Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 19 martie 2017

Rulada din omleta






                         Se face usor si repede,dar e foarte gustoasa si aspectuoasa.Merge de minune sevita ca mic dejun,dar e foarte de efect pe un platou cu aperitive la o masa festiva.Pe langa asta,e foarte versatila.Pe langa sunca si mozzarella,se poate pregati cu masline,cascaval sau alte branzeturi,ardei rosu etc.




                        Ingrediente:
                  5 oua,6-8 felii sunca,6felii mozzarella, cozi de ceapa verde,100ml lapte,sare,piper



                        Mod de preparare:
                   Intr-un castron se bat ouale intregi cu laptele,sarea si piperul,Cozile de ceapa se calesc putin intr-o tigaie cu putin ulei.Cand s-au inmuiat,se rastoarna ouale peste ele.Se tin pe foc doar putin,cat sa se lege un pic.
                    Se ia compozitia si se rastoarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Deasupra se pun feliile de sunca si cele de mozzarella.Se da totul la cuptor pana omleta e bine facuta.Se scoate din cuptor si,cu ajutorul hartiei de copt,se ruleaza strans.


                    Se lasa stfel sa se raceasca,apoi se taie felii si se serveste.


vineri, 17 martie 2017

Saratele din aluat de foietaj







                     Cand ai chef de rontait ceva,niste saratele sunt binevenite.Si ca sa nu stai sa framanti aluatul,rezolvarea este aluatul foietaj.Sunt minunate saratelele din acest aluat si au avantajul ca se fac usor si repede.



                    Ingrediente:
                 1 kg aluat foietaj,sare,branza telemea,susan,1 ou.



                     Mod de preparare:

                 Aluatul se lasa la dezghetat la temperatura camerei.Se intinde pe masa infainata si se taie betigase de marime potrivita.Se ung cu ou batut cu sare,se presara branza telemea  rasa sau cascaval si seminte de susan sau chimen,mac.Se rasucesc in forma de spirala si se pun in tava.


                    Se coc 15-20 min.in cuptorul incins dinainte.Sunt gata cand sunt frumos crescute si rumene.
                     Se lasa sa se raceasca si se pot servi.
                     Simplu,rapid si gustos.

sâmbătă, 11 martie 2017

Gulas de porc cu galuste de faina






                       Frunzarind blogosfera,am dat de aceasta reteta de gulas un pic mai deosebit decat clasicul.Am gasit-o pe blogul lui Radu si ii multumesc pentru inspiratie.
                       Este un gulas mai deosebit pentru ca are galuste in loc de cartofi, sosul este facut cu bere in loc de apa sau supa,iar ardeii i-am pus copti.
                        Merita sa incercati acest gulas cu gust si savoare care va vor cuceri.



                          Ingrediente:

                    500gr carne de porc,3cepe mari,4 morcovi,1 patrunjel radacina,1 patarnac,3-4 ardei rosii copti,4 rosii,2-3 catei de usturoi,sare,piper boia dulce/iute,cimbru,chimion,2-3 foi de dafin,250ml bere,ulei.
                    Galuste: 1 ou,4-5 ling faina,apa,chimen,patrunjel verde



                        Mod de preparare:
                     Ca orice gulas care se respecta,se face la ceaun.Astfel,se incinge uleiul in ceaun si se adauga carnea taiata cubulete.Se lasa pana se rumeneste bine pe toate partile.Se adauga ceapa taiata marunt si se caleste pana devine sticloasa.
                     Zarzavaturile se curata si se taie cuburi mici apoi se adauga peste carne.La fel si usturoiul.Se calesc pana se inmoaie.Rosiile se oparesc si se curata de coaja,apoi se taie marunt.Ardeii copti se toaca si ei si se adauga in gulas impreuna cu rosiile.Cine nu are rosii,poate sa adauge o cana de bulion.
                      Se condimenteaza totul cu sare,piper,foi de dafin,boia dulce si iute,cimbru,un pic de chimion.Se toarna berea, se completeaza cu apa cat sa acopere carnea si legumele si se lasa sa fiarba la foc mic. Cantitatea de bere si de apa adaugate trebuie sa fie egale.Se tine pe foc pana carnea e bine fiarta.
                     Faina se amesteca cu oul batut si un pic de apa pana rezulta un aluat mai gros decat o smantana.Se potriveste de sare, piper si chimen.Se adauga patrunjel verde tocat si se amesteca bine.
                     Cu o lingurita mica se fac galuste care se pun in gulas.Sunt fierte cand se ridica la suprafata lichidului.Se presara deasupra patrunjel verde tocat si se stinge focul.
                      E delicios cu muraturi alaturi.


joi, 9 martie 2017

Pui pe sticla





                   
                             Friptura de pui pe sticla este o reteta veche,iubita de toata lumea.Este sinonimul puiului la rotisor facut in cuptorul de la aragaz.Este aceeasi friptura suculenta,frageda si aromata.Iata despre ce e vorba.




