Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 8 iulie 2016

Pui cu ceapa





                  Aceasta reteta ma duce cu gandul in copilarie,in bucataria bunicii,cand ne facea acest minunat pui cu ceapa.Nu l-am pregatit demult,astfel ca azi,cand l-am facut,m-am intors in copilarie.
                 Este un preparat intre friptura si tocanita.Friptura,pentru ca las carnea sa se friga si tocanita pentru ca are  acel sos de ceapa.Se prepara usor si repede si nu e neoie de multe ingrediente.


               Ingrediente:
            1 pui de 1,5-2 kg,5-6 cepe,sare,piper


              Mod de preparare:
           Puiul se spala,se sterge si se taie bucati potrivit de mari.Ceapa se curata si se toaca.
           Intr-o cratita se pune ulei la incins si se adauga bucatile de carne.Se tin pana se rumenesc putin.Se scot si se adauga ceapa care se caleste pana devine sticloasa.se adauga si bucatile de carne,se amesteca bine si se acopera cu un capac pentru ca ceapa si carnea sa lase zeama.Se potriveste de sare si piper si se lasa sa fiarba inabusit pana carnea e bine patrunsa.
          Se amesteca destul de des,pentru a nu se prinde.Daca e foarte sacazuta,se poate adauga un pic de apa sau supa.
           Se serveste cu mamaliguta sau piure de cartofi.


marți, 5 iulie 2016

Musaca de vinete





                Musacaua este un preparat format din straturi de carne tocata alternand cu felii de vinete sau cartofi,rosii si sos alb.Se serveste rece,in bucati mari,permitand astfel sa se observe alternanta straturilor.De fapt numele,musaca,vine din araba si inseamna "servit rece".
               In versiunea araba,musacaua este un fel de salata rece,compusa din vinete si rosii si servita ca aperitiv.
                In versiunea turceasca,musacaua nu este in straturi.Se face din legume prajite amestecate cu carne tocata.Se serveste cu pilaf si sos de iaurt.
                Eu am pregatit versiunea greceasca,in straturi,versiune care s-a impus si in gastronomia noastra.Singura diferenta este ca am inlocuit sosul bechamel de deasupra, cu smantana.



               Ingrediente:
           1kg carne tocata,4 vinete,5-6 rosii,1 ceapa,sare,piper,cimbru,4 ling smantana,4-5 catei de usturoi.


             Mod de preparare:
          Vinetele se spala si se taie rondele apoi se prajesc in ulei de masline.Pentru a evita excesul de grasime,se pot coace in cuptor sau pe gratar.Eu le-am copt intr-o tigaie teflonata,fara ulei.


              Ceapa se toaca marunt si se caleste pana devine sticloasa.Se adauga carnea tocata si se caleste pana scade toata zeama lasata.Se condimenteaza cu cimbru si piper si se potriveste de sare.
              Intr-un vas de yena se pune un strat de rondele de vinete peste care se presara usturoi tocat marunt.Se adauga felii de rosii taiate rondele (eu am avut rosii cherry taiate in patru).


               Peste ele de intinde jumatate din carnea tocata.Se mai pune un strat de vinete si rosii,apoi carne si se acopera cu rondele de vinete.
                Deasupra se toarna smantana amestecata cu un praf de sare sau sosul bechamel.
                Se da totul la cuptor pana deasupra capata o culoare bej-aramie.
                Se serveste rece,ca fel principal,dar si calda e la fel de gustoasa.






             

sâmbătă, 2 iulie 2016

Strudel cu branza si visine






                       Fiind plin sezon al visinelor,nu puteam sa las sa treaca fara sa prepar ceva dulce cu ele.Cum aveam in frigider si niste branza,am gasit solutia ideala:Strudel cu branza si visine.O combinatie minunata,foarte aromata si gustoasa.N-am mai stat pe ganduri si,seara,pe racoare,am trecut la treaba.
                       Pentru a-mi usura munca,nu am facut eu aluatul,ci am cimparat un pachet de foietaj congelat din comert.A iesit delicios strudelul,dar este mai delicios facut cu aluat de casa.Pasii pentru pregatirea aluatului in casa ii gasiti aici.


                      Ingrediente:
                   1 pachet aluat foietaj congelat,500gr branza de vaci,3-4 ling smantana,200gr zahar,coaja de lamaie,zahar vanilat,2 oua,200-300ga visine,2-3 ling gris,ou pentru uns.


