaca o mana de patrunjel verde si una de telina si se adauga in varza.Se amesteca totul bine.
                  Se prepara un derssing din 2 parti apa si una de otet,zahar si sare dupa gust.Se fierbe doar cat sa se topesca zaharul si sarea.Se toarna peste varza si se amesteca bine.Nu trebuie sa fie zemoasa varza,pentru ca va mai lasa si ea zeama.
                 Cu o lingura se pune varza in borcane,presand bine sa nu ramana goluri de aer.Zeama se toarna deasupra si se inchid ermetic borcanele.
                 Se pastreaza la rece,in camara,pana in momentul servirii.E delicioasa langa fasole,fripturi,tocanite,mancaruri.

marți, 3 noiembrie 2015

Ardei umpluti cu varza






              Este una din muraturile preferate,alaturi de muraturile asortate la butoi.Sunt deliciosi alaturi de  friptura, tocana sau mancare de fasole.
              Reteta este din caietul mamei mele.Intotdeauna imi placeau ardeii umpluti de ea,asa ca am urmat pasii intocmai.


              Se aleg ardei grasi potrivit de mari.In jurul coditei se taie un capacel si se curata de cotor si seminte.Varza se taie fidea.La fel se taie si morcovi,telina,patrunjel si frunze de telina.Zarzavatul se amesteca cu varza si se presara sare,ca pentru mancare.Se lasa sa stea o ora,apoi se stoarce si se umple ardeii.Ardeii umpluti se cladesc in borcane.
             Se prepara o saramura din apa fiarta cu sare si amestecata cu putin otet in proportie de 30gr sare si o ceasca de otet la 1 litru de apa.Se adauga cateva boabe de piper si foi de dafin.Compozitia se toarna fierbinte peste ardeii umpluti.Ca sa nu plesneasca borcanul,se infasoara cu o carpa uda.
              Se inchide ermetic borcanul si se pastreaza la rece pana in momentul servirii.

luni, 2 noiembrie 2015

Provocarea Cutia misterelor - noiembrie2015






                  Luna aceasta am deosebita placere de a fi gazda provocarii Cutia misterelor.O minunata provocare a carei initiatoare este Cerasela Badr El-Din.
                  Conform regulamentului,cutia va contine un numar de 7 pana la 10 ingrediente precum si un ingredient vedeta.Fiecare participant va trebui sa faca cel putin un preparat cu ingredientele propuse,iar ingredientul vedeta va straluci in preparatul vostru.Preparatul nu trebuie sa contina alte ingrediente decat cele propuse,exceptie facand apa,grasimile vegetale si animale,zaharul,mierea sau alti indulcitori,faina,sare,condimente (aici sunt incluse si sosurile soia,teriaki,otet,mustar,ketkup,maioneza),arome,verdeturi si aditivi alimentari.
                  Cine vrea sa participe trebuie sa faca un preparat cu ingredientele propuse sau cu o parte din ele,singurul ingredient obligatoriu este ingredientul vedeta.Reteta va fi postata pe blogul personal,cu  link spre blogul care a lansat provocarea lunii respective.
                  Si pentru ca e toamna,m-am gandit sa pun in cutia misterioasa minunatele fructe ale toamnei:mere,pere,gutui,nuci,castane,dovleac alaturi de oua,ciocolata,smantana,lapte,cacao,branza,iar vedeta acestei editii va fi...caramelul.
                   Va doresc multa imaginatie si inventivitate si spor la bucatarit!

duminică, 1 noiembrie 2015

Ostropel de pui






                  Demult am tot vrut sa fac ostropel de pui.Doream sa readuc in bucatarie mirosul bucatelor gatite de mama.Cel putin mie,ostropelul imi aduce aminte de copilarie.
                 Am tot amanat, in favoarea altor retete,dar,raspunzand provocarii Weekend cu spor m-am oprit la aceasta reteta.De ce? Pentru ca gazda de luna aceasta a provocarii este Cristina Pana.Ea a propus trei teme minunate de pe blogul sau:Ciorbe,borsuri,supe,Fripturi,Desert.Sincer,nu am stiut la ce sa ma opresc.Are un blog minunat cu delicioase retete atent descrise atat in poze cat si in cuvinte.In cele din urma m-am oprit la ostropelul de pui,dar cu siguranta o voi mai vizita in bucataria sa virtulala pentru a ma inspira si din alte retete.Eu am personalizat putin reteta,inspirandu-ma si din reteta mamei mele.Sper sa nu o deranjeze prea mult pe Cristina.


             Ingrediente:
          4 pulpe de pui cu tot cu spate,6 catei de usturoi,1 ling faina,250ml bulion,100ml vin alb,1 lingurita zahar,sare,piper,75ml ulei de masline,o legatura patrunjel verde.


             Mod de preparare:
       Intr-o tigaie se pune uleiul la incins.Pulpele se spala si se sterg cu servete absorbante.In uleiul incins se pun doi catei de usturoi zdrobiti,apoi se adauga pulpele de pui si se prajesc pe toate partile.Se adauga vinul si se lasa sa dea cateva clocote dupa care se adauga bulionul.Se completeaza cu o ceasca de apa astfel incat sosul sa cuprinda carnea.Se adauga usturoiul tocat marunt si zaharul.Se potriveste de sare si piper si se lasa sa fiarba pana sosul scade.
       Pentru a lega sosul,se subtiaza faina cu un pic de apa si se toarna deasupra.Se amesetca bine si se lasa sa mai dea cateva clocote.La urma,se presara patrunjel verde tocat deasupra si se stinge focul.
       Se serveste cu garnitura de orez sau piure de cartofi.