Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 22 iunie 2016

Drob de porc







                  Este alternativa la drobul de miel ce se face de Pasti.Pentru cine nu agreeaza mielul,acest drob este cel mai indicat.



               Ingrediente:
           maruntaie de porc: inima,ficat,rinichi splina,limba,plamani,prapurul,4oua fierte,2 oua crude,ceapa verde,usturoi verde,marar,patrunjel verde,sare,piper,cimbru.


              Mod de preparare:
           Maruntaiele se spala si se pun la fiert in apa cu sare.Prapurul se spala bine si se tine in apa rece in care s-a dizolvat o ling.de bicarbonat.
            Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se calesc in putin ulei.
            Dupa ce s-au fiert,maruntaiele se lasa sa se racoreasca,apoi se toaca marunt cu cutitul.Se pot toca si cu masina.Se adauga ceapa si usturoiul calite,apoi verdeata tocata.Ouale fierte se toaca marunt si se adauga la compozitie.Se condimenteaza cu cimbru si se potriveste de sare si piper.Se adauga ouale crude si se amesteca totul bine.
            Prapurul se scurge de apa si se intinde intr-o tava de chec unsa cu ulei,astfel ca marginile sa dea afara din tava.Se pune compozitia,se taseaza bine sa nu ramana goluri de aer si se acopera cu marginile prapurului.Deasupra se unge cu ulei si se da la cuptorul dinainte incins.
            Se coace aproximativ 30 min.,pana e rumenit deasupra.Se scoate din cuptor si se lasa la racit.Cand e complet rece,se scoate din tava si se poate felia.
             Se serveste cu felii de ridichi,castravete sau rosii.


marți, 21 iunie 2016

Prajitura greceasca






                        Demult am vrut sa fac prajitura asta si i-am tot sarit randul.Acum m-a convins reteta Elenei,careia nu i-am mai putut rezista.Am pregatit-o pentru provocarea "Weekend cu spor".Elena Bite,gazda de luna aceasta a provocarii ne-a pus la dispozitie urmatoarele categorii de retete:Aperitive-Gustari,Mancaruri cu carne,Dulciuri.
                      Din categoria Dulciuri am ales aceasta prajitura cu o textura putin mai neobisnuita.Este foarte insiropata si foarte aromata.Intr-un cuvant,un deliciu grecesc.Pe langa asta are avantajul ca se face repede si foarte usor.


                   Ingrediente:
               1pachet foi de placinta (400 gr),1 cana ulei,1 cana zahar,1 cana iaurt,4 oua,1 praf de copt,zahar vanilat,coaja de lamaie,zeama de la o lamaie,esenta de rom.
               Siropul: 6ling zahar,3 cani apa


                 Mod de preparare:
              Foile se dezgheata,apoi se rup bucati.Ouale se mixeaza cu zaharul,si zaharul vanilat.Se adauga treptat uleiul si iaurtul.Se omogenizeaza bine apoi se adauga praful de copt,coaja si zeama de lamaie,esenta de rom.Compozitia se toarna peste foile de placinta si se amesteca bine.Se toarna compozitia in tava neunsa si se da la cuptor.
             Intre timp,se face siropul.Zaharul se caramelizeaza si se stinge cu apa.Se lasa sa fiarba pana se topeste tot zaharul.
             Prajitura e gata cand e frumos rumenita deasupra (dupa aprox.40 min.).Se scoate tava din cuptor si se toarna siropul deasupra.Desi pare mult,siropul va fi absorbit tot.
            Se lasa sa se raceasca complet,apoi se portioneaza si se serveste.





                   

marți, 14 iunie 2016

Cornulete cu rahat sau gem






                 Afara e rece,ploua neancetat,asa ca cel mai bun lucru este sa aprid cuptorul si sa pregatesc ceva dulce.Nu am facut demult cornulete,asa ca am zis ca vor fi binevenite niste cornulete fragede umplute cu gem.Am gasit in caietul mamei o reteta veche de cornulete fragede si vanilate asa ca nu am stat mult pe ganduri si am trecut la treaba.



              Ingrediente:
           800gr faina,300gr untura,6ling apa,1ling otet,1ou,100 gr zahar,un praf de copt.


