Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 23 octombrie 2017

Gem de ardei iuti din cuina de la Uica





                       Eu i-am spus gem de ardei iuti pentru ca seamana mai mult cu un gem decat cu o dulceata.Am gasit reteta frunzarind blogul lui Uica Mihai.Muuuulteee minunatii  si delicatese face Uica Mihai la el in cuina!Mi-au placut combinatiile si m-a tentat de cand am citit reteta,asa ca am trecut la treaba.



                       Ingrediente:
       
                    1kg ardei kapia,500 gr gogosari,1,5 kg ardei iuti,1 kg zahar,zeama de la doua lamai,100 ml otet,1 kg pulpa de piersici.


                        Mod de preparare:
                    Piersicile se spala,se curata de samburi si se blenduiesc.Ardeii,gogosarii si ardeii iuti se spala si se curata de cotoare si de seminte,apoi toaca cu robotul sau cu masina de tocat.
                    Intr-o cratita larga se pune oterul,zaharul si zeama de lamaie.Se adauga piureul de piersici si ardeii tocati.Se fierbe totul la foc mic,amestecand.
                     Cand gemul e bine legat si destul de gros,se opreste focul si se pune fierbinte in borcane.Se pun in paturi sa se raceasca lent,apoi se depoziteaza in camara.
                     E delicios alaturi de fripturi,paste,dar si intins pe paine moale,de casa.E o nebunie,asa ca nu-l ratati.

miercuri, 18 octombrie 2017

Zacusca de vinete







                       Aceasta reteta de zacusca de vinete este reteta mamei mele.O fac in fiecare an pentru ca e foarte gustoasa,se pastreaza bine si ne place foarte mult.
                        Zacusca de vinete este o lucrare laborioasa care consuma mult timp si energie,dar merita efortul.Unii prefera s-o faca cu ardeii cruzi,dar gustul ardeilor copti da o savoare placuta zacustii.La fel,unii prefera sa adauge in zacusca de vinete si zarzavat: morcovi,patrunjel.Ramane la latitudinea fiecaruia,eu prefer reteta mamei,doar cu vinete si ardei.



                        Ingrediente:
                     5kg vinete,3kg ardei kapia sau gogosari,1 kg ceapa,1l bulion,4-5 foi de dafin,sare,piper,boabe de piper,1 l ulei



                       Mod de preparare:
                  Mai intai se coc ardeii si vinetele.Ardeii copti se presara cu sare si se acopera cu un capac.Se lasa astfel sa stea pana se racesc.In felul acesta se vor curata mai usor de pielita.In acest timp se curata vinetele si se pun in strecuratoare la scurs.
                  Se curata si ceapa si se da prin masina de tocat impreuna cu ardeii curatati  de cotoare si seminte.Se pune si zeama acestora pentru ca da un gust deosebit zacustii.Vinetele se toaca sau se trec si ele prin masina de tocat.
                   Se pune totul intr-o cratita mare,larga,se adauga bulionul,uleiul,foile de dafin si piperul boabe.Se potriveste de sare si piper si se pune sa fiarba la foc foarte mic.
                    Trebuie mestecat tot timpul pentru ca stropeste foarte tare cand incepe sa fiarba si se prinde de fundul cratitei.
                     Se fierbe astfel 1-2 ore,pana scade putin,iar uleiul se ridica la suprafata.Asta e semnul ca zacusca e gata.
                      Fierbinte,se pune in borcane curate,sterilizate.Se inchid ermetic si se pun in paturi pana se racesc complet.Apoi se eticheteaza si se pastreaza in camara.


vineri, 25 august 2017

Friptura de iepure in bere la vas roman






                   Ce poate fi mai minunat decat o friptura de iepure? La noi in familie se consuma multa carne de iepure.Ne place mult si de aceea crestem iepuri.Prepar carnea sub diferite forme,dar friptura de iepure este minunata.Carnea e frageda si suculenta,iar aromele ii dau o savoare in plus.La fel si aceasta friptura in sos de bere.



                    Ingrediente:
                o jumatate de iepure,1 ceapa mare,2 ardei grasi rosii,1 morcov,sare,piper,4-5 catei de usturoi,500ml bere,cimbru,rozmarin.


