Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 31 mai 2020

Prajitura cu ness si banane




                     Chiar dacă au apărut primele fructe de primăvară,o prajitura cu banane e binevenită. Aroma acestora,in combinatie cu cafeaua si vanilia fac din această prajitura un desert dulce,aromat,cremos. Într-un cuvânt, prajitura perfectă. Iată despre ce e vorba.




                       Ingrediente :

                Blat : 8 oua,8 ling zahar,6 ling faina,2 ling cacao,1 vf sare
                Crema de ness : 1 budinca de vanilie,4 ling zahar,500 ml lapte,1 ling ness,250 gr unt
                Crema de vanilie: 1 budinca de vanilie,4 ling zahar,500 ml lapte,250 gr unt
                Glazura: 100 gr ciocolata, 50 gr unt 1 ling lapte
                In plus, 3- 4 banane

                   
                     Mod de preparare:

                Mai intai se pregateste blatul.Se separa albusurile de galbenusuri.Albusurile se bat spuma,cu un praf de sare.Cand sunt tari,se adauga zaharul,mixand in continuare pana se topeste.Rezulta o bezea lucioasa,tare,care se tine de paletele mixerului.Galbenusurile se freaca cu un praf de sare si se adauga peste bezea.Se renunta la mixer si se amesteca incet,cu o lingura de lemn.
                 Faina se amesteca cu cacaoa si se adauga in compozitia de oua ,la fel ,amestecand incet,cu miscari lejere.
                 Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins.
                 Pentru a verifica daca e gata,se inteapa in mijloc cu o scobitoare.Daca iese curata,se opreste focul.Se scoate din tava si se lasa la racit.
                 In acest timp.se fac cremele.Pentru aceasta,se pune doua treimi din lapte la fiert impreuna cu zaharul.Praful de budinca se subtiaza cu restul se lapte ramas.Cand fierbe laptele,se adauga budinca subtiata si se lasa sa fiarba,amestecand,pana se ingroasa ca o smantana. Pentru crema de vanilie,budinca ramane asa. Pentru crema de ness,se fiarbe la fel budinca si,cand e gata,se adauga o lingura de cafea ness.
                 Cele doua budinci se lasa sa se raceasca pana ajung la temperatura camerei.Untul,si el la temperatura camerei,se spumeaza,dupa care se adauga,budinca,lingura cu lingura,amestecand incet sa nu se taie crema.
                 Daca untul si budinca au aceeasi temperatura,sigur crema nu se va taia.Daca cumva se taie ,mixati crema cu mixerul la viteza maxima 10- 15 min,si crema isi va reveni.
                  Blatul se taie in doua,pe orizontala,rezultand doua foi.Una din foi se pune in tava si pe ea se intinde crema de vanilie.Bananele se taie felii si se aranjeaza pe toata suprafata cremei.Peste ele se intinde crema de ness.Se acopera cu cea de-a doua foaie,iar deasupra se toarna glazura de ciocolata.
                   Pentru aceasta,se topeste ciocolata cu laptele si untul pe foc mic.Cand compozitia este omogena,se toarna deasupra prajiturii.
                   Se da totul la rece,cateva ore, pana glazura se intareste.Cu un cutit ascutit se portioneaza prajitura.



                  La noi a fost deliciul Sarbatorilor Pascale,dar merge perfect si ca desert de weekend.


       
               
               








sâmbătă, 25 aprilie 2020

Consomme de rata



         Consomme-ul este o supa clară,foarte,foarte limpede. Pentru a ieși asa limpede, supa se fierbe ,la foc mic,3-4 ore. Depinde de carne. Eu am folosit carnea de rata pentru că e foarte gustoasă. Iată ce a ieșit .


            Ingrediente:

        1 rata de 1-2 kg,4 morcovi,2pastarnaci ,1 radacina de patrunjel,1 telina,1 ceapa,2 cartofi,1 ardei gras alb,1 lingurita boabe de piper,sare


             Mod de preparare:

       Rata se spală și se curăță de țapi,daca e cazul. Se poate folosi toata rata sau se transeaza și se oprește pieptul si pulpele,restul folosindu-se la supa.
         Zarzavatul se curăță si se taie in doua.
         Într-o oală mare se pun bucățile de carne,se umple cu apa si se pun la fiert,la foc mic. Din cand in când se curata de spuma ce se formează deasupra. Cand incepe sa fiarba se adauga si zarzavatul. Se adauga sarea si piperul boabe. Se lasa totul sa fiarba la foc mic,3 ore.
          Cand supa e gata,se scot bucățile de carne si zarzavat cu ajutorul unei spumiere. Se lasa supa sa se liniștească apoi se strecoară printr-o sita deasă sau un tifon.
          Dacă nu e destul de clară,se lasa sa se răcească si se adauga un albus de ou. Se pune din nou la încălzit pana ce albusul se întărește,atrăgând impuritatile din supa. Se strecoară din nou.
           Se serveste cu taitei fierti in supa sau cu crutoane. Deasupra se presară pătrunjel verde tocat.
         Poftă bună!
    

miercuri, 22 aprilie 2020

Tort de portocale


    
        Este un minunat tort,dulce si răcoros,pe care l-am facut in iarnă,când era în toi sezonul portocalelor. Imi pare rau ca de-abia acum am postat reteta,dar acum i-a venit rândul. Nu-i bai,va veni un alt sezon de portocale si il veti putea face.


