duminică, 18 septembrie 2016
Placinta cu mere si dovleac
Luna aceasta, draga mea Lulu, Iancu Lubita, este gazda provocarii Weekend cu spor,provocare initiata de Stefania Anastasiu cu ceva ani in urma.E o placere sa rasfoiesti blogul Lubitei! Sunt retete minunate,traditionale,care te incanta doar citindu-le,dar sa le mai si pregatesti.Si cum Lulu ne-a pus la dispozitie temele: Mic dejun,Placinte,Legume,nu puteam sa nu ma opresc la niste placinte cu mere si dovleac,ca doar tot e sezonul lor.
Ingrediente:
500gr faina,50gr drojdie,3 ling ulei,un praf sare,1kg dovleac,1kg mere,4ling zahar,2-3 ling scortisoara,miez de nuca.
Mod de preparare:
Intr-un castron mai mare se cerne faina.Drojdia se inmoaie cu putina apa calda,dupa care se rastoarna peste faina.Se adauga sarea si se amesteca adaugand cate un pic de apa calda pana devine o coca lipicioasa.Se adauga uleiul si se framanta pana se desprinde aluatul de maini.Se acopera cu un servet si se lasa la cald sa creasca.
In acest timp se pregateste umplutura.Dovleacul si merele se curata de coaja si se dau pe razatoare,apoi se pun la calit impreuna cu zaharul.Eu nu adaug ulei pentru ca atat merele cat si dovleacul lasa zeama si le tin pana scade complet.
Si inca un lucru pe care l-am invatat de la Lulu: scortisoara se adauga la sfarsit,dupa ce merele s-au racit pentru ca,altfel, le innegreste.
Din aluatul rezultat se fac foi subtiri pe care se intinde amestecul de mere si dovleac.Deasupra se presara cateva nuci taiate grosier.Se ruleaza si se pun in tava unsa cu ulei.Deasupra se ung si ruladele cu ulei si se dau la cuptorul dinainte incins.Se tin aproximativ o ora.
Deasupra se pudreaza cu zahar vanilat.
Dupa ce s-au racit se portioneaza si se servesc.
Sunt o bunatate.Multumesc,Lulu!
luni, 12 septembrie 2016
Negresa cu crema de unt de arahide
E minunata combinatia ciocolata - unt de arahide.Le-am reunit pe amandoua in aceasta reteta,iar rezultatul final a intrecut asteptarile.Am facut o negresa moale,pufoasa,umeda,ciocolatoasa pe care am intins o crema de unt de arahide.Nu pot sa spun decat ca e un deliciu culinar.
Ingrediente:
300gr ciocolata amaruie,300gr unt,300gr faina,200 gr zahar,6 oua,1 praf de copt,zahar vanilat,300gr unt de arahide + 150gr zahar pudra si un zahar vanilat.
Mod de preparare:
Untul si ciocolata se taie cuburi si se topesc la bain marie sau la microunde.Se omogenizeaza si se lasa sa se racoreasca.Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se amesteca bine.Se adauga ouale pe rand.Nu se pune urmatorul pana ce anteriorul nu a fost incorporat in crema.La urma se adauga faina si praful de copt.
Compozitia obtinuta se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins.Se tine maxim 30 min. pentru ca mijlocul sa ramana umed.Se scoate din tava si se lasa sa se raceasca.
In acest timp,untul de arahide se amesteca cu zaharul pudra si vanilia.Se intinde peste blatul racit,iar deasupra se rade ciocolata.
Se da o ora la rece,apoi,cu un cutit inmuiat in apa calda,se portioneaza prajitura,pentru a putea fi servita.
joi, 8 septembrie 2016
Briose aperitiv din omleta
Este un mic dejun rapid,care se poate manca pe fuga.E ideal in momentele cand sunteti in criza de timp.Arata ca niste briose,dar e compus doar din oua si umpluturi colorate si delicioase ce se pun in orice omleta:branza,sunca,ardei.Se pot pregati din timp si apoi se pot congela.Pentru consum,se tin cateva minute la microunde si sunt la fel de gustoase ca si cele preparate proaspat.
Bineanteles,umpluturile pot diferi in functie de gusturile fiecaruia:branza Cheddar,ceapa,carnati afumati,ceapa verde,mazarae verde,cascaval etc.
Ingrediente:
6oua,1 ardei mic rosu,4-5 felii de sunca taiata cubulete,2ling de branza telemea rasa,1 rosie mica,sare,piper
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul si se ung cu ulei 6 forme de briose.Branza se da pe razatoare,ardeiul si rosiile se taie cuburi mici.La fel si sunca.Intr-un bol se sparg ouale,apoi se adauga restul ingredientelor.Se amesteca bine si se pune compozitia in formele de briose pregatite.Se da la cuptor 15-20 min.pana ouale se umfla usor si se rumesc frumos.
Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca,apoi se servesc.
joi, 1 septembrie 2016
Sandwich-uri cu oua ochiuri
Aceste sandwich-uri se pot servi ca aperitiv,la micul dejun sau pot fi gustarea ideala la scoala sau servici pentru ca sunt delicioase atat calde,cat si reci.
Intr-o tigaie se incinge un pic de unt si se adauga ouale,ca pentru ochiuri.Pe fiecare ou se pune o felie de paine si se preseaza putin.Se tine pana oul e gata,apoi se intoarce cu felia de paine in jos.Peste ou se adauga felii de sunca si mozzarella.Cand painea s-a rumenit,se lipesc cate doua felii de paine si sanwich-ul e gata.
Sandwich-urile se pot face cu felii de paine toast,dar si cu felii de franzela.La fel,sunca se poate inlocui cu salam,iar mozzarella,cu cascaval.
Salata de vara cu mango si trei feluri de branza
Este o salata delicioasa,plina de culoare,racoroasa si reconfortanta.O recomand in zilele fierbinti de vara,cand pofta de mancare se rezuma la preparate reci,iar pornirea aragazului e un supliciu.Are avantajul ca timpul de pregatire este foarte scurt,dar e plina de vitamine si minerale.
Ingrediente:
1 mango,3-4 rosii,2 ardei grasi,50gr branza feta,50gr branza telemea de oaie,50gr ricotta,un pumn de seminte de in,sare,piper,ulei de masline,patrunjel verde tocat,
Mod de preparare:
Mango se curata si se taie cuburi,rosiile si ardeii se taie felii.Branza feta si telemea se taie cuburi.Se pune totul intr-un bol si se potriveste de sare si piper.Se adauga semintele de in si un pic de ulei de masline.Se amesteca totul bine.Se presara patrunjel verde tocat marunt si se pun gramajoare mici de branza ricotta.
Se da totul la frigider pentru cateva minute,apoi se serveste.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)