            Mod de preparare:
          Din ingredientele de mai sus se framanta un aluat omogen,elastic,nelipicios.Aluatul se imparte in doua,pentru a lucra mai usor cu el.Fiecare jumatate se intinde in foaie subtire,rotunda.Fiecare foaie se taie in jumatate,apoi in sferturi,optimi si tot asa,in functie de cat de mari vrem sa fie cornuletele.Vor rezulta triunghiuri aproximativ egale la baza carora se pune o lingurita de gem sau rahat taiat cuburi.Se ruleaza de la baza spre varf obtinandu-se cornuletele.
         Se pun in tava si se dau la cuptor pana se rumenesc usor.Se scot di cuptor si ,fierbinti,se tavalesc prin zahar pudra vanilat.
          Dupa ce s-au racit,se pot servi,Sunt delicioase langa un pahar cu lapte cald.



             

duminică, 12 iunie 2016

Budinca de gris cu lapte





                     Este un desert usor,care m-a inspirat din desertul copilariei,gris cu lapte.Prin incorporarea in traditionalul gris cu lapte a galbenusurilor si a albusurilor batute spuma,se obtine o budinca aerata,minunata de servit in serile ploioase.
                    Este un desert foarte versatil pentru ca,in compozitia sa,se pot adauga stafide sau alte fructe uscate.Deasupra de pot presara fructe de sezon proaspete.



                    Ingrediente:
                  1l lapte,1 cana gris,200 gr zahar + 5 ling.,50 gr unt,5 oua,un praf sare,jumatate pastaie de vanilie,coaja de lamaie.


                    Mod de preparare:
                 Se prepara grisul cu lapte.Pentru aceasta,se pune laptele la fiert cu cele 200 gr zahar si vanilia.Cand laptele fierbe se adauga grisul in ploaie si se amesteca constant pentru a nu face cocoloase.Cand grisul e fiert,se trage deoparte,se adauga untul si  se lasa sa se racoreasca.
                 Dupa ce s-a racorit,se incorporeaza galbenusurile si coaja de lamaie.Acum e momentul sa se adauge stafidele.Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare.Se adauga pe rand,cele 5 ling de zahar si se mixeaza in continuare pana se topeste complet.Spuma de albusuri se incorporeaza in gris cu ajutorul unei spatule,cu miscari lente de jos in sus.
                 Se unge o forma rezistenta la foc cu unt si se toarna compozitia in ea.Deasupra se pot presara fructe de sezon.Pentru a pastra gustul din copilarie a budincii,am amestecat  3 ling de zahar tos cu un pic de pudra de scortisoara si am presarat deasupra.
                Se da totul la cuptorul incins bine dinainte.Budinca a crescut frumos si s-a rumenit in aprox.40 min.
                 Am scos-o din cuptor si nu s-a lasat deloc.A ramas la fel de crescuta,iar zaharul de deasupra s-a caramelizat usor.
                 Se serveste calda,dar e la fel de gustoasa si rece.Ca adaos,se poate face un sos de ciocolata sau din fructe de sezon.





               

joi, 9 iunie 2016

Suc de trandafiri






                  Ce poate fi mai bun in aceste zile insorite decat un suc rece.Un suc natural,de casa,facut cu ingrediente naturale.Aroma trandafirilor o putem regasi si intr-un suc,nu numai in dulceata traditionala.Se face simplu si usor,la fel ca socata sau sucul de soc.



                  Ingrediente:
              200-300 gr petale de trandafiri,5l apa,2 lamai,500gr zahar sau green sugar


                Mod de preparare:
             Se aleg trandafiri din soiuri cat mai parfumate,de preferat trandafirul de Damasc.Florile se spala bine,se scurg de apa si se rup petalele.Acestea se pun intr-un borcan de 5lSe adauga zaharul si se umple borcanul cu apa.Lamaile se storc si se adauga in apa.Se amesteca totul bine,se acopera gura borcanului cu o farfurioara si se pune intr-un loc insorit.Se tine asa 1-2 zile,mestecand din cand in cand in borcan.
            La final sucul se strecoara,se pune in recipiente potrivite si se da la frigider.Se serveste cu gheata.