                             Ingrediente:
                       
                        1 pui de 1,5-2 kg,sare,piper,boia,cimbru,rozmarin,1 lamaie,1 ceasca ulei,1 sticla bere


                            Mod de preparare:
                 
                        Mai intai se pregateste sosul de condimente.Se amesteca sarea,piperul,cimbrul,rozmarinul,boiaua,uleiul.Se adauga coaja rasa si zeama de lamaie si se amesteca totul bine.
                        Puiul se curata si se sterge bine cu un servet,apoi se unge bine cu amestecul de condimente.Se unge atat  la exterior cat si la interior.Se lasa sa stea astfel 1-2 ore sau de seara pana dimineata.
                       Sticla de bere se curata de eticheta si se adezivul care o lipeste.Se deschide si se trage puiul pe ea.Daca nu doriti cu bere,puteti pune apa intr-o sticla de bere curata.Se pune astfel intr-o tava cu un pic de apa si se da la cuptor.Se tine aproximativ 2 ore,pana carnea e frageda si suculenta,iar deasupra,pielea e frumos rumenita si crocanta.
                       Se scoate,se lasa sa stea 10 min.apoi se serveste alaturi de o salata sau mujdei de usturoi si sosul din tava.



                       
                       

luni, 6 martie 2017

Tort aniversar




                 Pe langa martisor, la noi,luna martie mai aduce o sarbatoare.Este ziua sotului meu si nu putea sa treaca fara un  tort aniversar.Am facut multe planuri pentru acest tort.In final m-am lasat influentata de Maria Zambetania care,luna aceasta,este gazda provocarii "Cutia Misterelor".A pus in cutie niste ingrediente care,intr-adevar,te provoaca:migdale,nuci,alune,oua,produse lactate,dovleac,piscoturi,biscuiti,foi de napolitane,ciocolata,lichior,iar ingredientul vedeta,cafeaua.
                   Nu puteam sa particip decat cu un tort aniversar pentru ca luna aceasta,este a 36-a provocare misterioasa.Sunt trei ani de cand a luat fiinta acest proiect si inca nu a murit.E un lucru bun,frumos si doresc sa mai tina inca mult timp de-acum incolo.
                   Dar sa revenim la tortul meu.Avand in vedere lista ingredientelor si preferintele sotului meu,am facut un blat de cacao pe care l-am insiropat cu lichior de cafea.Cremele sunt din mascarpone cu frisca.In una am adaugat nuci caramelizate,iar in celalta,normal,cafea.Credeti-ma,e minunata combinatia caramel-cafea!



                   
                       Ingrediente:
                  Blat: 8oua,8ling zahar,8 ling faina,2 ling cacao
                  Crema de cafea: 250gr mascarpone,250gr smantana pentru frisca,4 ling zahar,6 ling cafea concentrata.
                  Crema caramel: 250gr mascarpone,250 smantana pentru frisca,4 ling zahar,100gr nuci,200gr zahar



                        Mod de lucru:
                Pentru blat se separa albusurile de galbenusuri si se bat tare,ca pentru bezea.Treptat se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste complet.Se adauga galbenusurile amestecand incet,cu o spatula.La urma se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa cu miscari lente,de jos in sus.Comozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins.Este gata cand,intepat cu o sobitoare,aceasta iese curata.Blatul se scoate din tava si se lasa la racit.
               Zaharul se pune la caramelizat intr-o tigaie.Cand a devenit maroniu se adauga nucile.Se amesteca bine ca zaharul sa cuprinda toate nucile.Se rastoarna pe o hartie de copt si se lasa sa se raceasca.Dupa ce s-au racit se pun intr-o punga si se bat cu sucitorul pentru a le marunti,dar nu foarte marunt.Am oprit cateva si le-am tocat fin, cu blenderul,pentru decor.
               Pentru crema de cafea,se pun toate ingredientele intr-un bol si se mixeaza pana rezulta o crema spumoasa si aerata.Se da la rece.
               Pentru crema caramel,se bate smantana pentru frisca cu zaharul.cand e aproape gata,se adauga crema mascarpone.Se amesteca totul bine,apoi se adauga nucile caramelizate.Se amesteca cu o lingura pana se omogenizeaza totul apoi se da la rece.
               Blatul se taie in trei.Fiecare foaie se insiropeaza cu lichior de cafea.Pe prima foaie,cea de la baza,se pune crema caramel.Se acopera cu a doua foaie peste care se pune crema de cafea.Se pune a treia foaie si se imbraca totul in crema de cafea.Am oprit o parte pentru asta si am decorat cu nuci caramelizate pisate.
               Se da la rece pana in momentul servirii.