                    Mod de preparare:
                Carnea se spala bine,apoi se sterge cu un servet absorbant.Se poate lasa bucata intreaga sau se portioneaza.Ceapa,morcovul si ardeii se curata apoi se toaca marunt.Jumatate din zarzavatul tocat se presara in vasul roman.Carnea se freaca bine, pe toate partile cu usturoiul pisat.Se pune in vas,peste zarzavat,iar deasupra se presara restul de zarzavat.Se condimenteaza cu sare,piper si ierburile aromate.Deasupra se toarna putin ulei si berea.Se acopera cu capacul si se da totul la cuptor, la foc mic.Se lasa astfel 3 ore.Cand carnea e bine facuta,moale si suculenta,se da capacul jos si se mai lasa 30 min. la cuptor pana se rumeneste frumos.
                    Se serveste calda,cu garnitura de cartofi piure si salata de sezon.

joi, 17 august 2017

Prajitura Tosca







                          Nu stiu de unde-i vine numele,dar este o prajitura minunata.Blat pufos si umed de albusuri cu mac si cocos,crema aerata de vanilie,biscuiti aromatizati cu cafea si o glazura generoasa de ciocolata,toate reunite sub un nume divin: Tosca.Nici nu-ti poti dori ceva mai bun.Nu se face greu, chiar daca  necesita ceva timp de preparare,insa merita efortul.



                        Ingrediente:

                    Blat: 8 albusuri,2 ling. faina,4 ling nuca de cocos,4 ling mac,1 praf sare,1 praf de copt.
                    Crema: 8 galbenusuri,200gr zahar,600ml lapte,2ling faina,1 baton vanilie,1 praf sare,250 gr unt.
                    Glazura: 100ml smantana pentru frisca,100 gr ciocolata amaruie.
                    Strat de biscuiti: 30 biscuiti Petit beurre,100ml cafea


                         Mod de preparare:
                      Pentru blat,se incinge cuptorul si se tapeteaza o tava cu hartie de copt.Albusurile se bat spuma tare,cu un praf de sare.Cand s-au intarit se adauga zaharul mixand in continuare pana se topeste complet.In spuma obtinuta se incorporeaza faina cu nuca de cocos,macul si praful de copt.Compozitia obtinuta se toarna in tava pregatita si se da la cuptor.E gata cand trece proba scobitorii.Blatul se scoate din tava si fierbinte, se insiropeaza cu lapte rece apoi se lasa la racit.
                        In acest timp se pregateste crema.Galbenusurile se freaca cu sarea,apoi se adauga zaharul si faina.Crema obtinuta se subtiaza cu putin lapte.Restul de lapte se pune la fiet impreuna cu batonul de vanilie.Cand clocoteste, se toarna crema lichida mestecand.Se lasa sa fiarba pana se ingroasa ca o smantana.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
                       In unul spumat se adauga treptat,cate o lingura din crema fiarta.Crema astfel obtinuta se intinde peste blatul rece.
                       Peste crema se aranjeaza biscuitii insiropati cu cafea.
                       Smantana pentru frisca se infierbanta,se ia de pe foc si  se adauga ciocolata rupta bucatele.Se omogenizeaza totul bine si se lasa sa se racoreasca.Glazura astfel obtinuta se toarna peste biscuiti.
                       Se da totul la rece cateva ore,de preferat pana a doua zi.Se taie cu un cutit inmuiat in apa calda.Se serveste cu multa placere.




                      Aici am surprins un botic...Este Maya mea care si ea a fost tentata de aceasta prajitura.De fapt,cat am pregatit-o a stat cu mine la bucatarie si chiar a fost cuminte :))

duminică, 30 iulie 2017

Pui cu sos de rosii






                      Am facut acest pui in sos de rosii fiind inspirata de sosul de rosii pe care l-am pregatit la Paste cu sos de rosii.Ideia de a face un sos cu rosii uscate mi-a dat-o Laura Maria Din si mi s-a parut geniala,iar combinatia cu carne si mai si.




                           Ingrediente:
                     pulpele,aripile si pieptul de la un pui,1 ceapa,200gr rosii uscate in ulei,2-3 ling pasta de ardei,300ml pasta de rosii,4 catei de usturoi,sare,piper,1 lingurita zahar.


                            Mod de preparare:
                         Pieptul de pui se portioneaza si,impreuna cu aripile si pulpele se prajesc in ulei pana se rumenesc frumos.Eu am folosit uleiul in care au fost rosiile uscate.Se adauga ceapa taiata julien si se caleste pana devine sticloasa.Se adauga rosiile uscate tocate grosier si usturoiul pisat.Dupa ce s-au calit se adauga pasta de ardei si de rosii.Se lasa sa fiarba inabusit pana sosul scade suficient,iar carnea e bine facuta.Daca scade prea mult sosul,se poate adauga un pic de supa.Se adauga o lingurita de zahar si se potriveste de sare si piper.Se presara patrunjel verde tocat deasupra si se stinge focul.
                           Se serveste cald, cu garnitura de cartofi piure sau doar cu paine moale.E delicios.