                   Mod de preparare:
               Aluatul se lasa la dezghetat la temperatura camerei.In acest timp se prepara umplutura.Branza se freaca cu zaharul,ouale,coaja de lamaie,zaharul vanilat si smantana.
              Visinele se spala si se curata de samburi.
              Aluatul dezghetat se intinde pe masa infainata.Se presara grisul,iar deasupra se intinde branza in start uniform.Se presara visinele si se ruleaza foaia pe latura mai lunga.
              Dintr-un pachet de aluat ies doua rulade.Se pun in tava,se ung cu ou batut si se dau la cuptor.
              Sunt gata cand sunt frumos rumenite.

           

                 Se lasa sa se raceasca,apoi se portioneaza si se pudreaza cu zahar pudra vanilat.


                 Eu nu am mai apucat sa le pudrez cu zahar.Am taiat placinta calda si s-a consumat rapid.


marți, 28 iunie 2016

Inghetata de mascarpone cu cirese




              Anul acesta vremea ne-a cam pedepsit,astfel ca nu am avut deloc caise,iar cirese abia s-au facut.Pe cand sa se coaca,a cazut acea grindina mare cat oul de gaina si a distrus printre altele si putinele cirese din pomi.Cu greu am gasit la piata cirese de care sa fiu intr-adevar multumita.De pus pe iarana nici nu poate fi vorba,asa ca am facut o inghetata,ca tot sunt vedete la provocarea "Mistery box challenge".
              Gazda de luna aceasta este Rocsy Ciobanu. Ea a pus in cutia misterioasa,pe langa cirese,ingredientul vedeta.urmatoarele ingrediente:ciocolata alba,branza/crema de branza,piscoturi/biscuiti,arahide/alune/migdale/fistic,menta,oua,lapte,unt,faina,zahar,amaretto,cacao.Minunate ingrediente ce te provoaca sa prepari   deserturi de vis.Avusesem cu totul altceva in plan,dar nu a fost sa fie.Oricum aeasta inghetata este foarte cremoasa si aromata,asa ca nu e cu nimic mai prejos decat orice alta prajitura sau desert.



                  Ingrediente:
               250gr mascarpone,300gr iaurt grecesc,200gr zahar pudra vanilat,300gr cirese,100ml lichior amaretto,cativa fulgi de migdale,200gr zahar tos.


                Mod de preparare:
            Ciresele se spala si se curata de samburi.Pe masura ce se curata,se pun intr-un vas cu zaharul tos.Cand sunt curatate,se amesteca bine cu zaharul sa-si lase siropul.Se pun la foc si se fierb pana siropul e bine legat.Se adauga lichiorul amaretto si se mai lasa sa dea cateva clocote,apoi se stinge focul.Se lasa toul sa se raceasca bine.
           Iaurtul grecesc se amesteca cu mascarpone si cu zaharul pudra vanilat.La urma se adauga un pumn de fulgi de migdale.
            Intr-o caserola se pune un strat din crema de branza,apoi un strat de cirese fiete.Se continua tot asa,alternand straturile,pana se termina crema.
           Se da totul cateva ore la congelator.Nu trebuie ametecat in ea,pentru ca s-ar strica straturile ,dar fiti linistiti,inghetata va fi foarte cremoasa,nu va avea ace de gheata.
           Se serveste cu frunze de menta si piscoturi.








             

duminică, 26 iunie 2016

Prajitura rasturnata cu caise







                  Aceasta prajitura se poate face aproape cu orice fructe.Chiar daca nu s-au facut caise la noi,tot am gasit cateva pentru a savura din plin gustul si aroma acestor fructe minunate.Pentru mai multa culoare am adaugat cateva coacaze negre avute prin frigider.



               Ingrediente:
            6oua,6ling. zahar,6 ling faina,un praf de copt,un zahar vanilat,12-14 caise,50gr unt,zahar pentru tapetat forma


               Mod de preparare.
            Se unge o tava cu unt,apoi se tapeteaza bine cu zahar.Caisele se spala,se scurg de apa si se curata de samburi.Peste zahar se aranjeaza in tava jumatatile de caise si se da la cuptor pana se pregateste blatul.
             Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma tare,pana se tin de vas.Se adauga zaharul si zaharul vanilat mixand in continuare pana se topeste.Galbenusurile se adauga la spuma de albusuri si se amesteca incet,cu o spatula.La urma se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt,cu aceleasi miscari lente.
            Se scoate tava din cuptor si se rastoarna compozitia peste caise,se niveleaza si se da din nou la cuptor.Se tine pana blatul e frumos copt,adica pana scobitoarea iese curata cand se inteapa blatul.
             Fierbinte, se rastoarna pe o tava si se lasa sa se raceasca.Zaharul topit si zeama lasata de caise vor fi absorbite de blat,rezultand un blat insiropat.
             Se portioneaza apoi si se serveste.