Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 8 februarie 2016

Prajitura cu nuca,mac si rahat






                         In caietul mamei se numeste "Prajitura combinata".Eu i-as spune "Cozonac in foi".De ce? Pentru ca foile sunt din aluat dospit,ca cel de cozonac,iar umplutura,tot pentru cozonac: nuci,mac,rahat.Nu mai are rost sa vorbesc de combinatii.dar gustul si aspectul sunt la inaltime.


                            Ingrediente:
                         800 gr faina,200 gr unt,500ml lapte,4  galbenusuri,50gr drojdie,coaja de lamaie,esenta de vanilie,250gr mac +150gr zahar,250gr nuca + 150gr zahar,250gr rahat,4 albusuri.



                       Mod de preparare:
                    Intr-un bol se freaca drojdia cu 2 ling zahar pana se lichefiaza.Se adauga laptele caldut si 4 ling faina.Se amesteca totul bine si se lasa 15 min la cald,pana incepe sa faca basici.
                   Intr-un vas mai mare se pune faina,zaharul,galbenusurile,coaja de lamaie,esenta de vanilie.Deasupra se toarna maiaua si se amesteca pana se leaga.Se adauga untul topit si racit si se framanta pana rezulta un aluat bine legat,care nu se lipeste de maini.Se acopera cu un servet si se lasa la cald sa dospeasca 2 ore.
                   Intre timp,se pregatesc umpluturile.Nucile se macina,se adauga zaharul si coaja de lamaie.Cele partu albusuri se bat spuma tare si se impart in doua.O jumatate se amesteca cu nucile.
                   Rahatul se taie cubulete mici.
                   Se macina si macul,se adauga zaharul,esenta de vanilie si cealalta jumatate de albusuri.
                  Cand aluatul si-a dublat volumul se rastoarna pe masa infainata,se face un sul si se imparte in patru.Din fiecare bucata de aluat se intinde cate o foaie de marimea tavii in care se va coace prajitura.
                  Tava se unge cu ulei,apoi se pune una din foi in ea.Se intinde umplutura de mac si se acopera cu a lua foaie.Peste aceasta se presara,in strat uniform,rahatul.Se acopera cu a treia foaie peste care se intinde umplutura de nuca.Se acopera cu ultima foaie,se inteapa din loc in loc astfel incat sa ajuga pana la foaia de la baza prajiturii si se da la cuptor.
                 Se tine 40-50 min,pana capata o culoare aurie deasupra.
                Se scoate din cuptor si se pudreaza cu zahar pudra vanilat.
                Dupa ce s-a racit,se portioneaza si se serveste.E delicioasa langa un pahar cu lapte.


duminică, 7 februarie 2016

Pui cu legume la cuptor



                            Aceasta reteta este o reteta de vara,cand gradinile abunda de legume si verdeturi.Stiind ca voi duce dorul verii,am pastrat cateva  legume la congelator.Influentata de vremea de afara,am reusit sa aduc ceva din vara in bucatarie,cu acest preparat.


                             Ingrediente:
                        1 pui de 1,5 kg,3 morcovi,1 pastarnac,1 ceapa,1 telina,o mana de fasole verde,o mana de mazare verde,3-4 catei de usturoi,cateva rosii cherry,sare,piper,boia,cimbru,oregano,rozmarin.



                           Mod de preparare:
                       Ceapa se curata si se taie julien.Morcovul,telina,pastarnacul,se curata si ele si se taie rondele.Legumele,daca sunt congelate,nu trebuie dezghetate decat atat cat sa se poata lucra cu ele.Se amesteca toate legumele si se pun intr-o tava,in strat uniform.Se presara sare,piper,rozmarin,oregano si doi catei de usturoi taiati felii.
                       Puiul se spala si se sterge bine cu un servet.Se portioneaza dupa necesitatile fiecaruia.Se freaca bine cu usturoiul ramas si se codimenteaza cu sare,piper,boia,cimbru apoi se aseaza peste legume.Se stropeste cu un pic de ulei de masline,se acopera tava si se da la cuptor.Dupa 30-45 min,se descopera tava si se mai tine la cuptor aprox.30 min.pana puiul este frumos rumenit.
                      Se serveste cald.
                      Este o mancare rapida unde carnea si garnitura se pregatesc impreuna.





     

duminică, 31 ianuarie 2016

Pui umplut la cuptor







                    Foarte delicios acest pui,gatit intreg si umplut cu mere si portocale.O combinatie de gusturi si arome placuta si unica,totodata.Recomand acest pui pentru o masa festiva,dar si pentru un pranz delicios in familie.