           Ingrediente: 

       Blat : 8 oua,8 ling zahăr,8 ling.faina,1 vf sare,1 zahăr vanilat.
       Crema :4-5 portocale,1 budinca  vanilie,4 ling zahăr,1 gelatina,500 ml frișcă

          Mod de preparare:

     Pentru blat,se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma impreuna cu sarea. Cand se face o spuma tare,se adaugă zahărul si zahărul vanilat. Se bate in continuare pana zahărul se topește si rezultă o bezele tare,lucioasa care se tine de paletele mixerului.
       Se adaugă galbenusurile amestecând încet,cu o spatula. La urma se încorporează faina,cu mișcări încete ,de jos in sus.
        Compoziția se toarnă în tava tapetata  cu hartie de copt si se da la cuptor. Se tine pana trece testul scobitorii. Blatul astfel obținut se scoate si se lasa la răcit.
          In acest timp se pregătește crema.              Portocalele se curăță de coaja si se desfac felii. Se storc cu ajutorul unui blender. Zeama  obținută se strecoară și se cântărește 500ml. Cu această cantitate se fierbe budinca. Se pune o parte la fiert impreuna cu zahărul. Cu cealalta parte se subțiază praful de budinca. Se toarnă peste zeamă ce fierbe cu zahărul,amestecând continuu. Cand se îngroașă ca o smantana,se ia de pe foc.
             Gelatina se hidrateaza cu apa rece,apoi se adauga in crema calda. Se amestecă totul bine si se lasa la răcit.
              Se bate smantana pentru frișcă,apoi se adauga budinca răcită.
              Blatul se taie in doua,pe orizontală,rezultând două foi. Pe una din foi se întinde crema si se  acoperă cu a doua foaie. 
            Se îmbracă totul in frișcă si se da la rece pana in momentul servirii.
            Ornarea ramane la aprecierea fiecăruia.


        Iată și o sectiune.

       

Prajitura cu mac si lamaie



          Aceasta prajitura cu mac si lămâie este un minunat desert binevenit in orice moment al zilei. Este o prajitura foarte aromata care poate trona ca desert pe o masă festivă,dar merge de minune alături de o cana de lapte sau o cafea.


           Ingrediente:

       400gr faina,100 gr mac, 200ml lapte,250 gr zahăr,1 zahar vanilat,4 oua,250 gr margarină,1 praf de copt,1 vf.sare,coaja de la o lămâie.

        Glazura: 200 gr zahăr pudră,zeamă de la o lămâie.



          Mod de preparare:

      Margarina se freacă bine cu zahărul. Se adaugă,pe rând,galbenusurile,coaja de lămâie,zahărul vanilat,praful de copt si macul. Se încorporează jumătate din cantitatea de faina,se adaugă laptele,apoi restul de faina.
        La urma se adaugă albusurile bătute spuma cu un vf.de sare si 4 ling.de zahăr din cantitatea recomandată.
         Compoziția obținută se toarnă în tava tapetată cu hartie de copt si se da la cuptorul  dinainte încins. E gata cand trece testul scobitorii. Se scoate din tava si se lasa la răcit.
          Pentru glazura,se amesteca zahărul pudră cu zeamă de lămâie pana se obtine o compoziție  mai groasă. Aceasta se toarnă pe prajitura răcită.


       Se lasa sa se întărească glazura,apoi se poate portiona in vederea servirii.


        Aici am inlocuit lămâia cu portocale,iar glazura am făcut-o  cu zeamă de portocale rosii. Este foarte buna si asa,dar prefer varianta cu lamaie. E mult mai aromata.
       

luni, 20 aprilie 2020

Oua umplute cu avocado



          Dacă v-au rămas ouă de la Paști, un meniu nou e binevenit. Puteți refolosi ouăle fierte,făcând un platou cu ouă umplute. De data asta,fără ulei,fără maioneza, ușoare si gustoase. Ouăle umplute cu avocado sunt ideale acum,când suntem sătui de carne si salate cu maioneza. O rețetă pe cât de simplă și ușoară,pe atât de gustoasă.


             Ingrediente:

        10 oua fierte, 2 avocado,sare,piper,zeamă de lămâie 

             Mod de preparare:

        Ouăle fierte tare se curăță de coaja,se taie jumătăți si se scoate gălbenușul.
         Avocado se taie jumătăți,se scoate sîmburele,apoi se curăță de coaja.
          Miezul de avocado impreuna cu galbenusurile de ou se pasează cu un blender pana devin o pastă omogenă. Se adaugă zeamă de lămâie,sare si piper dupa gust.
          Cu această pastă se umplu jumătățile de ou. Se dau la rece câteva minute,apoi se pot servi.