                   Ingrediente:
                 1 pui intreg de 1-2 kg,1 mar mare,1 portocala,4 catei de usturoi,2 ling unt (eu am pus doar o lingura si am completat cu untura de pui),sare,piper,rozmarin,menta.


                 Mod de preparare:
             Intr-un bol se amesteca untul cu sarea,piperul si ierburile aromate.Puiul se spala si se sterge bine cu servete absorbante.Se freaca bine,atat in interior,cat si la exterior cu untul aromat.Marul se taie cuburi,la fel si portocala,curatata de coaja.Cateii de usturoi se taie in doua si se amesteca cu cuburile de fructe,apoi se umple puiul cu acestea.Se leaga aripile si picioarele puiului cu sfoara,se pune intr-un vas si se da la cuptor.Din cand in cand se unge cu sosul din tava.
            Dupa aroximativ o ora,e gata.Carnea trebuie sa fie frageda si frumos rumenita.Daca aveti termometru,puteri verifica,intepand partea mai groasa a pulpei.Daca are 74 grade,inseamna ca puiul e gata.
            Se scoate din cuptor,se scot atele si se lasa sa se racoreasca.
            Se poate servi cu salata,iar ca garnitura,fructele din interior.

duminică, 24 ianuarie 2016

Corn umplut la cuptor






                Este modul ideal de a refolosi o bucata de friptura ramasa de la pranz.La fel si painea uscata.Este un delicios aperitiv,dar poate fi servit ca gustare dimineata sau la cina.
                 Am facut aceasta reteta fiind inspirata de Monica Horoiu,gazda de luna aceasta a provocarii Weekend cu spor.In aceasta provocare,gazda propune trei categorii de retete de pe blogul propriu din care participantii trebuie sa aleaga o reteta pe care sa o reproduca.Monica a ales de pe blogul sau Aperitive,Salate,Retete cu carne de vita.
                Nu pot sa descriu in cuvinte blogul Monicai.Pot doar sa spun ca fiecare reteta te imbie,te tenteaza,te face sa salivezi.E greu de ales din asemenea retete.M-am oprit totusi,la acest aperitiv,dar,am personalizat putin reteta.


              Ingrediente:
          2 cornuri,2 oua,1ceapa mica,2 catei de usturoi,1ling smantana,un pic de lapte,rosii uscate,branza telemea,putin parmezan,sare,piper,o bucata de carnat afumat sau un rest de friptura.


            Mod de preparare:
         In partea superioara a cornurilor se taie un capac pe lungime.Miezul se scobeste si se inmoaie in putin lapte.
         Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se calesc in putin ulei.Carnatul sau friptura se taie cubulete mici,iar branza se da pe razatoare.
         Ouale se bat bine si se adauga restul ingredientelor,inclusiv miezul inmuiat in lapte.Se amesteca totul bine si se umplu cornurile.Deasupra se rade parmezan.Se da totul la cuptor aproximativ 30 min.
          Sunt delicioase calde,dar si reci,servite alaturi de o salata sau cu un sos ketchup.


       

         

joi, 21 ianuarie 2016

Pipote si inimi in sos de smantana






                  Este o mancare simpla dar foarte savuroasa si gustoasa.O recomand cu caldura atat celor mancaciosi cat si celor mofturosi.


                 Ingrediente:
              500gr pipote si inimi de pui,1 ceapa,3-4 catei de usturoi,200 ml smantana,1 ceasca vin alb,2 foi de dafin,sare,piper alb,un ou.


               Mod de preparare:
             Ceapa se curata si se taie marunt.Intr-o craticioara se pune un pic de ulei la incins.Se adauga ceapa si se caleste pana devine translucida.Se adauga pipotele cu inimi si se calesc in continuare,pana isi schimba culoarea.Se adauga vinul,o ceasca de apa si foile de dafin.Se potriveste de sare si piper si se lasa sa fiarba la foc mic,o ora si jumatate,pana pipotele si inimile sunt  moi.Zeama de pe ele trebuie sa scada.
              Smantana se amesteca cu un galbenus de ou si cu usturoiul pisat si se adauga peste mancare.Se mai lasa sa dea 2-3 clocote,se presara patrunjel verde tocat si se stinge focul.
             Se serveste alaturi de un pilaf,piure de cartofi sau mamaliga.